place star-shape-sticker Videos arrowhead-thin-outline-to-the-left arrow-right

Studera gamla högskoleprov

Att öva på gamla högskoleprov är en bra metod för att vara redo inför högskoleprovet, men det är viktigt att också kunna öva rätt och på det som kan komma på högskoleprovet. Vi har samlat tusentals specialuppgifter så att du kan öva på mer än gamla prov på ett effektivt sätt. Det innebär att du inte alltid behöver göra alla gamla högskoleprov, utan vi rekommenderar var du ska fokusera för att höja dig mest på högskoleprovet. Du kan öva på gamla prov gratis, såväl som våra nya uppgifter — bli gratismedlem nu!
14 år av erfarenhet
26000 elever & studenter
6000 pedagogiska lärare

Hitta gamla högskoleprov här

Här är en lista över gamla högskoleprov som du kan ladda ned som PDF. Bli gratismedlem ovan och öva mer effektivt med vår smarta kurs!

Här hittar du alla facit till högskoleprovet.

Besegra högskoleprovet — öva effektivt på mer än gamla högskoleprov

Kan man få bättre resultat genom att ladda ner gamla högskoleprov som PDF? Vårt svar på den frågan är ja! Men viktigare är hur pass mycket bättre resultat du vill få och hur mycket tid du vill lägga ner på att plugga inför nästa prov. Med vår onlinekurs inför högskoleprovet så kommer du att få tillgång till mer än högskoleprovet gamla prov men du lämnas inte på egen hand med detta. Du får även pedagogiska förklaringar och information om hur du ligger till så att frågorna och övningarna verkligen kommer att ge något. Gamla högskoleprov är bra att öva på men man måste förstå sig på upplägget. Det räcker inte att bara försöka svara på gamla högskoleprov.

I vår kurs kan du öva på frågor inspirerade av gamla högskoleprov inom alla högskoleprovets delar:

  • XYZ – matematisk problemlösning
  • KVA – kvantitativa jämförelser
  • NOG – kvantitativa resonemang
  • DTK – diagram, tabeller och kartor
  • ORD – vanlig ordförståelse
  • LÄS – svensk läsförståelse
  • MEK – meningskomplettering
  • ELF – Engelsk läsförståelse

Högskoleprov blir inte för gamla att plugga på

Det är viktigt att förstå att även ett gammalt högskoleprov har i princip den struktur som det kommande kommer att ha. Det är detta som gör att det faktiskt är värt att göra gamla högskoleprov för att öva. Frågorna är aldrig desamma på de nya högskoleproven som på gamla högskoleprov , men matten, ordkunskapen och annat som krävs för att man ska kunna svara ändras inte. Därmed ska man kolla på gamla högskoleprov. Det har förstås hänt att det tillkommer nya inslag i provet. Men det här är inte ofta, och det finns tillräckligt med gamla prov högskoleprovet även för ändringar så visst får man ut något av att testa sig själv på gamla högskoleprov.

Öva gamla högskoleprov med eller utan hjälp att plugga

Det händer ju att dagstidningar publicerar högskoleprovet gamla övningar så att du kan träna eller bara för skojs skull se hur du klarar dig. Det är inte svårt att ladda ner gamla högskoleprov från tidigare år men frågan är hur mycket du kommer att få ut av dessa. Om du går igenom frågorna utan tanke på hur de är strukturerade och hur du skulle kunna utesluta vissa svarsalternativ med ren logik så missar du en viktig poäng.

Gör gamla högskoleprov med vår kurs istället där du kommer att lägga mindre tid på frågor som du redan klarar och istället se till att du verkligen får grepp om det som känns svårt. Istället för att mala fråga efter fråga så kommer du att gå på djupet med de delar som du inte riktigt förstår. För vissa så innebär detta högskoleprovet gamla prov matte frågor medan andra behöver jobba på att läsa snabbare för att hinna med i språkdelarna.

Viktigt att plugga till högskoleprovet på rätt sätt

Även om vi tycker att det är bra att förbereda sig för ett kommande prov med att plugga gamla högskoleprov så kan vi säga att enbart svara upp och ner på alla frågorna i ett tidigare prov inte kommer att räcka för att se en väsentlig skillnad i poängen för nästa prov. Det är klart att ett äldre högskoleprov kan visa dig var det brister och vad du måste öva på. Med gamla högskoleprov ska du också vara väl insatt i hur du svarar, hur du tänker och precis vilken grundkunskap som det är som fattas.

Det här kan minst sagt bli komplicerat då man har mycket annat att stå i. Med Allakandos onlinekurs så får du den här hjälpen och kursen pekar ut precis vad du behöver, inte enbart med hjälp och övning på gamla högskoleprov. Du får den pedagogiska hjälpen och kan snabbt och lätt plocka upp det som missas via smarta videos och mer. Per automatik så kommer du också att börja med frågorna som du behöver mest hjälp med. Det här innebär att du använder din energi på rätt sätt och snabbare kan förbereda dig inför nästa prov.

När du väl sätter dig ner för att skriva den första delen på högskoleprovet så kommer du att tjäna på att från start veta precis vad de är ute efter. Att ha övat på tidigare uppgifter från gamla högskoleprov på ett målinriktat sätt är ofta det som krävs för att man ska nå de höga poängen. Det här gör också att själva provet inte känns stressigt och faktiskt blir till en trevlig och givande upplevelse.

Det finns nu även gamla högskoleprov med lösningar, öva på alla gamla högskoleprov som du behöver och några specifikt för högskoleprovet med ord och svenska.