4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Vad ingår i högskoleprovet?

I vårt verktyg kan du öva på alla delar som ingår på högskoleprovet.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Vad ingår i högskoleprovet?

Innan du gör din anmälan till högskoleprovet så är det bra att du går igenom vad som kommer på högskoleprovet. De faktiska frågorna är nya varje år men strukturen och delarna är alltid desamma. Det gör att du med högskoleprovets gamla prov kan få riktigt god övning. Vår kurs på nätet har alla delar som ingår och så många frågor att du kan öva tills du är redo. Vi kommer att visa dig det resultat högskoleprovet hade gett dig om du tagit det idag. På så vis så vet du precis hur du ligger till innan du tar provet på riktigt.

Låt oss se lite närmre på de delar som ingår i provet. Det är resultaten från dessa som medelvärdet högskoleprovet ger varje år räknas ut. Om ditt snitt på högskoleprovet första gången låg under medelvärde så kan du tjäna på att ta vår kurs och öva mer på den del som du är svag på.

Vad innehåller högskoleprovet?

Det kvantitativa provpasset

Högskoleprovet har två kvantitativa provpass. Här kommer varje provpass att ha fyra olika prov enligt följande:

XYZ matematik – Här är det 12 uppgifter som ska lösas. Det kan vara en ekvation eller annat matematiskt problem. Du ska ha grundläggande matematiska kunskaper för att klara denna del.

KVA, kvantitativa jämförelser – Du får två kvantiteter och ska säga vilken som är den största. För att göra det så kan du behöva räkna men ibland så går det att helt enkelt göra en logisk bedömning och få rätt svar.

NOG, kvantitativa resonemang – Den här delen har 6 olika uppgifter där du får tänka matematiskt och logiskt för att lösa problem. Här gäller det att avgöra om du har fått den information som krävs för att lösa ett problem.

DTK, diagram, tabeller och kartor – Denna del har 12 uppgifter som går ut på att du ska läsa tabeller, diagram och kartor. Du ska med hjälp av dessa lösa problem.

Det verbala provpasset

Det finns två verbala provpass och här ingår det fyra olika delar.

ORD, ordförståelse – Du ska lösa 10 olika uppgifter. Här gäller det att välja det svar som bäst beskriver det ord som finns i en mening.

LÄS, svensk läsförståelse – Här är det ytterligare 10 uppgifter och du kommer att få läsa en svensk test och sedan så får du visa att du har förstått den.

MEK, meningskomplettering – Denna del ger dig 10 uppgifter som går ut på att du ska fylla ut luckor med några ord. Du väljer det svarsalternativ som stämmer bäst överens med meningen.

ELF, engelsk läsförståelse – Du får här visa hur du klarar av att läsa och förstå en text på engelska. Delen består av 10 olika uppgifter.

Då du undrar vad som ingår i högskoleprovet så ska du veta att det tillkommer ett utprövningspass. Det är ett prov med uppgifter som testas för kommande högskoleprov. Det här är inget som kommer att påverka ditt högskoleprov resultat. Du är helt enkelt med och hjälper till med det kommande provet. Saken är den att du inte kommer att veta vilken del som är utprövningspasset så det gäller att ge max på alla delar. Vad innehåller högskoleprovet exakt? Det kan ingen veta. Men du kan plugga till högskoleprovet med vår kurs och få bästa möjliga förberedelse!