4.9 · Utmärkt
 • 26 000+ nöjda studenter
 • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
 • 9 av 10 når sina mål

Högskoleprovet 2019

Högskoleprovet skrevs två gånger under 2019 – på våren den 6 april och på hösten den 20 oktober. Bli medlem, så får du tillgång till frågor & facit! Nedan går vi igenom hur du anmäler dig och annan information som är viktig att veta inför högskoleprovet.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Högskoleprovet 2019

När var högskoleprovet 2019?

Högskoleprovet sker alltid under två tillfällen varje år. En gång på våren, och en gång på hösten. På våren är det oftast på en lördag, och hösten en söndag. Vårens högskoleprov 2019 gick av stapeln lördagen den 6 april 2019. Anmälan till vårens högskoleprovet 2019 var då öppen mellan den 15 januari 2019 och den 1 februari 2019, en något kortare anmälningsperiod för högskoleprovet 2019 på våren än många tidigare år. Höstens högskoleprov 2019 skrev söndagen den 20 oktober och anmälningsdag för högskoleprovet hösten 2019 var mellan den 15 augusti 2019 och den 2 september 2019.

Anmälan till högskoleprovet 2019 — vilka datum gällde?

Som tidigare år så anmäler du dig till ett högskoleprov 2019 på hogskoleprov.nu . När du anmäler dig så fyller du i din e-postadress och skapar ett konto, om du inte redan har skrivit ett högskoleprov tidigare. Därefter får du all kommunikation om provet till din e-post, så det är viktigt att du håller koll på den så att du inte missar eventuell viktig information. Det är alltid viktigt att ha koll på anmälningsdagarna, har du väl missat sista anmälningsdagen för exempelvis våren 2019 så får du vänta till hösten.

Anmälan för vårprovet 6 april 2019 var öppen 15 januari till 1 februari. Anmälan till höstprovet 20 oktober 2019 var öppen 15 augusti till 2 september.

Hur mycket kostade högskoleprovet 2019?

Anmälan till ett högskoleprovet 2019 för våren kostade 450kr, vilket även gällde för högskoleprovet 2019 hösten. Man kan alltid betala avgiften antingen med bankkort, plusgiro, eller internetbank. Notera att betalningen måste vara inne senast sista dagen av anmälningsperioden för det prov du ska skriva – det innebär att om du anmäler dig på sista dagen så kan du bara betala med kort, ej via bankgiro. Anmälningsavgiften för högskoleprovet är inte återbetalningsbar, och kan inte heller överföras till en annan person.

Högskoleprovet 2019 – alla delar

Högskoleprovet testar dina förmågor i bl.a läsförståelse i svenska och engelska, matematik och meningskomplettering. Alla delar för högskoleprovet 2019 är:

Kvantitativa delen:

 • XYZ (matematisk problemlösning)
 • KVA (kvantitativa jämförelser)
 • NOG (kvantitativa resonemang)
 • DTK (diagram, tabeller, kartor)

Verbala delen:

 • ORD (ord och begrepp),
 • LÄS (läsförståelse och svensk text)
 • MEK (meningskomplettering)
 • ELF (engelsk läsförståelse).

Det sker även ett utprovningspass under högskoleprovet vilket består utav ca 40 st frågor som baseras antingen på kvantitativa frågor, eller verbala. Det är ett prov som testar uppgifter till framtida provs. Det kommer inte att räknas in i ditt resultat.

Hitta facit och svar från högskoleprov 2019

Som gratismedlem hos oss på Allakando högskoleprovet kan du få tillgång till facit, svar och normering för högskoleprov 2019 såväl som för andra år. Vi skickar information om högskoleprovet till dig när det kommer ut, men du kan även öva på relevanta frågor i vår kurs inför högskoleprovet. Bli en expert på provet och var 100% redo på provdagen, vi hjälper dig till din drömutbildning. Vill du veta mer? Kontakta oss på Allakando för att höja dig inom högskoleprovets alla delar nu! Vi hjälper dig att nå din önskade utbildning på högskolan och få rätt resultat inför din antagning. Var redo på provdagen och besegra alla provpass och provfrågor på högskoleprovet!

Tillbaka till startsidan: Högskoleprovet