4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Vad är högskoleprovet?

Vad är högskoleprovet egentligen? Högskoleprovet skrivs två gånger per år och är en tredje kvot, utöver vanliga betyg, att komma in på vidareutbildning efter gymnasiet.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Vad är högskoleprovet?

Vid två tillfälle på bestämda tillfällen under hösten och sedan en gång på våren, se datum, så tycks alla skolkamrater prata om en enda sak, just det högskoleprovet. Men vad är det egentligen som man pratar om och hur går högskoleprovet till? Det här är sådant som man bör sätta sig in i om man planerar att liksom alla andra ta provet för att öka chanserna till att komma in på önskad utbildning på högskolan. Provet är tyvärr inte gratis utan tillkommer en kostnad på 450 kr, (läs mer här) vilket är en överkomlig summa för stora möjligheter.

Ett prov som kan ge dig en högskoleplats

Det som får så många att betala för att ta detta prov är att högskoleutbildningar har ett intag som baseras på högskoleprovets poäng. Man kan redan i förväg se vilken poäng en viss utbildning kräver. Genom att få denna poäng så kan man alltså kringgå gymnasiebetyg som inte räcker till och lyckas ta sig vidare tack vare provet. Glöm inte att göra din anmälan.

Hur ser högskoleprovet ut?

Provet består av flera olika delar som har omkring 20 frågor vardera. Man fokuserar på matematik, språk (svenska och engelska), samt förmågan att tänka logiskt. Det här är kvaliteter som är viktiga för den som vill plugga vidare på universitetet.

När du tar vår onlinekurs (logga in här) så kommer du att lära dig allt om högskoleprovet på ett så praktiskt sätt. Du kommer att få frågor från samtliga delar och även pedagogiska förklaringar. Det gör att du kan lära dig hur du ska svara på rätt sätt och vad som krävs var i form av matematik och ordkunskap. Men vår kurs ger så mycket mer än detta! Vi har utvecklat tekniker som gör det möjligt för dig att snabbt förstå hur högskoleprovet fungerar och hur du ska studerar för att få högsta möjliga poäng när du tar det, räkna ut dem här.

Provet görs på en lördag (från 2018 så kommer det att vara på en söndag) och man får räkna med större delen av dagen till detta. Svaret på provet får man en kort tid efter att det är avklarat. Om man inte får poängen som krävs för den önskade utbildningen så kan man ta nästa prov igen för att höja.

Efter att provet är skrivet meddelar vi dig när facit är ute. Här hittar ni fler svar på frågor, AllaStudier.

Övriga FAQ frågor kring vad högskoleprovet är: