place star-shape-sticker Videos arrowhead-thin-outline-to-the-left arrow-right

Vad är kostnaden för högskoleprovet?

Kostnad: 450 kr per provtillfälle.
12 år av erfarenhet
22000 elever & studenter
6000 pedagogiska lärare

Det kostar pengar att ta högskoleprovet, men hur mycket det blir beror en hel del på hur mycket du är villig att investera i detta test. En del hoppas på det bästa och betalar anmälningsavgiften medan andra köper böcker, tar kurser och kanske till och med hyr in en privatlärare. En sak är säker, jämfört med vad man får för pengarna så kan man inte säga att den högskoleprovet kostnad som man får är särskilt hög, inte ens om man tar både kurs och jobbar med en privatlärare.

Kostnad för anmälan till provet

Rent praktiskt så är det så att man ska betala 450 kronor för att anmäla sig till provet. Man måste göra denna betalning senast den sista anmälningsdagen. Om man väntar till sista dagen så går det bara att betala med MasterCard eller med VISA. Man får ett mejl som bekräftelse på att man har betalat. Om man betalar med Plusgiro så kan det gå 1-2 dagar innan man får bekräftelsen på betalningen.

Om man inte köper någon bok eller betalar för annan hjälp inför högskoleprovet så är 450 kronor hela kostnaden. Men då ska vi komma ihåg att man antagligen behöver ta provet igen, och kanske återigen…

Investera i studier inför provet

Det finns en god anledning till varför så många väljer att lägga någon tusenlapp och mer på studier inför högskoleprovet. Idag så är det välkänt att det här provet kan bli avgörande för om man kommer in på den utbildning som man söker. Låt oss säga att en person som bor i Stockholm inte är intresserad av att flytta till annan stad, eller kanske utomlands, för att få den önskade högskoleutbildningen. Med den poäng på provet som krävs för utbildningen lokalt så går det att komma in trots att gymnasiebetygen inte räcker!

Här får man inse att detta gör att man kan spara pengar på att inte behöva flytta eller på att inte behöva betala för utbildningen i ett annat land. Det rör sig om bra mycket mer pengar än de tusenlappar som man kan lägga på en eller två kurser för att nå målpoängen med provet.

Hur mycket är din framtid värd?

Det du måste betänka är hur mycket du tycker att det är värt att komma igång med önskad utbildning snabbare. En del kanske ser en charm med att studera en massa olika kurser för att få upp betygen och ta sig in denna väg, men det är ju inte heller gratis. Om du kan spara tid på att få en högskoleprovpoäng som gör det möjligt för dig att genast börja med drömutbildningen så innebär det besparingar, och det måste man väga mot den kostnad som man kommer att ha då man tar kurs, lejer privatlärare, eller på annat sätt förbereder sig för att göra bästa möjliga resultat på provet.