Sara Wångmar

Publicerad 2022-12-19

Hitta studiemotivation – våra 5 bästa tips för att boosta motivationen

Att känna sig motiverad till att studera är för många elever en utmaning. Det finns många metoder och knep att ta till för att känna sig motiverad att ta tag i studierna igen. Här har vi har samlat våra 5 bästa tips på hur du hittar studiemotivationen!

Få motiverande läxhjälp med en studiecoach från Allakando!

Studiemotivation störningsmoment
Stäng av alla notiser och lägg mobilen utom synhåll.

Tips 1: Uteslut alla störningsmoment

Innan du börjar att studera är det viktigt att du tar bort alla potentiella störningsmoment. Forskning visar nämligen att blotta närvaron av en mobil gör att man inte kan fokusera! Sätt gärna din mobil på flygplansläge och lägg den utom synhåll. Om du studerar på din dator kan det också vara en bra idé att stänga av notiser – utan distraktioner kommer du att plugga mer effektivt, vilket i sin tur leder till att du känner dig mer motiverad!

Studiemotivation byt omgivning
Varför inte studera på biblioteket?

Tips 2: Byt din omgivning

Vår studiemotivation påverkas bland annat av vart vi väljer att plugga. Hjärnan associerar händelser och rutiner med platser – Det kan betyda att man inte fokuserar särskilt bra vid exempelvis köksbordet, eftersom man associerar köket med att äta. Ett tips är därför att byta studiemiljö. Sätt dig på ett mysigt café eller i ett tyst bibliotek och återfinn motivationen!

Studiemotivation strukturera
Strukturera upp plugget för bättre studiemotivation.

Tips 3: Strukturera och planera

Det blir lätt överväldigande att försöka ta sig an en uppgift när man saknar struktur. Skapa en checklista som du kan bocka av efter hand som du läser klart ett kapitel eller skrivit ett visst antal ord. Genom att kunna se dina framsteg varje dag ökar du din studiemotivation!

Studiemotivation med mål
Drömmer du om att komma in på en viss utbildning? Då gäller det att ha studiemotivation!

Tips 4: Ha mål att sikta mot

Med ett tydligt mål i sikte blir det genast enklare att känna sig motiverad till att tackla studierna. Ha gärna både kortsiktiga och långsiktiga mål som du kan beta av. Ett kortsiktigt mål kan exempelvis vara att få godkänt på ett prov, medan ett långsiktigt mål kan vara att komma in på en särskild utbildning. Kombinera detta med föregående tips och gör en checklista på allt du behöver göra för att nå dina mål!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Studiemotivation och studietekniker
Det gäller att hitta rätt studieteknik som fungerar bra för dig!

Tips 5: Använd olika studietekniker

Studietekniker är avgörande när det kommer till motivation. Om du inte studerar på ett sätt som passar dig, kan det vara svårt att känna sig motiverad till att fortsätta. Prova olika studietekniker och se vilken som fungerar bäst för dig. Pomodoro-metoden och Feynman metoden är två populära studietekniker som är väl värda att testa!

Studiemotivation tack vare läxhjälp
Våra duktiga privatlärare kan hjälpa dig med studiemotivationen!

Läxhjälp kan hjälpa dig att hitta studiemotivationen

Att få hjälp att motivationen av en studiecoach som är utbildad i pedagogik och studieteknik är en välinvesterad genväg. Allakandos läxhjälp fokuserar på att öka ditt självförtroende och motivation, samtidigt som du höjer betygen! Hela 9 utav 10 av våra elever rapporterar dessutom att de kände sig mindre stressade och tyckte skolarbetet var roligare tack vare vår läxhjälp.

Uppnå dina studiemål med hjälp från en engagerade studiecoach!