place star-shape-sticker Videos arrowhead-thin-outline-to-the-left arrow-right

Anmälan till högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs två gånger per år – en lördag på våren och en söndag på hösten. Anmälan för provet öppnar ungefär 3 månader innan provet och är öppen i ungefär 15 dagar. Läs mer om hur du anmäler dig nedan.
13 år av erfarenhet
22000 elever & studenter
6000 pedagogiska lärare

Hur anmäler jag mig till högskoleprovet?

Du anmäler dig till högskoleprovet via hogskoleprov.nu . Avgiften är 450 kronor, och betalningen måste göras senast den sista anmälningsdagen. Man kan inte anmäla dig efter att anmälningsperioden är slut. Notera att om man betalar på sista anmälningsdagen så måste man använda kortbetalning med VISA eller MasterCard. Anmäler man sig tidigare än så kan man också betala via bankgiro. När betalningen gått igenom får man ett mejl med bekräftelse – det sker direkt om man betalar med kort, men dröjer 1-2 dagar om man betalar via bankgiro.

Kallelse till provet

En veckan innan du ska skriva provet får du en kallelse skickad till den e-postadress du anmälde dig med. Kallelsen innehåller information om var provet skrivs och regler för provet. Om du inte fått kallelsen och det är mindre än en vecka till provet så bör du kontakta den högskola eller det universitet du anmält dig till.

Var kan man skriva provet?

Högskoleprovet skriva på ett universitet eller en högskola. Universitets- och Högskolerådet (UHR) har en lista över universitet och högskolor i olika orter där du kan skriva provet. Du hittar listan här.

Vem får skriva provet?

Alla som vill kan skriva högskoleprovet – oavsett medborgarskap eller ålder. Provet ges dock bara på svenska. För att få skriva provet måste man också kunna uppvisa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provtillfället.

Vad är giltig legimitation?

UHR godkänner följande som legitimation på provet:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort (uppehållstillståndskort och LMA-kort är inte godkända)
  • Svenska körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, till exempel Skatteverket

Om man är utländsk medborgare utan svenskt personnummer går det även bra att legitimera sig med pass, så länge det är inplastat och har text på engelska, spanska, eller franska.

Är man medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer så kan är ett giltigt nationellt id-kort också giltig legimitation.

Medborgare i Danmark, Norge, Finland, och Island utan svenskt personnummer kan också använda sig av det lands körkort där provet skrivs.

Kan man ångra sin anmälan?

Anmälan till högskoleprovet är personlig, och avgiften återbetalas inte. Man kan inte heller överföra avgiften till nästa prov eller till en annan person.

Skulle det uppstå problem med din betalning eller anmälan så ska du kontakta det universitet eller den högskola du anmält eller tänka anmäla dig till.

Byta provort

Det går att byta provort inom anmälningsperioden. För att byta provort så ska du kontakta den högskola eller det universitet som anordnar provet på den ort där du vill skriva, och fråga dem om du kan skriva provet där istället. Under anmälningsperioden så kostar det inget att byta provort, men det är inte garanterat att det går att byta. Ibland kan det också hända att provorten ändras om för få personer anmält sig på en viss ort.

Under ”Var kan man skriva provet?” i den här artikeln hittar du en lista över de platser du kan skriva provet.

Vill man byta provort efter anmälningsperioden så måste man betala en ny anmälningsavgift. Det är inte garanterat att det går att byta. På samma sätt så kontaktar du provanordnaren för att fråga om det är möjligt att byta.

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet