4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål
antagningspoäng juristprogrammet

Så når du antagningspoängen som krävs för att komma in på juristprogrammet

Nå ditt drömresultat på högskoleprovet och kom in på juristprogrammet. Med Allakandos kurs kan du öva på uppgifter inför högskoleprovet. Skapa ett gratiskonto och börja din resa mot att bli jurist redan idag!

Hur blir jag jurist?

bli jurist
Juristprogrammet sträcker sig över nio terminer, vilket motsvarar 4,5år.

För att bli jurist behöver du plugga juristprogrammet som finns på flera universitet runt om i hela Sverige. Du läser till jurist under nio terminer, det vill säga 4,5 år. Juristprogrammet består av en grundnivå om sex terminer på 180 högskolepoäng, därefter har du möjlighet att ta ut en kandidatexamen i rättsvetenskap. En vanlig kandidatexamen är som jämförelse 180 högskolepoäng. För att bli jurist och ta ut en juristexamen, behöver du sedan läsa 90 högskolepoäng till under tre terminer.

Prova vår webbkurs för att ta dig in på juristprogrammet genom högskoleprovet!

Hur ser behörighetskraven för juristprogrammet ut?

Att uppnå behörighetskraven är första steget mot drömmen att komma in på juristprogrammet! För att bli jurist behöver du ha grundläggande behörighet, det vill säga fullständiga betyg från gymnasiet.

Du behöver också ha läst:
 • Historia 1b
 • Samhällskunskap 1b

Saknar du grundläggande behörighet? Läs upp betygen tillsammans med privatlärare!

Vad är antagningspoängen för juristprogrammet?

Antagningspoängen för juristprogrammet varierar mellan universiteten. Det skiljer sig också från år till år vilka antagningspoäng som krävs för att bli jurist. Se nedan tabell för mer detaljerad statistik. Det finns tre olika urvalsgrupper:

 • BI – personer med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg
 • BII – personer som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven
 • HP – personer som ansöker med sitt resultat från högskoleprovet

En annan väg in på läkarprogrammet är genom urvalsgruppen alternativt urval. Hur alternativt urval ser ut kan variera från skola till skola.

Under 2022 var det svårast att komma in på Lunds Universitet, som krävde 21,69 i betyg eller 1.50 poäng på högskoleprovet. Däremot finns det juristutbildningar som är enklare att komma in på – bland annat krävdes det endast 1.15 på högskoleprovet för att komma in på universiteten i Örebro, Karlstad och Umeå. Det finns alltså många olika vägar du kan ta för att bli jurist!

TerminUniversitetAntagnaReserverBIBIIHP
HT22Lunds universitet180161021.6921.351.50
HT22Uppsala universitet285166821.2020.631.35
HT22Göteborgs universitet290160420.6820.571.30
HT22Stockholms universitet380189220.5520.421.25
HT22Umeå universitet17091419.9720.161.15
HT22Karlstads universitet150112019.9020.261.15
HT22Örebro universitet170135420.3120.421.15
Juristprogrammet antagningspoäng – höstterminen 2022.

Hur har antagningsstatistiken för juristprogrammet förändrats över tid?

Utveckling i genomsnittlig antagningspoäng på juristprogrammet 2018-2022.

Idag krävs det ett lägre resultat på högskoleprovet för att komma in på juristprogrammet än för fem år sedan. Antagningspoängen för juristprogrammet har dessutom gått ner överlag. Det är en generell trend som syns vid alla universitet. Det är positivt för dig som funderar på att bli jurist! Observera dock att statistiken kan skifta från år till år.

I tabellen kan du se vilket resultat som har krävts på högskoleprovet för att komma in på juristprogrammet under de senaste fem höstterminerna. Universiteten i Lund, Stockholm och Uppsala har även våren som antagningsperiod.

Universitet HT22HT21HT20HT19HT18
Lunds universitet1.501.601.451.551.55
Uppsala universitet1.351.401.401.401.40
Göteborgs universitet1.301.351.301.351.35
Stockholms universitet1.251.351.351.351.40
Umeå universitet1.151.201.201.201.25
Karlstads universitet1.151.20–*1.201.25
Örebro universitet1.151.251.201.201.25
*Urvalsgruppen HP användes inte för juristprogrammet vid Karlstads universitet under hösten 2020

På vilka orter kan jag läsa juristprogrammet?

Juristprogrammet Lund
Lund Universitet är en av sju orter som erbjuder juristprogrammet.

