Johan Ström Högskoleprovet Allakando
Erik Schuss, Marknadschef Allakando
Erik Schuss

Uppdaterad 2022-06-24

Så gick Johan Ström från 1,0 till 2,0 på högskoleprovet – på bara ett försök!

När Johan gick på gymnasiet var studierna inte hans största prioritering. Utan någon studiemotivation eller några inspirerande akademiska förebilder, gick han ut gymnasiet med vad han beskriver som “inte särskilt bra” slutbetyg.

Säkra försprånget till din drömutbildning – få en erfaren privatlärare!

– Efter gymnasiet jobbade jag som målare, som roddare och diskplockare i några år. Sen tänkte jag “Amen vadå, det är nice att plugga vidare.”

Med sin nyfunna entusiasm bestämde han sig för att ha det som mål att komma in på Handelshögskolan i Stockholm. Eftersom det skulle varit svårt att komma in med slutbetygen från gymnasiet, skulle vägen dit innebära att han behövde tackla högskoleprovet. Johan började med att testa att skriva ett gammalt högskoleprov i köket under tidspress. På hans första försök fick han 1,0. 

– Jag satte upp ett mål att om tre prov, då ska jag få 1,8 på högskoleprovet.

Högskoleprovet Handelshögskolan Stockholm
Johan tänkte: “Amen vadå, det är nice att plugga vidare.” Målet? Prestigefulla Handelshögskolan i Stockholm.

Studerade konsekvent i ett halvår utan förväntningar

Målet att komma in på Handelshögskolan motiverade Johan och han pluggade i ett halvår fram tills det var dags för det första provtillfället. Han pratade med sin bror som tidigare hade skrivit högskoleprovet:

– Han sa att det går dåligt för alla första gången man skriver provet, “ha inga förväntningar” och det hade jag inte!

Den enda riktiga förväntningen som Johan hade var att träna och se till att göra sitt bästa för att kunna bli förberedd inför det tredje försöket när det faktiskt gällde. 

Johan insåg att han behövde lite stöd i hans studier och började leta efter tips på nätet. Detta visade sig att vara en utmaning, då det inte fanns mycket information att hitta. 

– Vissa var bra och andra inte lika bra. Jag fick testa mig fram med informationen jag hittade.

Mycket av hans fokus låg istället på att öva på gamla högskoleprov, med hjälp från hans bror och en vän som kunde förklara de svåra uppgifterna som han inte förstod. För honom var det viktigt att hålla ett schema på 10 timmars studerande i veckan. Detta gjorde att han behövde prioritera bort andra grejer så att han kunde hålla sig strikt till pluggandet.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Dags för den stora provdagen

Efter ett halvår av intensiva studier var det äntligen dags för det första provtillfället. 

– Jag hade överdriven förberedelse inför själva provdagen, för jag hade läst att det är bra att mentalt förbereda sig, så jag tog det till “the max” liksom!

När Johan skrev provet fick man lov att ha med sig tidtagarur, så han gick och köpte ett som han sedan tejpade fast på en bricka i exakt rätt vinkel.

Han tog förberedelsen på fullt allvar och kom till provsalen en hel timme innan det var dags – något som gjorde att personalen gav honom konstiga blickar. Att vara först på plats gav dock honom ett lugn.

– Jag tänkte att jag skulle värma upp innan, jag litade inte på mig själv att komma in just inpå, då hade jag varit för stressad och inte haft koll. Jag vill vara där, lugna ner mig och göra lite uppgifter för att komma igång.

Efter att ha skrivit färdigt provet kom han hem och slog på text-TV, där de rätta svaren visades. Resultatet av hans intensiva pluggande var full pott – 2,0.

Allt pluggande gav honom 2,0 på högskoleprovet och en bättre förståelse för studietekniker

Med ett perfekt kvitto på hans hårda arbete var det lätt att få hybris, något som snabbt försvann däremot när han insåg att vem som helst kan få det resultatet om man har en tydlig plan och får den hjälp som man behöver.

– Jag insåg att så mycket och strukturerat som jag förberedde sig var det väldigt få som gör. De flesta som pluggar gör det själv, gör lite gamla prov, framförallt ett litet tag innan provet, så att plugga konsekvent över tid och ha hjälp var det som gjorde det möjligt för mig.

Nyckeln till att lyckas, menar han, är att lära sig hur man ska tänka för att kunna lösa svåra uppgifter. 

– Det är vanligt att man läser en uppgift och vet svaret, men inte hur man tar sig fram till svaret. Även om man hade kunnat lista ut ett sätt själv, hade det kanske varit på ett sätt som gör att man inte hinner med det sättet på provet på grund av tidspressen.

För Johan var det glasklart att hans metod av studerande lönade sig eftersom han nu kunde komma in på den utbildningen som han ville – en stor skillnad från hans första målsättning som var att ge högskoleprovet tre försök.

Samlade ihop ett gäng av experter för att hjälpa andra att få 2,0 på högskoleprovet

Att få 2,0 på högskoleprovet gjorde att Johan kom in på sin drömutbildning i Stockholm, något som han förändrade hans liv.

– Hela mitt liv blev totalt förändrat när jag började plugga på Handelshögskolan och började umgås med ambitiösa personer, jag kunde förbättra studietekniken och det mesta med mitt liv. Det är stor skillnad på min ambitionsnivå och mitt sätt att tänka nu och innan jag kom in på Handelshögskolan.

Däremot satt högskoleprovet fortfarande i hans bakhuvud. De kurserna som fanns för högskoleprovet var minst sagt inte särskilt bra, då han ansåg att mycket av det han kom på medans han pluggade var bättre än det som fanns ute på marknaden.

– Det känns som att de inte riktigt tänker på vad som faktiskt krävs för att få 2,0 på högskoleprovet. De har ej hittat de sakerna som de som skriver 2,0 på högskoleprovet faktiskt gör.

Så hur får man 2,0 på högskoleprovet egentligen? Denna fråga ledde Johan till att börja hjälpa andra människor med högskoleprovet och startade HPAkademin, som idag är en expertavdelning inom Allakando. Han samlade ihop ett gäng av de som fick bäst på provet, genom att de tänker smart.

– De fick inte 2,0 på provet bara för att de är bäst i världen på matte, svenska eller engelska, utan de tänker istället “hur kan man göra från att bli svår till att vara enkelt?”.

Började utveckla kurser för andra elever med Allakando

Med ett gäng smarta experter på högskoleprovet, kunde de tillsammans utveckla uppgifter och kurser som andra kunde ha nytta av. En stor prioritering för Johan var att analysera högskoleprovet in i lilla minsta detalj, för att få en förståelse för hur utvecklarna av provet tänker när de gör uppgifterna.

– Som en del av det skrev jag provet igen. Vi var ett gäng som ska vara experter, så det gäller att faktiskt se till att man kan leverera på provet också.

Denna motivation är anledningen till varför Johan idag har skrivit högskoleprovet hela 10 gånger och tillsammans med sina experter fortsätter att toppa listan av de bästa människorna i Sverige på provet. 

– Det är ett roligt prov att hålla på med eftersom det är så allsidigt. Det testar väldigt viktiga saker.

Vill du också nå din drömutbildning och få 2,0 på högskoleprovet? Vi säkrar ditt toppresultat på högskoleprovet med Johan och vårt gäng av experter!