4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål

ALLT DU BEHÖVER INFÖR HÖGSKOLEPROVET

Få allt samlat inför högskoleprovet. Skapa ett gratiskonto och börja höj dig nu!

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.9
192 omdömen

Från 15+ års erfarenhet: Vanligaste anledningarna till att många tappar poäng i onödan på högskoleprovet

#1 De lär sig inte att använda den mest effektiva metoden för att lösa olika typer av uppgifter
#2 De har inte en studieplan och ett strukturerat sätt att plugga inför högskoleprovet
#3 De pluggar för mycket på samma sak och missar viktiga delar av högskoleprovet

Få hjälp från experterna

Vi höjer dig i genomsnitt med 0,4 på högskoleprovet

Johan Ström, HP-coach

Har själv skrivit 2,00 på högskoleprovet åtta gånger!

Tre alternativ: Så lär vi dig allt inför högskoleprovet

Högskoleprovet

Webbkurs med garanterad höjning

Vi har samlat allt inför högskoleprovet på ett ställe. Lär dig snabbt och enkelt med tusentals uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!

Kurs högskoleprovet

Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar

Träffa Johan och hans team live online under två effektiva dagar och lär dig precis allt du behöver för att besegra högskoleprovet!

Högskoleprov

Skräddarsydd HP-coachning

Få en personlig expertcoach som ger dig skräddarsydda lektioner. Fokusera på precis det du behöver för att nå ditt mål på högskoleprovet!

Därför är vi ditt självklara val inför högskoleprovet
Spara 100+ timmar

Slösa inte tid på att uppfinna hjulet. Lägg tiden på att plugga rätt och få tid över till annat!

Snitthöjning 0,4

Våra kurser och tjänster inför högskoleprovet är så effektiva att våra studenters snitthöjning är hela 0,4!

98,2% nöjdhet

I princip alla våra studenter rekommenderar våra tjänster inför högskoleprovet.

26 000+ nöjda studenter inför högskoleprovet

Högskoleprovet Högskoleprovet
Nina, 20 år Höjde sig med 0,50

“Kom precis in på läkarprogrammet – så sjuuukt glad!! Det har varit min dröm i så många år och verkade så avlägset tidigare! Fick 1,9 efter att ha använt Allakando! Ville bara skriva till er och tacka!”

Jakob, 19 år Skrev 2,00 – höjde sig med 0,25

“MOT HANDELS! Är så galet lycklig! Helt klart tack vare er. Allakando-kursen inför högskoleprovet är unik, framför allt statistiken som visade vad jag skulle fokusera på för att höja mig var nyckeln. Med den prioriterade jag min tid rätt.”

Ayla, 22 år Höjde sig med 0,6

“WOW! Är detta någon typ av världsrekord? Resultaten på HP kom idag, fick precis bekräftat att jag har gjort det jag trodde var omöjligt! Helt galet, sitter hemma med familjen och skriker av glädje! Tack för all hjälp med högskoleprovet!”

Mohammed, 23 år Höjde sig med 0,4

“Fattar inte att jag inte har hittat er kurs tidigare, så dumt! Försökte skriva HP på egen hand innan och det gick skit, hade typ glömt all matte. Med era grymma videos och alla förklaringar inför provdagen höjde jag mig mer än jag vågat drömma om!”

Klara, 19 år Höjde sig med 0,45

”Boom! Fick antagningsbeskedet precis och skriver till er i egenskap av blivande jurist! Tack för er grymma service, ni svarade väldigt bra på alla mina kanske lite dumma frågor och det fick mig att känna mig trygg inför att skriva högskoleprovet!”

Xiao, 21 år Höjde sig med 0,3

“Köpte en bok inför högskoleprovet förra gången, men det här upplägget är mycket bättre. Jag var jättestressad först, men jag blev lugnare för varje dag jag använde kursen. Den är värd varenda krona.”

Oscar, 23 år Höjde sig med 0,5

“Något av det smartaste jag gjort för att vara förberedd inför mitt högskoleprov. Höjde mig med 0,5 på högskoleprovet. Bra genomgångar på video så att man verkligen förstod, väldigt imponerad!”

