4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål
Så blir du arkitekt

Uppnå rätt antagningspoäng och förverkliga drömmen om att bli arkitekt

Allakando hjälper dig nå din arkitektdröm! Med ett bra resultat på högskoleprovet kan du komma in på arkitektprogrammet. Med hjälp av exempelfrågor och utförliga svar kan öva inför provet med vår webbkurs. Skapa ett gratiskonto och börja öva redan idag! 

Hur utbildar jag mig till arktitekt?

Arkitektutbildningen
Arkitektutbildningen sträcker sig över fem år, vilket motsvarar 300 högskolepoäng.

För att bli arkitekt behöver du läsa en arkitektutbildning. Flera lärosäten i Sverige erbjuder denna utbildning. Programmet består av 300 högskolepoäng, vilket innebär att du studerar till arkitekt under totalt fem år. 

Prova vår webbkurs för att ta dig in på arkitektprogrammet genom högskoleprovet!

Vilka behörighetskrav gäller för arkitektprogrammet?

Du behöver uppnå vissa behörighetskrav för att komma in på arkitektutbildningen. Utöver en grundläggande behörighet, det vill säga fullständiga betyg från gymnasiet, behöver du även ha läst:

 • Matematik 3b eller 3c
 • Naturkunskap 2
 • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Har du inte läst naturkunskap 2 så kan det ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a/1ba+1b2. Bra va?

Saknar du grundläggande behörighet? Läs upp betygen tillsammans med en studiecoach!

Hur ser antagningspoängen ut för arkitektprogrammet?

Antagningspoängen för arktitektprogrammet skiljer sig åt mellan lärosätena och går upp och ner från år till år.  Det finns tre urvalsgrupper att söka in genom:

 • BI – personer med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg
 • BII – personer som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven
 • HP – personer som ansöker med sitt resultat från högskoleprovet

Att söka in genom urvalsgruppen alternativt urval är ännu en möjlighet! Då behöver du genomföra det så kallade arkitektprovet.

För att hösten 2022 komma in på arkitektprogrammet vid Lunds tekniska högskola krävdes 21.61 i antagningspoäng eller 1.65 på högskoleprovet. Det finns dock arkitektprogram med lägre antagningspoäng – exempelvis krävdes 1.45 på högskoleprovet för att börja studera vid arkitektprogrammet vid Umeå universitet. 

TerminLärosäteAntagnaReserverBIBIIHP
HT22Lunds tekniska högskola88788 21.6121.751.65
HT22Kungliga tekniska högskolan13488721.5121.541.60
HT22Chalmers tekniska högskola108829 21.4121.621.65
HT22Umeå universitet85387 20.5221.151.45
Antagningspoängen för arkitektprogrammet höstterminen 2022.

Var kan jag utbilda mig för att bli arkitekt?

Arkitekt Lund
Lund är en av fyra städer som erbjuder arkitektprogrammet.

Du kan plugga till arkitekt i flera städer runt om i landet, från norr tills söder. Idag erbjuds arkitektprogrammet vid fyra olika lärosäten.

På följande lärosäten kan du läsa till arkitekt:
 • Chalmers tekniska högskola, Göteborg
 • Lunds tekniska högskola, Lund
 • Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
 • Umeå universitet, Umeå

Få personlig coachning inför högskoleprovet för att komma in på ditt drömlärosäte!

Var vill flest studenter plugga till arkitekt?

Arkitektprogrammet är en populär utbildning med många sökande. Hur många som söker sig till programmet vid de olika lärosätena skiljer sig något åt. Vid den senaste antagningen, hösten 2022, sökte 1021 personer in till arkitektprogrammet vid Kungliga tekniska högskolan och 134 av dessa antogs. Många önskade också plugga till arkitekt i Göteborg. Under hösten ansökte 937 personer till arkitektutbildningen vid Chalmers tekniska högskola, varav 108 studenter antogs. 

Hur lyckas jag komma in på arkitektprogrammet?

Många motiveras av att se konkreta resultat av sitt arbete. Kanske är det därför många söker sig till arkitektprogrammet. Högskoleprovet kan vara ett sätt att lyckas komma in på utbildningen, trots stor konkurrens. Först och främst behöver du anmäla dig till högskoleprovet och därefter är det dags att börja plugga! 

En professionell HP-coach kan hjälpa dig öva inför provet och Allakando erbjuder också pedagogiska webbkurser. Med vår unika metod förbättrar du dina resultat både snabbt och enkelt. Vi hjälper dig spara hundratals timmar och höjer ditt resultat. Skulle du mot förmodan inte höja dig så får du pengarna tillbaka!

Vi föreslår vår webbkurs till dig som vill studera inför högskoleprovet i din egen takt. Till din hjälp har du tusentals exempeluppgifter och svar med tydliga förklaringar. Dessutom får du tillgång till våra pedagogiska guider och videofilmer. Kanske vill du kombinera webbkursen med lektioner av en privat studiecoach? Det är en valmöjlighet för dig som föredrar att få individuellt anpassat stöd, där vi tar hänsyn till dina förutsättningar och målsättningar. 

Önskar du lära dig allt som finns att veta inför högskoleprovet, på så kort tid som möjligt? Hos Allakandos intensivkurs får du lära dig allt du behöver under två maxade heldagar! Osäker på vilket alternativ som passar dig bäst? Oavsett val kan du känna dig trygg med att du får ta del av vår gedigna erfarenhet av att lära ut. Alla tre alternativ kommer också att förbättra ditt resultat på högskoleprovet. Allakandos intensiv- och webbkurser och professionella studiecoacher förbereder dig inför provet på ett både roligt och lärorikt sätt!

Vad kan arkitekter arbeta med?

Bli arkitekt
Arkitekter har många intressanta arbetsuppgifter.

Arkitekter har en spännande yrkesvardag! Du kommer att vara en nyckelperson i utformandet av framtidens städer, boenden och kontor. På så vis kan du vara med och förbättra människors liv. Efter att du har pluggat till arkitekt kan du jobba med:

 • Skissning av rum, byggnader och städer
 • Uppställande och verkställande av klientens visioner
 • Stadsplanering
 • Kulturarvsfrågor
 • Projektledning

Tre alternativ: Så lär vi dig allt inför högskoleprovet

Högskoleprovet

Webbkurs med garanterad höjning

Vi har samlat allt inför högskoleprovet på ett ställe. Lär dig snabbt och enkelt med tusentals uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!

Kurs högskoleprovet

Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar

Träffa Johan och hans team live online under två effektiva dagar och lär dig precis allt du behöver för att besegra högskoleprovet!

Högskoleprov

Skräddarsydd HP-coachning

Få en personlig expertcoach som ger dig skräddarsydda lektioner. Fokusera på precis det du behöver för att nå ditt mål på högskoleprovet!