Sara Wångmar

Publicerad 2023-02-22

Guide för att skriva datum korrekt

Skrivs datum i ordningen månad, dag, år, eller dag, månad, år? Ska man skriva årtalet med fyra siffror eller korta ner det till två? Att skriva datum korrekt är viktigt för att förebygga missförstånd och förvirring i skriftliga sammanhang. Det finns olika sätt att skriva datum beroende på var i världen du befinner dig och om det gäller löpande text eller inte. Här har vi tagit fram några enkla riktlinjer för hur du skriver datum på rätt sätt!

Förbättra ditt skrivande med en motiverande studiecoach!

Så skriver man datum med siffror
Att skriva datum kan vara klurigt.

Hur skriver man datum i Sverige?

När vi ska skriva datum i Sverige följer vi det europeiska formatet. Vi kommer att använda oss av exemplet 9 april 2012.

Detta kan skrivas på något av följande sätt:

  • 9.4.2012
  • 2012-04-09
  • 9/4/2012

I Sverige skriver vi alltid månaden i mitten, oavsett format. Du kan använda vilket tillvägagångssätt du vill när du skriver datum i en löpande text. Det viktigaste är dock att du är konsekvent och använder samma format genom hela texten.

Skriva datum korrekt
Alla länder skriver inte datum på samma sätt men det finns en internationell standard.

Att skriva datum globalt

Även om datum skrivs på olika sätt i olika delar av världen, finns en internationell standard. Det lättaste är att skriva ut månaden med bokstäver. I akademiska och mer formella sammanhang använder vi dock endast siffror och årtalet skrivs alltid med fyra siffror. Även här skriver vi månaden i mitten oavsett format.

Hur skriver man datum i formella sammanhang?

Det finns två olika sätt att skriva datum när det kommer till mer formella texter.

  • 9.4.2012
  • 2012-04-09

Så här skriver du i generella texter:

  • 9 april 2012

Öka studiemotivationen – här är våra 5 bästa tips!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Hur skriver man datum på engelska?

På engelska skrivs datum olika beroende på om det gäller brittisk engelska eller amerikansk engelska. På brittisk engelska kan du skriva enligt det globala formatet men skriver man datum i USA, alltså på amerikansk engelska skiljer det sig. Där skrivs datum i ordningen månad, dag, år. Om du skriver en uppsats på engelska, oavsett land och ska skriva ut en månad, är det viktigt att första bokstaven är en stor bokstav.

Så här skriver du med siffror och bokstäver på amerikansk engelska:

  • April 4, 2012

Du kan skriva datum i USA med bara siffror. Även då kommer månaden först.

Så här skriver du med siffror:

  • 04-09-2012
  • 04-09-12

Detta är självklart viktigt i vardagen för att undvika missförstånd men det är även en del av kursplanen i engelska så det är bra att öva på!

Boosta skrivandet med en personlig studiecoach
Att skriva datum korrekt är viktigt i många sammanhang!

Bemästra uppsatsskrivandet med en studiecoach

Sedan 2007 hjälper Allakando elever i hela Sverige med att öka studiemotivationen och nå sina studiemål. Vi matchar våra studiecoacher med elever utefter deras specifika behov och studiemål. Oavsett om det gäller uppsatsskrivning i svenska eller ett viktigt matteprov, har vi studiecoacher som hjälper dig bemästra dina studier.

Läxhjälp som höjer dina betyg – läs mer här!