4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål

Anmälan till högskoleprovet

Anmälan till vårens högskoleprov 2024 är öppen den 9-16 januari, läs mer nedan! Anmälan till högskoleprovet hösten 2024 är 13-20 augusti. Högskoleprovet skrivs två gånger per år – en lördag på våren och en söndag på hösten. Anmälan för provet öppnar ungefär 3 månader innan provet och är öppen i ungefär en vecka. Skapa ett gratiskonto hos oss, så mailar vi dig när anmälan öppnar nästa gång!

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Anmälan högskoleprovet

Hur anmäler jag mig till högskoleprovet?

Anmälan till högskoleprovet våren 2024 är öppen mellan den 9-16 januari. Högskoleprovet skrivs sedan den 13 april. Anmälan till höstens högskoleprov är den 13-20 augusti och högskoleprovet skrivs sedan den 20 oktober.

Vanligtvis är anmälan till högskoleprovet öppen under en vecka, eller när provet är fullbelagt. Under några av de senaste proven som har skrivits har endast ett begränsat antal personer kunnat anmäla sig till högskoleprovet, så se till att anmäla dig till provet så snart du kan!

Du anmäler dig till högskoleprovet via hogskoleprov.nu. Avgiften är 450 kronor, och betalningen måste göras senast den sista anmälningsdagen. Man kan inte anmäla dig efter att anmälningsperioden är slut.

Notera att om man betalar på sista anmälningsdagen så måste man använda kortbetalning med VISA eller MasterCard. Anmäler man sig tidigare än så kan man också betala via bankgiro. När betalningen gått igenom får man ett mejl med bekräftelse – det sker direkt om man betalar med kort, men dröjer 1-2 dagar om man betalar via bankgiro.

Kallelse till provet för dig som är anmäld

En veckan innan du ska skriva provet får du en kallelse skickad till den e-postadress du anmälde dig med. Kallelsen innehåller information om var provet skrivs och regler för provet. Om du inte fått kallelsen och det är mindre än en vecka till provet så bör du kontakta den högskola eller det universitet du anmält dig till.

Var kan man skriva provet?

Högskoleprovet skriva på ett universitet eller en högskola. Universitets- och Högskolerådet (UHR) har en lista över universitet och högskolor i olika orter där du kan skriva provet. Du hittar listan här.

Vem får göra en anmälan till högskoleprovet?

Alla som vill kan skriva högskoleprovet – oavsett medborgarskap eller ålder. Provet ges dock bara på svenska. För att få skriva provet måste man också kunna uppvisa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provtillfället.

Vad är giltig legimitation för anmälan högskoleprovet?

UHR godkänner följande som legitimation på provet:

 • Svenskt EU-pass
 • Svenskt nationellt id-kort (uppehållstillståndskort och LMA-kort är inte godkända)
 • Svenska körkort
 • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, till exempel Skatteverket

Om man är utländsk medborgare utan svenskt personnummer går det även bra att legitimera sig med pass, så länge det är inplastat och har text på engelska, spanska, eller franska.

Är man medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer så kan är ett giltigt nationellt id-kort också giltig legimitation.

Medborgare i Danmark, Norge, Finland, och Island utan svenskt personnummer kan också använda sig av det lands körkort där provet skrivs.

Kan man ångra sin anmälan till högskoleprovet?

Anmälan till högskoleprovet är personlig, och avgiften återbetalas inte. Man kan inte heller överföra avgiften till nästa prov eller till en annan person.

Skulle det uppstå problem med din betalning eller anmälan så ska du kontakta det universitet eller den högskola du anmält eller tänka anmäla dig till.

Byta provort innan och efter din anmälan

Det går att byta provort inom anmälningsperioden. För att byta provort så ska du kontakta den högskola eller det universitet som anordnar provet på den ort där du vill skriva, och fråga dem om du kan skriva provet där istället. Under anmälningsperioden så kostar det inget att byta provort, men det är inte garanterat att det går att byta. Ibland kan det också hända att provorten ändras om för få personer anmält sig på en viss ort.

Under ”Var kan man skriva provet?” i den här artikeln hittar du en lista över de platser du kan skriva provet.

Vill man byta provort efter anmälningsperioden så måste man betala en ny anmälningsavgift. Det är inte garanterat att det går att byta. På samma sätt så kontaktar du provanordnaren för att fråga om det är möjligt att byta.

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet

Tre alternativ: Så lär vi dig allt efter din anmälan till högskoleprovet

 • Anmälan högskoleprovet

  1 Webbkurs med garanterad höjning

  Allt du behöver för att besegra högskoleprovet! Känn dig trygg i att göra en anmälan till högskoleprovet, vi har sedan verktygen som gör att du når ditt drömresultat.
  Läs mer

 • Högskoleprovet anmälan

  2 Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar

  Gå en intensivkurs live med expertcoacher som själva har fått 2,00 på högskoleprovet. Få full koll på allt inför högskoleprovet under två effektiva heldagar.
  Läs mer

 • Anmäla till högskoleprovet

  3 Skräddarsydd HP-coachning

  Det mest skräddarsydda alternativet för dig som har gjort en anmälan till högskoleprovet. Få en egen studiecoach som ger anpassade lektioner för just dig!
  Läs mer