4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål

Träna på gamla högskoleprov

Nedan har vi samlat alla gamla högskoleprov från de senaste 10 åren! Ännu bättre än att använda utskrivna gamla högskoleprov att träna på är att använda vår kurs. Skapa ett gratiskonto och börja öva nu!

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Träna på gamla högskoleprov

Träna på gamla högskoleprov
Här kan du öva på gamla prov

Här är en lista över gamla högskoleprov som du kan ladda ned som PDF. Bli gratismedlem ovan och öva mer effektivt med vår smarta kurs! Gamla högskoleprov i engelska finns tyvärr inte publikt av upphovsrättsliga skäl.

Letar du efter facit? Här är facit till gamla högskoleprov.

Provtillfälle

Kvantitativ del

Verbal del

Våren 2020
Inställt

Inga gamla högskoleprov

Inga gamla högskoleprov

Lär dig snabbare:
Kursen som är mer effektiv än att träna på gamla högskoleprov

Träna på gamla högskoleprov
Skapa ett gratiskonto nu och öva mer effektivt än att träna på gamla högskoleprov – Läs mer här

Ovan kan du ladda ner gamla högskoleprov som PDF. Det är dock inte särskilt smidigt eller effektivt att träna på gamla högskoleprov.

Dels så finns det inga förklaringar till gamla högskoleprov i detta format. Dels så riskerar du att göra samma typ av uppgifter och därmed inte täcka in hela högskoleprovet genom att endast träna på gamla högskoleprov.

Alternativet till att träna på gamla högskoleprov
som täcker in hela högskoleprovet

Öva på gamla högskoleprov
Få kompletta ordlistor med mer än bara de ord som har kommit på gamla högskoleprov. Dessutom har vi de 25 bästa strategierna för högskoleprovet!

I vår kurs kan du öva på frågor inspirerade av gamla högskoleprov inom alla högskoleprovets delar:

 • XYZ – matematisk problemlösning
 • KVA – kvantitativa jämförelser
 • NOG – kvantitativa resonemang
 • DTK – diagram, tabeller och kartor
 • ORD – vanlig ordförståelse
 • LÄS – svensk läsförståelse
 • MEK – meningskomplettering
 • ELF – Engelsk läsförståelse

Högskoleprov blir inte för gamla att plugga på

Det är viktigt att förstå att även ett gammalt högskoleprov har i princip den struktur som det kommande kommer att ha. Det är detta som gör att det faktiskt är värt att göra gamla högskoleprov för att öva.

Frågorna är aldrig desamma på de nya högskoleproven som på gamla högskoleprov, men matten, ordkunskapen och annat som krävs för att man ska kunna svara ändras inte.

Därmed ska man kolla på gamla högskoleprov. Det har förstås hänt att det tillkommer nya inslag i provet. Men det här är inte ofta, och det finns tillräckligt med gamla prov högskoleprovet även för ändringar så visst får man ut något av att testa sig själv på gamla högskoleprov.

Öva gamla högskoleprov – med eller utan hjälp att plugga inför högskoleprovet

Det händer ju att dagstidningar publicerar högskoleprovet gamla övningar så att du kan träna eller bara för skojs skull se hur du klarar dig. Det är inte svårt att ladda ner gamla högskoleprov att öva på från tidigare år men frågan är hur mycket du kommer att få ut av dessa.

Om du går igenom frågorna inför högskoleprovet utan tanke på hur de är strukturerade och hur du skulle kunna utesluta vissa svarsalternativ med ren logik så missar du en viktig poäng.

Gör gamla högskoleprov med vår kurs istället där du kommer att lägga mindre tid på frågor som du redan klarar och istället se till att du verkligen får grepp om det som känns svårt.

Istället för att mala fråga efter fråga så kommer du att gå på djupet med de delar som du inte riktigt förstår. För vissa så innebär detta högskoleprovet gamla prov matte frågor medan andra behöver jobba på att läsa snabbare för att hinna med i språkdelarna.

Att träna på gamla högskoleprov är inte det bästa sättet att få bra resultat

Även om vi tycker att det är bra att förbereda sig för ett kommande prov med att plugga gamla högskoleprov så kan vi säga att enbart svara upp och ner på alla frågorna i ett tidigare prov inte kommer att räcka för att se en väsentlig skillnad i poängen för nästa prov.

Det är klart att ett äldre högskoleprov kan visa dig var det brister och vad du måste öva på. Med gamla högskoleprov att öva på ska du också vara väl insatt i hur du svarar, hur du tänker och precis vilken grundkunskap som det är som fattas.

Det här kan minst sagt bli komplicerat då man har mycket annat att stå i. Med Allakandos onlinekurs så får du den här hjälpen och kursen pekar ut precis vad du behöver, inte enbart med hjälp och övning på gamla högskoleprov.

Du får den pedagogiska hjälpen och kan snabbt och lätt plocka upp det som missas via smarta videos och mer. Per automatik så kommer du också att börja med frågorna som du behöver mest hjälp med.

Det här innebär att du använder din energi på rätt sätt och snabbare kan förbereda dig inför nästa prov.

När du väl sätter dig ner för att skriva den första delen på högskoleprovet så kommer du att tjäna på att från start veta precis vad de är ute efter.

Att ha övat på tidigare uppgifter från gamla högskoleprov på ett målinriktat sätt är ofta det som krävs för att man ska nå de höga poängen. Det här gör också att själva provet inte känns stressigt och faktiskt blir till en trevlig och givande upplevelse.

Det finns nu även gamla högskoleprov med lösningar, öva på alla gamla högskoleprov som du behöver och några specifikt för högskoleprovet med ord och svenska.