Av Sara Wångmar

Publicerad 2023-01-25

Så motiverar du ditt barn till att få bra betyg i skolan

Att motivera sitt barn till att prestera bättre i skolan kan vara en utmaning för många föräldrar. Det finns många olika metoder att prova, men det kan vara svårt att veta vad som kommer att fungera bäst för just ditt barn. I denna guide berättar vi hur du kan hjälpa ditt barn att få bättre betyg och hålla motivationen uppe under skoltiden.

Boosta ditt barns studiemotivation med hjälp av en personlig studiecoach!

Motivera ditt barn till att få bra betyg i skolan med stöd
Motivation börjar ofta med bra stöd från sin förälder.

Var närvarande och stöttande

Det viktigaste som en förälder kan göra för att motivera sitt barn är att ge stöd. Fokusera på barnets styrkor och ta utgångspunkt i barnets egna erfarenheter och insikter. Lyssna på barnet och ta reda på vad barnet uppfattar som roligt och vad som känns motiverande. Då kan du möta barnet, lyfta fram det positiva och visa respekt för barnets kompetens.

Milstolpar och en studieplan gör under för motivationen

Sätt milstolpar för pluggandet

Som förälder kan det vara svårt att hitta sätt att motivera sitt barn att prestera bättre i skolan. En metod som många väljer är att sätta milstolpar – exempelvis om ditt barn får ett visst resultat på ett prov eller om de får ett särskilt betyg. Milstolpar fungerar lika bra oavsett vilken nivå ditt barn är på. Vare sig deras mål är att få godkänt eller om de siktar på ett A är det precis lika viktigt att fira när milstolparna nås.

Ett tips är att fira milstolparna med en mindre belöning. Det kan vara alltifrån en middag på barnets favoritrestaurang till att de får ett spel som de önskat sig. 

Var noga med att inte bara fokusera på att barnet ska få högsta betyg. Självklart är det kul med toppresultat och det finns många fördelar med att få höga betyg men det viktigaste för att lyckas i skolan är att barnet känner en glädje och motivation för att utveckla sina befintliga kunskaper. Det är viktigt att barnet känner att det är meningsfullt att lära sig och att det är värt ansträngningen. Ditt barn kommer känna sig mer motiverad när hen känner sig uppskattad och duktig!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Motivera ditt barn till att få bra betyg i skolan med en studiecoach
En privatlärare kan hjälpa att fylla barnets kunskapsluckorna och hjälpa med motivationen.

Få professionell hjälp av en personlig studiecoach

En av de mest effektiva metoderna för att stärka ditt barns motivation och höja betyg är att anlita en personlig studiecoach. En studiecoach kan hjälpa barnet att utveckla sina studietekniker och sin självkänsla, samt hjälpa barnet att identifiera och hantera eventuella hinder som kan påverka dess prestationer i skolan. Våra certifierade privatlärare hjälper barnet att skapa en skräddarsydd studieplan för att nå toppresultat.

En studiecoach från Allakando kan vara en avgörande faktor för att hjälpa barnet att nå sina mål och få bättre betyg i skolan. Vi hjälper årligen hjälper vi över 26 000 elever och har sedan 2007 hjälpt 9 av 10 elever att höja sina betyg. Läxhjälp med en privatlärare är ofta precis det som behövs för att få mer självförtroende och motivation för skolarbetet!

Vi har privatlärare i hela Sverige – hitta någon som passar er här!