Sara, 21 år Höjde sig med 0,35

”Första gången jag pluggade till högskoleprovet var jag sjukt stressad. Hade ingen aning om vad jag skulle fokusera på efter att jag gjort min anmälan till högskoleprovet. Detta var verkligen räddningen, er onlinekurs hade verkligen allt och det var enkelt att få överblick!”

Mehran, 26 år Höjde sig med 0,35

“Jag har ADHD och hade väldigt stor hjälp av kursen. Framför allt är era mattevideos är jävligt pedagogiska. Jag har aldrig varit med om att någon har lärt ut matte på ett så lättförståeligt sätt innan, detta gjorde mig fullt redo inför högskoleprovet.”

Din ultimata guide till högskoleprovet

Plugga högskoleprovet

Hur ska jag plugga till högskoleprovet?

Nyckeln till ett bra resultat på högskoleprovet är inte att plugga mycket, utan att plugga smart. Vi har samlat allt du behöver för att nå toppresultat på högskoleprovet! Vänta inte, kom igång nu för bästa resultat.

Högskoleprovet 2021

Högskoleprovet 2022

Vårens högskoleprov 2022 skrivs den 12/3 och 7/5. Våren högskoleprov är alltså uppdelat i två provtillfällen. Vill du veta mer om högskoleprovet 2022? Läs mer genom att klicka på knappen nedan!

Datum högskoleprovet anmälan

Datum och anmälan till högskoleprovet

Anmälan till högskoleprovet är öppen i en vecka, senast till högskoleprovet hösten 2021 var den öppen 24-31 augusti. Anmälan till vårens högskoleprov 2022 är preliminärt 11-18 januari 2022.

Information högskoleprovet

Hur fungerar högskoleprovet?

Högskoleprovet (HP) är ett studiefärdighetsprov vilket är ett test som mäter din förmåga att klara av senare studier på högre studier på universitetet och högskola. Resultatet på högskoleprovet fungerar för alla svenska utbildningar och är en separat kvot i antagningsstatistiken.

Resultat högskoleprovet facit

Resultat och facit till högskoleprovet

Facit till högskoleprovet brukar släppas några dagar efter provet. Bli gratismedlem hos oss för att ta del av facit från provet så fort det kommer ut! Ditt resultat på högskoleprovet normeras sedan, så att exempelvis endast en viss del av alla som skrev högskoleprovet kan få 2,00.

gamla högskoleprov

Öva på gamla högskoleprov

Vi har ett stort antal gamla högskoleprov som du kan öva på. Att öva på tidigare högskoleprov utan vägledning ger dock en risk för att du övar på samma sak flera gånger. Med vår webbkurs får du specialfrågor som gör att du inte missar någon del av högskoleprovet!

Högskoleprovets delar

Högskoleprovet består av 160 uppgifter, uppdelade i åtta olika delprov. Du kan läsa mer här om matte på högskoleprovet, svenska på högskoleprovet och engelska på högskoleprovet.

Högskoleprovets kvantitativa delar:

 • XYZ (matematisk problemlösning)
 • KVA (kvantitativa jämförelser)
 • NOG (kvantitativa resonemang)
 • DTK (diagram, tabeller, kartor)

Högskoleprovets verbala delar:

 • ORD (ord och begrepp)
 • LÄS (läsförståelse och svensk text)
 • MEK (meningskomplettering)
 • ELF (engelsk läsförståelse)
Högskoleprovet

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig med högskoleprovet?

Kontakta oss för en gratis konsultation

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Besegra högskoleprovet:
 • Få en personlig HP-coach
 • Gå en intensivkurs live
 • Plugga med webbkursen
 • Få en studieplan
 • Lär dig de bästa provteknikerna
 • Och mycket mer!

Vanliga frågor om högskoleprovet

Hur pluggar jag bäst till högskoleprovet?

Nyckeln till bra resultat på högskoleprovet är inte att plugga mycket, utan att plugga smart. Allakando har samlat allt från tusentals uppgifter till intensivkurser med experter som själva skrivit 2,00. Snitthöjning är 0,4! Läs mer här: Webbkurs högskoleprovet, Intensivkurs högskoleprovet eller Personlig HP-coach

Hur kan era studenter höja sig i snitt med 0,4?

Som Sveriges största företag för personlig studiecoachning har vi ett gediget team av experter på högskoleprovet som själva har skrivit 2,00. Under snart 15 år har vi på Allakando utvecklat de bästa studiemetoderna för att plugga smart och lära sig mycket på kort tid. Kontakta oss, så berättar vi hur just du kan nå dina mål!

