4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Utprövningspasset på högskoleprovet

Här kan du läsa mer om hur utprövningspasset på högskoleprovet fungerar.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Högskoleprovet övningspass

Om utprövningspasset på högskoleprovet

Varje högskoleprov innehåller ett så kallat ’utprövningspass’. Passet är antingen ett helt kvantitativt provpass eller ett helt verbalt provpass. Syfted med passet är att testa uppgifter för framtida prov, så dina poäng från utprövningspasset räknas inte med i ditt resultat. Varken facit eller uppgifter från utprövningspasset släpps heller, eftersom de just är tänkta att användas som framtida uppgifter.

Vilket pass är utprövningspass på högskoleprovet?

Eftersom syftet med utprövningspasset är att testa framtida uppgifter så måste provet vara utformat så att alla som skriver det gör sitt bästa på varje pass. Detta är för att Universitets- och Högskolerådet (UHR) ska kunna analysera hur svåra frågorna är i förhållande till hur provdeltagare presterar på de andra delarna. Av den anledningen vet du inte när du skriver provet vilket av passen som är utprövningspasset.

Efter provet får du veta vilket som var utprövningspasset

På eftermiddagen efter att alla har skrivit provet så får man veta vilket av passen som var utprövningspasset. Eftersom UHR vill kunna testa framtida verbala och kvantitativa uppgifter så finns det både kvantitativa och verbala utprövningspass.

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet