4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål
bli samhaällsvetare

Nå antagningspoängen för att bli samhällsvetare med Allakando

Med ett högskoleprovsresultat kan du påbörja resan mot att bli samhällsvetare. Vår webbkurs är populär för att plugga inför provet, med hjälp av frågor, svar och pedagogiska uträkningar. Skapa ett gratiskonto hos oss så kan du börja plugga redan idag!

Hur utbildar jag mig till samhällsvetare?

Utbilda dig till samhällsvetare
Samhällsvetarprogrammet är 3 år och 180 poäng långt.

För att bli samhällsvetare behöver du plugga samhällsvetarprogrammet. Denna utbildning erbjuds vid flera svenska lärosäten. Kandidatprogrammet är tre år långt och omfattar därmed 6 terminer och 180 högskolepoäng.

Prova vår webbkurs för att ta dig in på samhällsvetarprogrammet genom högskoleprovet!

Vilka behörighetskrav behöver jag uppnå för att bli samhällsvetare?

För att kunna påbörja samhällsvetarprogrammet behöver du uppnå vissa behörighetskrav. Dels behöver du en grundläggande behörighet, det vill säga fullständiga betyg från gymnasiet, dels behöver du ha läst följande ämnen:

 • Engelska 6
 • Matematik 3b/3c
 • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Saknar du grundläggande behörighet? Läs upp betygen tillsammans med en studiecoach!

Vilka antagningspoäng behövs för att läsa till samhällsvetare?

Vilka antagningspoäng som behövs för att plugga till samhällsvetare varierar mellan olika lärosäten och siffran ser olika ut från år till år. Du kan söka till programmet genom tre olika urvalsgrupper:

 • BI – personer med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg
 • BII – personer som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven
 • HP – personer som ansöker med sitt resultat från högskoleprovet

Urvalsgruppen alternativt urval erbjuder ännu en möjlighet att komma in på samhällsvetarprogrammet! Kriterierna för alternativt urval kan skilja sig åt mellan lärosäten. 

Högst antagningspoäng för att komma in på samhällsvetarprogrammet, under hösten 2022, krävdes vid Uppsala universitet. Då behövde man som student ha 19.69 i antagningspoäng eller 1.15 på högskoleprovet. Det finns också lärosäten som det är enklare att komma in på – vid Högskolan i Dalarna kunde man i höstas exempelvis bli antagen vid samhällsvetarprogrammet med ett högskoleresultat på 0.10.

TerminLärosäteAntagnaReserverBIBIIHP
HT22Uppsala universitet43169 19.6920.501.15
HT22Högskolan Dalarna1008413.6014.950.10
HT22Göteborgs universitet54
HT22Umeå universitet507
HT22Mittuniversitetet66– 
HT22Linnéuniversitetet39– 
Antagningspoängen för samhällsvetarprogrammet höstterminen 2022.

Var kan jag plugga till samhällsvetare?

plugga till samhällsvetare
X är en av städerna som du kan plugga till samhällsvetare i.

Du kan utbilda dig till samhällsvetare på flera platser i landet. Samhällsvetarprogrammet erbjuds vid sex olika lärosäten.

På följande lärosäten kan du plugga till samhällsvetare:
 • Uppsala universitet, Uppsala
 • Högskolan Dalarna, Falun
 • Göteborgs universitet, Göteborg
 • Umeå universitet, Umeå
 • Mittuniversitetet, Sundsvall
 • Linnéuniversitetet, Växjö

Få personlig coachning inför högskoleprovet för att komma in på ditt drömlärosäte!

Vilket lärosäte är populärast bland samhällsvetarstudenter?

Hur många som önskar studera till samhällsvetare varierar mellan olika lärosäten. Hösten 2022 var 212 personer intresserade av att plugga samhällsvetarprogrammet vid Uppsala universitet, varav 43 studenter antogs. Högskolan i Dalarna var nästan lika populär bland samhällsvetarstudenter. 184 personer ansökte till utbildningen vid högskolan, varav 84 personer kom in. Högskolan i Dalarna är därmed det lärosäte som antar flest till sitt samhällsvetarprogram. 

Hur blir jag antagen till samhällsvetarprogrammet?

För dig som inte har betygen som krävs för att komma in på samhällsvetarutbildningen kan högskoleprovet vara vägen in på utbildningen. Det första du behöver göra är att anmäla dig till provet, därefter är det dags att sätta igång med studierna!

Genom Allakando kan du få hjälp att plugga inför provet av en pedagogisk HP-coach. Dessutom erbjuder vi uppskattade webbkurser så du kan öva online. Tack vare vår unika metod förbättrar du dina studieresultat på ett snabbt och enkelt sätt. Oavsett vilket av våra tillvägagångssätt du väljer så hjälper vi dig spara hundratals timmar och höjer ditt högskoleprovsresultat. Om du mot förmodan inte höjer dina poäng får du pengarna tillbaka!

Vår webbkurs är ett passande val om du helst pluggar inför högskoleprovet på egen hand. Du tar förberedelserna i din takt och till din hjälp har du tusentals exempeluppgifter med tydliga svarsalternativ. Då ingår också vår omtyckta guider och videofilmer. Webbkursen kombineras ofta med privatlektioner med en utvald studiecoach. Vi rekommenderar detta alternativ för dig som vill få individuell undervisning inför provet, helt anpassad efter dina unika behov och mål.

Hade du helst lärt dig allt du behöver på direkten? Det kan du! Allakandos intensivkurs blir alltid fullbokad, kanske just för att du får du lära dig allt inför högskoleprovet under två intensiva heldagar! Vet du inte vilket alternativ som skulle passa dig bäst? Du kan känna dig trygg med att du får ta del av vår gedigna erfarenhet av att lära ut, oavsett vilka av våra verktyg du väljer att ta del av. Det alla tre val har gemensamt är att de kommer förbättra ditt högskoleprovsresultat. Våra intensiv- och webbkurser och utvalda studiecoacher lär dig allt du behöver inför högskoleprovet på ett kul och pedagogiskt sätt!

Vad kan jag arbeta med som samhällsvetare?

jobba som samhällsvetare
Samhällsvetare kan arbeta inom många olika organisationer.

Är du intresserad av samhällsfrågor så är arbetet som samhällsvetare perfekt för dig! Som samhällsvetare kommer du att vara behövd inom alla typer av organisationer. Du kommer exempelvis kunna arbeta med:

 • Planering
 • Handläggning
 • Utredning
 • Administration

Tre vägar till att bli samhällsvetare:

Högskoleprovet

Webbkurs med garanterad höjning

Vi har samlat allt inför högskoleprovet på ett ställe. Lär dig snabbt och enkelt med tusentals uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!

Kurs högskoleprovet

Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar

Träffa Johan och hans team live online under två effektiva dagar och lär dig precis allt du behöver för att besegra högskoleprovet!

Högskoleprov

Skräddarsydd HP-coachning

Få en personlig expertcoach som ger dig skräddarsydda lektioner. Fokusera på precis det du behöver för att nå ditt mål på högskoleprovet!