4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Bra att tänka på inför KVA högskoleprovet

Sedan 2011 så ingår KVA som en viktig del av högskoleprovet.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Bra att tänka på inför KVA högskoleprovet

Det här är en del som kräver matematiskt tänkande, men som för vissa kan ses som lite enklare då den i första hand går ut på att bestämma vilken av två kvantiteter som är den största. Om du upplever att det här är en svår del så ska du veta att du kan knäcka den genom rätt förberedelse. Lär dig mer om Allakandos onlinekurs där du kommer att få verktygen och tänket som krävs för att klara KVA högskoleprovet delen.

Vad går KVA delen ut på?

Med den här delen av provet så tar man reda på hur bra du är på områdena algebra, aritmetik, funktionslära, statistik och geometri. Provet har frågor som kommer att ge dig två olika kvantiteter som kallas för I och II. Du kan svara att I är större än II, att II är större än I, att I är lika med II, eller att informationen är otillräcklig för att ge ett svar. För att komma fram till svaret så måste du kunna grundläggande räkning, algebra där man använder sig av bokstäver för obestämda kvantiteter, geometri, statistik och funktionslära. Har du klarat gymnasiematten så bör du klara den här delen, och det särskilt när du förstår hur du ska angripa den.

Du måste känna till jämförande tecken

Något som är mycket viktigt för KVA-delen på högskoleprovet är att man kan de tecken som används då man ska jämföra kvantiteter. Ett exempel på detta är att man säger att x = y istället för att skriva att x är lika med y. Vill man säga det motsatta så använder man tecknet ≠. I den här delen så kommer man också att behöva ha koll på tecknen som talar om att det ena värdet är större än det andra och tvärtom (>,<).

Förbered inför KVA med en onlinekurs

Vårt bästa tips för att komma förberedd till denna del av provet är att ta vår högskoleprovet kurs online. Här kommer du att gå igenom tecknen som du ska kunna samt få praktiska exempel på hur du klarar uppgifterna. Det här gör att du vet precis vad som förväntas och att du inte kommer att spilla tid på att försöka klura ut vad det är de är ute efter i denna del.