Sara Wångmar

Publicerad 2023-04-07

Så förbereder du dig inför nationella proven i engelska

Nationella proven i engelska skriver du som går i åk 6 och åk 9, samt du som läser Engelska 5 och Engelska 6. Att förbereda sig inför proven kan dock vara en utmaning – var ska man börja? Här är våra bästa tips på hur du förbereder dig inför engelska nationella proven!

Besegra engelska nationella provet med en privat studiecoach!

Hur man förbereder sig inför nationella proven i engelska
Att ha en studieplan tillsammans med en kompis kan underlätta pluggandet.

Skapa en studieplan

Det första steget till att lyckas på engelska nationella proven är att skapa en studieplan som kan hjälpa dig att bättre organisera din studietid. Ta en titt på både den kursplanen för engelska och nationella provens olika delprov. Gör en checklista med områdena som du har bra koll på och vilka områden som du behöver prioritera.

Du kan använda en kalender för att planera din dagliga studietid – exempelvis kan du plugga hörförståelse på måndag och läsförståelse på onsdag. Att studera ett område i taget gör det enklare att lära sig mycket information på en gång!

Ett tips är att studera och följa en studieplan tillsammans med en kompis. För många studenter kan kan det vara lättare att känna sig motiverad!

Hur man förbereder sig inför nationella proven i engelska med studietekniker
Att använda rätt studieteknik är A och O när det kommer till nationella proven.

Använd studietekniker som fungerar bra för dig

Ofta handlar det inte om hur mycket man studerar, utan hur smart man studerar. Därför är det viktigt att du lär dig att studera mer effektivt och hittar studietekniker som passar just dig. Två populära studietekniker är Feynman-metoden och Pomodoro-metoden!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Bekanta dig med nationella provets format

En viktig del av förberedelser inför nationella proven är att du bekantar dig med provets format. Använd gamla nationella prov i engelska för att se hur många frågor som kommer att ingå i provet och hur många poäng varje fråga ger. Det hjälper dig att disponera din tid och gör att du känner dig självsäker när provdagen väl kommer!

Hur man förbereder sig inför nationella proven i engelska med gamla prov
Gamla engelska nationella prov går enkelt att hitta på nätet.

Öva på gamla nationella prov i engelska

Gamla nationella prov är ofta nyckeln till bra resultat eftersom de hjälper dig att identifiera vad som krävs för att lyckas på provet. Ett förslag är att du provar att skriva ett gammalt prov med en timer – på så sätt får du en känsla för hur provdagen kommer gå till och vad du ska prioritera.

Hur man förbereder sig inför nationella proven i engelska med en studiecoach
Få hjälp av en privatlärare inför nationella proven i engelska!

Ta hjälp av en studiecoach

Att anlita en studiecoach i engelska kan vara ett utmärkt sätt att säkra försprånget inför nationella proven. Våra duktiga privatlärare kan hjälpa dig att studera mer effektivt, samtidigt som de fokuserar på att höja din motivation. Genom att anlita en privatlärare kan du öka dina chanser att lyckas på nationella proven i engelska och få den extra pushen du behöver för att nå dina mål!

Det är lätt att komma igång med en privatlärare – läs mer om hur du gör här!