4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

När kan man göra högskoleprovet?

Få allt samlat inför högskoleprovet. Skapa ett gratiskonto och börja höj dig nu!

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
När kan man göra högskoleprovet?

Här hittar ni datum för högskoleprovet. Nedan hjälper vi er att på bästa sätt förbereda er inför provet.
 
Det går fortfarande att komma in på högskola med endast högskoleprov men du måste ta provet i tid för att kunna komma in på denna kvot. Det är inte så att man måste göra högskoleprovet för att söka högskola, men för många så innebär detta en extra chans till en plats på den önskade utbildningen. Beroende på hur dina betyg ser ut och vilka chanser du har till höjning så kan detta prov bli mer eller mindre viktigt. Om det är viktigt så är det bra att göra provet redan på höstterminen för att sedan få en extra chans till vårterminen.

När kan man göra högskoleprovet på våren?

Högskoleprovet 2022 är inte spikat än. Om du vill ta provet på våren så måste du göra en högskoleprovet anmälan senast den första februari. För höstens prov så måste man anmäla sig runt tre månader innan. Precis var du kommer att skriva provet beror på den ort som du studerar på. Det är vanligt att man ger provet i skolor där det finns lämpliga lokaler och gott om bord och stolar. När du anmäler dig så kommer du att se var provet skrivs på din ort till våren.

Det kan vara bra att veta att provort är valfritt. Du måste alltså inte vara folkbokförd på den ort som du vill skriva provet på. Se bara till att du anmäler dig på rätt sätt så att du inte dyker upp på fel plats. Då kan det bli svårt att rätta till misstaget och hinna fram till rätt provställe i tid!

Högskoleprovet resultat i tid

Det gäller att få högskoleprov resultat i tid för att detta ska göra någon skillnad för vidare studier. Då gäller det inte bara att tänka på att ta provet innan det blir dags att söka till högskolan utan också på att du eventuellt vill ta provet igen för att höja. Om du redan har tagit provet en gång så ska du också tänka på att det gäller att förbereda sig för att höja. Med vår kurs online så kan du sätta en poäng som mål och sedan jobba mot detta.

Om du vill höja ditt resultat

För att det ska vara skäligt att betala det högskoleprovet pris som gäller just nu och att använda en hel helgdag till att skriva prov istället för att ha det ledigt så är det viktigt att komma förberedd. Den som tänker att det är lugnt att ta det första provet utan att veta vad högskoleprovet egentligen är begår ett misstag. Redan inför ditt första prov som du kanske tar någon gång under de sista två åren på gymnasiet så ska du förbereda dig. Ta vår kurs och kom till provet med vetskap om vad du kan prestera. Med förberedelse så kommer du att känna dig lugn och trygg. Det kan påverka dina högskoleprov resultat markant. Detta oavsett var och när du gör högskoleprovet.