Juristprogrammet finns på flera orter runt om i Sverige. Idag kan du bli jurist vid sju olika universitet i landet.

På följande universitet kan du läsa juristprogrammet:
 • Stockholms universitet
 • Uppsalas universitet
 • Göteborgs universitet
 • Lunds universitet
 • Karlstads universitet
 • Umeå universitet
 • Örebro universitet

Få personlig coachning inför högskoleprovet för att komma in på ditt drömuniversitet!

Vilket juristprogram är populärast?

Juristprogrammet är en av Sveriges populäraste utbildningar, men antalet sökande till de olika universiteten skiljer sig åt. Hösten 2022 hade juristprogrammet vid Stockholms universitet flest antal sökande med 1953 personer. Stockholms universitet var också det lärosätet som antog flest sökande till juristprogrammet under hösten, 380 stycken. Även Uppsala Universitet är ett populärt alternativ. Av de 2198 personer antal sökande till juristprogrammet hösten 2022 blev 285 stycken antagna.

Hur kan jag öka mina chanser att komma in på juristprogrammet?

Antagningspoängen för juristprogrammet är höga. Därför kan högskoleprovet vara ett bra alternativ för dig som vill bli jurist! Det första steget är att anmäla dig men för maximera dina chanser bör du såklart även förbereda dig.

För att du ska kunna komma in på juristprogrammet via högskoleprovet så måste du först få ett bra provresultat – betydligt bättre än majoriteten. Det här är något som vi på Allakando kan hjälpa till med. Allakando har i mer än 15 år hjälpt över 26 000 elever att nå sitt drömresultat på högskoleprovet!

Hos oss kan du få en personlig HP-coach för provet såväl som smarta webbkurser som du kommer åt online. Vår metod är unik på så vis att den hjälper dig att förbättra dina resultat på ett snabbt och enkelt sätt. Du kommer att spara hundratals timmar och vi lovar pengarna tillbaka om du inte höjer ditt resultat!

En webbkurs är ett passande alternativ för dig som på egen hand önskar träna inför högskoleprovet med hjälp av tusentals uppgifter och lösningar. Du får också ta del av förklaringar, videofilmer och guider.

Detta utesluter däremot inte att du kan tänkas föredra privatlektioner av en personlig HP-coach. Det passar dig som tror du lär dig bäst genom ett individuellt stöd  – anpassat just för dig.

Vi erbjuder även en intensivkurs inför högskoleprovet för dig som vill lära dig allt under två maxade dagar. Valet är ditt och vi kan lova att vi har en pedagogik och förmåga att lära ut som säkerställer att du lyckas med detta prov. Våra intensiv- och webbkurser samt personliga coacher gör det både roligt att studera, besparar dig tid och garanterar att du når ditt målresultat på högskoleprovet.

Vad kan jag arbeta med efter juristprogrammet?

Plugga till att bli jurist
Möjligheterna till jobb för dig som nyutexaminerad jurist är goda.

Efter att ha läst juristprogrammet har du många olika karriärval och möjligheter. Du kommer att vara både behövd och eftertraktad i arbetslivet. Efter juristprogrammet har du bland annat möjlighet att arbeta som:

 • Bolagsjurist
 • Bankjurist
 • Åklagare
 • Domare
 • Försvarsadvokat
 • Målsägandebiträde

Drömmer du om att bli åklagare eller kanske domare? Då behöver då först genomföra en tingstjänstgöring under två år.

Jurist och advokat är två begrepp som ibland blandas ihop, men det är två olika titlar. Som jurist kan du också bli advokat, då krävs minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet. Du som vill bli advokat behöver också genomföra en muntlig examination för att få din advokatexamen. Sedan kan du ansöka om att få gå med i advokatsamfundet.

Dina potentiella arbetsplatser och roller efter juristprogrammet är alltså många och varierande. Bli jurist och du kommer att vara relevant för alla sorters branscher och organisationer!

Tre alternativ: Så lär vi dig allt inför högskoleprovet

Högskoleprovet

Webbkurs med garanterad höjning

Vi har samlat allt inför högskoleprovet på ett ställe. Lär dig snabbt och enkelt med tusentals uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!

Kurs högskoleprovet

Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar

Träffa Johan och hans team live online under två effektiva dagar och lär dig precis allt du behöver för att besegra högskoleprovet!

Högskoleprov

Skräddarsydd HP-coachning

Få en personlig expertcoach som ger dig skräddarsydda lektioner. Fokusera på precis det du behöver för att nå ditt mål på högskoleprovet!