4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Resultat på högskoleprovet

Resultatet på högskoleprovet kommer ungefär en månad efter att du skrivit provet. Hur hittar du ditt resultat? När kommer det och hur använder du det? Läs mer nedan!

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Resultat på högskoleprovet

Hur ser jag mitt resultat på högskoleprovet?

Du kan få ditt resultat på högskoleprovet på tre olika sätt:

  1. Har du ett svenskt personnummer så kan du se ditt resultat på högskoleprovet på samma sida som du anmälde dig, alltså hogskoleprov.nu . Du använder samma inloggningsuppgifter som när du anmälde dig för provet.
  2. Om du saknar svenskt personnummer, har skyddad identitet, eller skrev högskoleprovet i utlandet, så kan du se ditt resultat på Umeå Universitets hemsida . Även du som har svenskt personnummer kan se ditt resultat från högskoleprovet här.
  3. Ansöker du till högskolor eller kurser så kan du också se ditt resultat på högskoleprovet under ‘meriter’ på antagning.se .

Är det så att man har glömt sitt lösenord till inlogget så kan du alltid begära ett nytt. Se bara till att du kollar i din skräppost eller om du inte hittar det i din ordinarie mail inkorg. Om det är så att du kollar mailen via mobilen så brukar det vara så att du inte får någon notifiering om att mejl har hamnat i skäpposten.

Hur använder jag mitt resultat på högskoleprovet till antagning?

Om du har ett svenskt personnummer så kommer högskoleprovet resultat automatiskt in på antagningssidan. Har du inte ett svenskt personnummer så behöver du använda ditt svarshäftesnummer och födelsenummer samt datumet när du skrev högskoleprovet för att hämta ditt resultat. Du kan läsa mer om processen på UHRs hemsida under ‘Saknar du svenskt personnummer eller har skyddad identitet?’.

När kan jag använda mitt resultat från högskoleprovet?

Du kan använda ditt högskoleprovet resultat till att ansöka till kurser och utbildningar så fort resultaten släpps. Resultat från högskoleprovet släpps ungefär en månad efter det att du skrev provet, så du har gott om tid att använda resultatet från vårprovet för att söka till utbildningar på hösten.

Resultatet från höstens högskoleprov släpps mot slutet av november, och ansökan för vårens utbildningar stänger i början av december. Har du svenskt personnummer så överförs ditt resultat automatiskt, så du hinner använda ditt resultat. Har du inte svenskt personnummer så kan du fortfarande hinna använda ditt resultat från höstens högskoleprov, men du behöver i så fall vara snabb med att överföra det enligt instruktionerna ovan.

Är det möjligt att veta högskoleprovet resultat innan det officiella har kommit ut?

Tidigare så kunde du ofta kopiera dina svar till ett personligt kontrollpapper. Då kunde du matcha dina svar mot facit sen för att se hur många rätt du hade. Men denna funktion är inte möjlig längre. Det enda som du kan göra är att du får se om du kan minnas vad du kan ha svarat när du får se facit. Annars får du tyvärr vänta tills du har fått ditt officiella resultat.

Det brukar vara så att efter två dagar så släpper UHR ( Universitets- och högskolerådet) alla frågor på alla tillhörande delar. Men man får inte se frågorna som var på utprovningspasset.  Vanligtvis så kommer man kunna se facit ca 4 dagar efter provdagen.

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet