Studieteknik tips
Fredrik Fridlund

Uppdaterad 2021-07-09

Expertens 15 tips för bättre studieteknik

Nyckeln till bra studieresultat och mindre stress är inte att plugga mycket, utan att plugga smart! Efter över ett decennium av erfarenhet av vad som gör skillnad, vet vi att bra studieteknik är en stor nyckel till att lyckas i skolan. Oavsett om du går i högstadiet eller pluggar på universitet kan de här tipsen hjälpa dig att utveckla en bättre studieteknik.

Vi höjer dina betyg snabbt och enkelt – läs mer här!

Tips studieteknik
Att gå igenom dina anteckningar innan du somnar kan hjälpa dig komma ihåg det bättre!

Studieteknik 1: Plugga strax innan läggdags

Under sömnperioden bearbetar och förstärker din hjärna ny information. Genom att plugga några minuter som det sista du gör innan läggdags, är chanserna goda att din hjärna fokuserar på att bearbeta just det du vill lära dig.

Däremot vill du undvika att plugga något som gör dig stressad — det kan ge dig sämre sömnkvalitet. Det bästa är att repetera något, exempelvis kan du gå igenom flashcards (se tips om detta längre ned) eller något du vill memorera!

Studieteknik 2: Stycka elefanten – få översikt och lär dig en del i taget

En populär studieteknik, såväl som en metod för att lyckas med de flesta projekt, är det som kallas att stycka elefanten. För hur tar du dig bäst an en stor uppgift, som något så galet att äta en elefant?

Jo, du får helt enkelt ta en bit i taget. Studietekniken gör att du inte fokuserar på att allt är stort och svårt, utan att du helt enkelt bara tar en bit i taget tills du nått ditt mål.

Exempel: Stycka elefanten inför ett stort prov

Hur gör du om du vill plugga inför ett stort prov? Det är både tungt och ineffektivt att bara sätta igång, utan att ha skapat översikt. Då är uppgiften fortfarande bara att ”plugga till provet”. Stycka istället upp dina provförberedelser i exempelvis:

  1. Titta igenom ett tidigare prov
  2. Läs kapitel 1
  3. Svara på fem övningsfrågor för kapitel 1
  4. O.s.v.

Då är nästa steg inte något så stort som att ”börja plugga”, utan bara att titta igenom ett tidigare prov eller att läsa ett kapitel. Följer du sedan bara din plan, ett steg i taget, så har du till slut gjort den stora uppgiften!

Det magiska med detta är också att du får översikt över plugget. Då kan du också snabbt få en uppfattning av hur mycket tid du kan lägga på varje del för att bli klar i tid!

Minska stressen och förbättra resultaten

Att försöka lära sig allting på en gång är sällan en god idé. Inlärningsprocessen blir i de flesta fall mer effektiv om vi lär oss delar av helheten först. Att stycka elefanten ger dig alltså bättre resultat samtidigt som du slipper stressen!

Studieteknik 3: Hitta på ramsor eller nonsensberättelser

Ett tips på en bra studieteknik som ofta också kan bli ganska rolig. Genom att diktera ramsor eller nonsensberättelser för sig själv kan kunskap få fäste väldigt bra. 

Vill du exempelvis lära dig vad strängarna på en gitarr heter? Utgå från att tonerna och strängarna nerifrån är begynnelsebokstaven i följande ramsa: En Hal Groda Dansar Aldrig Ensam — E-H-G-D-A-E!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Studieteknik 4: Repetition, repetition, repetition!

Även om vi alla önskar att det var så, så fungerar det sällan att läsa ny information en enda gång för att komma ihåg nånting på riktigt.

Din hjärna består nämligen av kopplingar (synapser), där nervceller kommunicerar med varandra. När detta sker för första gången, uppstår ingen stark koppling mellan olika minnen.

Liksom stigar uppstår i skogen för att många går där, så blir dessa kopplingar starkare ju oftare de används. Din hjärna behöver helt enkelt repetition för att ny information ska sätta sig.

Spaced repetition

I början av din inlärning, är det både viktigt och effektivt att repetera igen väldigt nära inpå. När du sedan har fått det att börja sätta sig, kan du låta det gå längre och längre mellan repetitionerna innan du glömmer.

Detta kallas för “spaced repetition” och är superviktigt för att lära sig på riktigt och komma ihåg!

Testa olika ställen att plugga ifrån – varför inte ditt favoritfik?

Studieteknik 5: Byt miljö och plugga på olika platser

Att ofta byta miljö tvingar hjärnan att forma nya associationer till det du studerar. Det stärker minnet för allt nytt som du lär dig.

Du kan börja med att sitta på olika platser hemma, men ännu bättre är att leta dig utanför hemmet! Varför inte ett besök på biblioteket eller fiket?

Bara du hittar studiero, så kan miljöombytet vara en kraftfull form av studieteknik!

Studieteknik 6: Testa dig själv

Var noggrann med att hela tiden testa dig själv och dina kunskaper. Sådant som är svårare att lära sig och komma ihåg kräver fler självtester.

Att förstå någonting medan du läser och har informationen framför dig är något helt annat än att kunna ta fram den själv och svara på en fråga om det!

Det allra bästa är att testa dig själv utan tillgång till några svarsalternativ. Detta kallas för att du tränar ditt “active recall”. Enligt forskning lär du dig både snabbast och bäst om du tränar på att komma ihåg saker utan hjälp!

Pluggar du tillsammans med en vän kan ni turas om att läsa sidor på egen hand. Sedan kan ni sammanfatta och förklara för varandra med egna ord vad det är ni har läst. Om du tycker att något känns otydligt när din vän förklarar har ni hittat ett område som kräver repetition.

Träna med flashcards

Flashcards är ett bra sätt att träna på att aktivt komma ihåg något. Du kan exempelvis klippa ut kort i kartong, där du skriver en fråga på framsidan och svaret på baksidan. Sedan läser du framsidan och försöker ta fram svaret som finns på baksidan ur minnet!

Visst finns det mer digitala sätt att arbeta med flashcards, men då sitter du också med din telefon eller dator och riskerar andra störmoment (det kommer ett tips på studieteknik om just detta längre ned).

Studieteknik 7: Anteckningar för hand

Forskning har visat att vi på ett säkrare sätt behåller information om vi skriver för hand snarare än att vi för anteckningar på datorn.

Datorn behöver inte nödvändigtvis vara ett dåligt verktyg för att lära sig – om du kompletterar det med en bra studieteknik. Anteckningar på datorn kan såklart med fördel skrivas om för hand för att hjälpa minnet på traven

Studieteknik 8: Läs högt för dig själv

Att läsa högt för sig själv innebär att man inte enbart visualiserar texten, utan också hör den. På så sätt tar hjärnan intryck från två olika håll.

Elever med bra studieteknik brukar ofta använda flera sinnen för att lära sig. Ett värdefullt tips är att hitta de sätt som fungerar bäst för dig — att läsa, tala och kanske rita kan som kombination bli en stark studieteknik.

Studieteknik med studiecoach
En studiecoach är den snabbaste och enklaste vägen till både bättre studieteknik och högre betyg!

Studieteknik 9: Ta hjälp av en studiecoach

Många ungdomar får inte den hjälp med läxor som krävs för att nå riktigt bra resultat. Det kan bero på bristande stöd i skolan eller att föräldrar och syskon inte har tid eller kunskap att hjälpa.

Att ha en personlig studiecoach är det snabbaste och enklaste sättet till såväl bra studieteknik som högre betyg! Vanligt är att träffas i exempelvis hemmet eller online för lektioner som anpassas för just dig som elev.

Allakando är ett av Sveriges största företag för läxhjälp och ser årligen till att tusentals elever får bättre studieresultat och studieteknik.

Studieteknik 10: Arbeta på ett smart sätt med belöningar

Att ge dig själv belöningar kan verkligen skärpa din fokus. Om man ger sig själv belöning i form av exempelvis några minuter i sociala medier eller en kopp kaffe efter man läst ett förutbestämt antal sidor, kan man bli extra sporrad. Samtidigt kan det göra att du kommer igång enklare med plugget.

De med bäst studieresultat undviker snabba belöningar

Snabba belöningar är en kortsiktig studieteknik som kan få plugget gjort för stunden. Tänk dock på att det är viktigt för din motivation på lång sikt att kunna arbeta utan direkta belöningar. De med bäst studieresultat har visat sig vara de som kan hoppa över en liten belöning idag för en större i framtiden.

Studieteknik 11: Bli en mästare på att arbeta i grupp

Vissa föredrar att arbeta själva och ogillar grupparbeten. Trots detta måste vi ibland samarbeta både i skolan och på jobbet. Att utveckla effektivt grupparbete är avgörande för att uppnå framgång och höga betyg. Här är några tips för att maximera dina möjligheter: 

  • Var på tårna när det utses grupper: Om du kan välja en grupp du arbetar bra med så ökar dina chanser att få bra betyg
  • Utse en ledare för gruppen: Enligt forskning så arbetar en grupp med en person som har övergripande koll mycket bättre än om alla drar åt olika håll 
  • Häng inte upp dig på att allt ska vara 100% rättvist: Livet är inte 100% rättvist. Fokusera på målet och hur du och gruppen bäst kommer dit 
  • Undvik konflikter, välj en annan grupp nästa gång: Snacka med dina gruppmedlemmar på ett positivt sätt och var beredd på att alla kanske inte gör sin del. Om dina gruppmedlemmar ändå inte hjälper så mycket som du vill så försök få en ny grupp nästa gång

Studieteknik 12: Träna och håll god fysisk form

Träning är faktiskt en väldigt viktig form av studieteknik, om än indirekt. Forskning har visat att det finns ett samband mellan fysisk träning och hjärnans förmåga att ta in ny information.

När hjärnan är slö och motivationen är slut kan man till exempel testa att ge sig ut på en joggingrunda för att hämta lite nya krafter åt hjärnan.

Studieteknik tips
Om du vill maximera plugget går det inte att slarva med sömnen!

Studieteknik 13: Se till att få din superviktiga sömn

Att råplugga under natten på bekostnad av sömn är både kortsiktigt och oftast något som kostar mer än det smakar. Det ger en högre stressnivå och sämre sömnkvalitet, vilket gör att du lär dig mindre, orkar mindre och kommer ihåg mindre.

Har du i övrigt pluggat ordentligt dagarna innan exempelvis ett prov, så är det mycket bättre att investera i en god natts sömn.

Studieteknik 14: Eliminera störande element på internet

I den mån det är möjligt, bör du hålla dig borta från internet när du pluggar. Givetvis är internet ett verktyg för studierna, men då bör du se till att inte samtidigt vara inloggad på exempelvis sociala medier.

Studieteknik 15: Var en rimlig person under skoltid och få lärarna på din sida

Dina lärare är inte betygsättande robotar. Bilden de har av dig som elev kommer att påverka hur de tolkar dina inlämningsuppgifter och provsvar — och vilket betyg de ger dig.

Du tjänar i längden på att vara trevlig och visa att du är en kunnig elev i klassen. Det är inte coolt att ha dålig ton och vara otrevlig.

Det innebär inte att du behöver smöra för dina lärare, men du tjänar på att ha dem med dig istället för mot dig. Det kan till exempel handla om att hälsa komma i tid och lämna in läxor innan deadline.

Om du upplever att det är svårt att hitta en bra studieteknik som passar just dig kan en personlig studiecoach vara till hjälp. De har själva mycket erfarenhet och kan ge dig tips och råd om hur du hittar rätt.

Vill du få fler tips på studieteknik?

På Allakando har vi sedan 2007 arbetat med att förbättra studieresultaten för tusentals elever. Att 9 av 10 når sina studiemål är inte en slump…

Vi ser till att matcha dig med en personligt utvald studiecoach, som både kan just dina ämnen och som kan coacha och motivera. Med rätt studieteknik och metoder, når du dina studiemål på rekordtid.

Läs mer om Allakando och hitta en privatlärare som passar dig här!