place star-shape-sticker Videos arrowhead-thin-outline-to-the-left arrow-right

Resultat på högskoleprovet

Resultatet på högskoleprovet kommer ungefär en månad efter att du skrivit provet. Hur hittar du ditt resultat? När kommer det och hur använder du det? Läs mer nedan!
13 år av erfarenhet
22000 elever & studenter
6000 pedagogiska lärare

Hur ser jag mitt resultat på högskoleprovet?

Du kan få ditt resultat på högskoleprovet på tre olika sätt:

  1. Har du ett svenskt personnummer så kan du se ditt resultat på högskoleprovet på samma sida som du anmälde dig, alltså hogskoleprov.nu . Du använder samma inloggningsuppgifter som när du anmälde dig för provet.
  2. Om du saknar svenskt personnummer, har skyddad identitet, eller skrev högskoleprovet i utlandet, så kan du se ditt resultat på Umeå Universitets hemsida . Även du som har svenskt personnummer kan se ditt resultat från högskoleprovet här.
  3. Ansöker du till högskolor eller kurser så kan du också se ditt resultat på högskoleprovet under ‘meriter’ på antagning.se .

Hur använder jag mitt resultat på högskoleprovet till antagning?

Om du har ett svenskt personnummer så kommer ditt resultat från provet automatiskt in på antagningssidan. Har du inte ett svenskt personnummer så behöver du använda ditt svarshäftesnummer och födelsenummer samt datumet när du skrev högskoleprovet för att hämta ditt resultat. Du kan läsa mer om processen på UHRs hemsida under ‘Saknar du svenskt personnummer eller har skyddad identitet?’.

När kan jag använda mitt resultat från högskoleprovet?

Du kan använda ditt resultat från högskoleprovet till att ansöka till kurser och utbildningar så fort resultaten släpps. Resultat från högskoleprovet släpps ungefär en månad efter det att du skrev provet, så du har gott om tid att använda resultatet från vårprovet för att söka till utbildningar på hösten.

Resultatet från höstens högskoleprov släpps mot slutet av november, och ansökan för vårens utbildningar stänger i början av december. Har du svenskt personnummer så överförs ditt resultat automatiskt, så du hinner använda ditt resultat. Har du inte svenskt personnummer så kan du fortfarande hinna använda ditt resultat från höstens högskoleprov, men du behöver i så fall vara snabb med att överföra det enligt instruktionerna ovan.

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet