4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Vilken högskoleprovet matte nivå gäller?

Vi hjälper dig kunna den matematik du behöver inför högskoleprovet.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Vilken högskoleprovet matte nivå gäller?

Du måste inte sitta och läsa igenom alla kursböcker som du har kvar från dina mattekurser på högstadiet och gymnasiet för att klara de matematiska delarna på högskoleprovet. Det här är ett prov som har en bestämd utformning och som varje år kommer med frågor inom samma kategorier. Det betyder att du kan förbereda dig på ett smart sätt och vara redo med rätt formler och matematiskt tänk i huvudet då du tar ditt prov. Med vår kurs så går du igenom alla delar och du kan höja din högskoleprovet matte nivå så att du får en bättre poäng.

Nivån på matte för högskoleprovet är till för att testa din logik

Det är viktigt att förstå att högskoleprovet inte testar dig på all matematik som du har studerat. Det är snarare ditt logiska tänkande som står i fokus. Man tänker sig att det här kommer att få betydelse för hur du kommer att klara högre utbildningar. På grund av detta så finns det inte en specifik mattekurs som du bör öva på. Men du måste kunna grunderna som du har lärt dig under åren i skolan. Ju bättre du är på grunderna ju enklare blir det att plugga inför högskoleprovet.

Det består mattedelarna av

Om vi ser lite närmre på mattedelen så blir det tydligt vad som måste läras in för att det ska gå att få en högre högskoleprovet matte nivå. XYZ delen kräver aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik. KVA har samma ämnen och så även NOG. DTK kommer att testa dig på att läsa av tabeller, diagram och kartor. Det är inte riktigt samma sak som de andra mattedelarna men gränsar ändå till detta ämne.

Om du ska få bra resultat så måste du alltså kunna dessa matematiska ämnen men på ett väldigt specifikt sätt. Det är också därför som så många drar nytta av vår kurs som tränar dig inför provet. Du kommer inte bara att bli helt på det klara med vad algebra och aritmetik egentligen står för. Du kommer att lära in de formler som krävs och veta i vilken del av provet som de blir aktuella.

Övning ger färdighet som gör att du kommer upp på rätt nivå i matematik för högskoleprovet

Ju mer du övar desto lättare blir det att ta provet. Men om du övar ensam så får du inte det stöd som du kan komma att behöva. Det kan ju vara så att du faktiskt inte riktigt har förstått en viss del av matten som du har studerat. Inte ens med ett högre betyg. När du tar vår högskoleprovet kurs så kommer du att se vilka frågor som du inte klarar som du borde. Du får då reda på varför. Kanske var det en formel som du missat eller något annat. Det spelar mindre roll varför du inte kan svara på vissa frågor och mer att du kommer i form i tid.

När du övar på en viss del av provet med vår kurs så kommer du samtidigt att få tillgång till förklaringar av de formler och den matematik som krävs. Kanske blir det här första gången som du verkligen förstår. Oavsett vilket så kan du lita på att videopresentationer och samtal med vår coach som finns online ger dig ett mycket gott stöd.

Du kan göra ett test för högskoleprovet gratis här.

Håll koll på din nivå i matte inför provet

Hur ser din högskoleprovet matte nivå ut just nu? Det kan du ta reda på genom att ta provet hos oss online. Du får då veta hur du ligger till. Om du behöver höja så pluggar du vidare med våra övningar och instruktioner. Ta test-provet igen och se hur du gör framsteg med fler rätt svar och mindre stress. Här hittar ni mer information om högskoleprovet.