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett test som visar på dina studiefärdigheter och det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som ansvarar för högskoleprovet.

Du kan skriva högskoleprovet och få ett resultat på en skala mellan 0,00-2,00. Ditt högskoleprov kan sedan användas för att söka in på högskolor och universitet i Sverige.

Om du har ett svenskt personnummer och kan uppvisa en giltig legitimation, så kan du anmäla dig till högskoleprovet och få skriva provet två gånger per år. Med ditt resultat på högskoleprovet kan du också ansöka till högskola och universitet i Sverige i en särskild kvot som ofta är stor!

När kan jag anmäla mig till högskoleprovet?

Vårens högskoleprov kommer att fördelas på två tillfällen. Anmälan till båda vårens högskoleprov 2022 öppnar den 11 januari.

När är högskoleprovet?

Nästa högskoleprov kommer fördelas på två provtillfällen, den 12 mars och den 7 maj 2022.

Hur hittar jag gamla högskoleprov?

Här kan hitta en stor samling gamla högskoleprov. Bäst är dock att plugga med vår webbkurs inför högskoleprovet, som har såväl förklaringar som specialuppgifter för högskoleprovet — där du lär dig mest på kortast tid. Köp vår kurs och börja plugga till högskoleprovet nu!

Hur länge gäller högskoleprovet?

Giltighetstiden för högskoleprovet är nyligen förlängt. Ditt resultat på högskoleprovet gäller i upp till åtta år. Den nya giltighetstiden för högskoleprovet gäller tillsvidare.

Hur mycket kostar högskoleprovet?

Att skriva högskoleprovet kostar 450 kronor för en anmälan till provet.

Varför ska jag skriva högskoleprovet?

Det finns många bra anledningar att skriva högskoleprovet! De flesta skriver provet för att komma in på sin drömutbildning på högskola och universitet i Sverige.

För offentliga högskolor är det också att minst en tredjedel av alla platser på utbildningar har antagning via högskoleprovet, vilket gör det till en stor kvot att komma in på högskolan via.

Att skriva provet är också en chans att komma in för de som inte av olika anledningar har fullt tillräckliga betyg.

När skrivs nästa högskoleprov?

Högskoleprovet skrivs två gånger per år under vanliga omständigheter, även om provet har skrivits tre gånger under 2021. Nästa högskoleprov kommer fördelas på två provtillfällen, den 12 mars och den 7 maj 2022.

Vad är viktigt att tänka på under provdagen när jag skriver högskoleprovet?

Vi har många tips inför högskoleprovet och våra coacher kan ge dig de bästa provstrategierna. Generellt är det såklart viktigt att tänka på att ha med sig giltig legitimation på provdagen.

Du får inte ha med dig miniräknare på högskoleprovet, men däremot finns det vissa tillåtna linjaler och såklart ska du ha med dig en bra bläckpenna!

Det är också smart att ta med sig snacks och dricka på provdagen, då det är en riktig heldag av provskrivande som kräver energi!

Hur många skriver högskoleprovet?

Antalet personer som skriver högskoleprovet har varierat den senaste tiden, då högskoleproven har varit lite mer begränsade i sin omfattning. Vanligtvis skrivs högskoleprovet av ungefär 60 000 provskrivare per tillfälle.

Hur ser högskoleprovet ut?

Ett högskoleprov består av fem provpass, med åtta olika delar. Det är dels två kvantitativa provpass och även två verbala, samt ett pass som kallas utprovningspasset. Vilken del som kommer först är det ingen som vet på förhand, för att bland annat undvika fusk på högskoleprovet.

Högskoleprovets provpass innehåller någon av högskoleprovets 8 delar. Dessa kallas XYZ, KVA, NOG och DTK (de kvantitativa delarna) samt ORD, LÄS, MEK och ELF (de verbala delarna).

Låter det lite rörigt? Vi har löst det genom att samla allt du behöver inför högskoleprovet i vår webbkurs, skapa ett konto och börja plugga till högskoleprovet nu!

Vi hjälper 26 000+ varje år till sin drömutbildning

Kom igång i tid för bästa resultat.
9 av 10 når sina mål!