4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Så klarar du DTK högskoleprovet delen

En av de delar som många behöver förbereda sig lite extra inför är den som kallas för DTK och som står för diagram, tabeller och kartor.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
DTK högskoleprovet

Det här är en matematisk del av provet som även om den inte kräver särskild avancerad matte kan upplevas som lite komplicerad om man inte är van vid att avläsa den här typen av information och statistik. Det går förstås att öva upp förmågan genom att ta vår onlinekurs där vi givetvis går igenom DTK högskoleprovet delen så att du vet precis vad som förväntas och tänker på rätt sätt!

DTK är diagram, tabeller och kartor

Högskoleprovet DTK kommer att ge dig lite olika presentationer av information och statistik. Det kan vara en enkel tabell med några kolumner där du kan se antal och vad siffrorna refererar till. Nu kommer du att få frågor som du ska kunna besvara med hjälp av den information som du ser i tabellen, diagrammet eller på en karta.

För att kunna svara så måste du kunna uppskatta, räkna ut procent, andelar och vara bra på att göra detta i huvudet. Du kommer ju inte att kunna använda en miniräknare under provet och man har cirka 2 minuter på sig att lösa varje uppgift i den här delen. Jobbar du lugnt och metodiskt så hinner du men som sagt, det kräver rätt typ av förberedelse.

Viktiga tips för högskoleprovet DTK

När du tar vår kurs på nätet för provet så kommer du att få de verktyg som krävs för att klara DTK-delen galant. Men rent allmänt så kan man säga att det här kan vara bra att snabbt ta en titt på svarsalternativ och hur de korresponderar till det antal tal som man ska slå ihop och deras storlek. Det händer att man med en snabb uppskattning kan komma fram till rätt svar och det spar tid och kraft. Öva på att läsa tabeller så att du snabbt kan förstå den information som de ger. Dra nytta av linjalen som du får ta med dig för att inte ta fel på siffror. Det är också bra att öva upp förmågan att räkna utan miniräknare eller i varje fall snabbt komma fram till uppskattningar då detta kan spara en hel del tid då man skriver denna del.