Sara Wångmar

Publicerad 2022-11-30

Plugga smartare med hjälp av pomodoro-metoden

För att få bra studieresultat gäller det att plugga smart. En populär metod som används för att göra pluggandet mer effektivt är den så kallade “pomodoro-metoden” – som är döpt efter uppfinnarens tomat-formade klocka.

Nå toppresultat med Allakando-metoden för läxhjälp!

Allt du behöver för pomodoro-metoden är en timer och en uppgift att jobba med.

Vad är pomodoro-metoden?

Pomodoro-metoden uppfanns av italienaren Francesco Cirillo på 1980-talet och har sedan dess hjälpt tusentals att förbättra sin koncentrationsförmåga. Cirillo upplevde koncentrationssvårigheter och hade svårt att hålla motivationen uppe när han studerade. Lösningen på hans problem var att använda en köksklocka i form av en tomat (pomodoro på italienska) för att kunna studera i intervaller – utan några som helst distraktioner.

Francesco Cirillos metod har visat sig vara särskilt användbar för att tackla uppgifter som kan kännas överväldigande och för att hjälpa till att upprätthålla fokus och energi under längre perioder. Genom att erbjuda en enkel och strukturerad strategi har pomodoro-metoden hjälpt många att förbättra sin produktivitet och uppnå sina mål!

Metoden fungerar bäst med uppgifter som är enkla att arbeta isolerat med – såsom att läsa en bok inför ett prov eller att skriva en uppsats. 

Fördelarna med metoden

1. Ökad produktivitet: Genom att arbeta i korta, fokuserade intervaller kan pomodoro-metoden hjälpa dig att maximera din produktivitet. Att dela upp arbetsuppgifter i hanterbara delar gör det lättare att ta itu med dem och undvika att känna sig överväldigad.

2. Förbättrad fokusering: Francesco Cirillo filosofi hjälper dig att komma in i ett flow och hitta djup koncentration under 25-minuters studiepassen. Genom att eliminera distraktioner och fokusera på en uppgift åt gången kan du uppnå högre kvalitet och effektivitet i ditt arbete.

3. Bättre tidsuppfattning: En timer ger dig en bättre uppfattning om hur lång tid olika uppgifter tar att slutföra. Detta hjälper dig att bli mer medveten om hur du använder din tid och det hjälper dig att planera och prioritera dina uppgifter mer realistiskt.

4. Minskad mental trötthet: Regelbundna pauser i din arbetsrutin kan minska mental trötthet och förbättrar din uthållighet. Pauserna ger dig möjlighet att vila, sträcka på dig eller göra något som hjälper dig att återhämta dig innan du återgår till uppgifterna. Kom ihåg att det även är viktigt att ta en längre paus efter att du har kört en runda av pomodoro-metoden!

5. Ökad motivation: Pomodoro-metoden gör det enkelt att se framsteg i form av avklarade studiepass. Det kan hjälpa till att upprätthålla ett positivt studieflöde och hålla dig engagerad i dina studiemål. För mer tips på hur du ökar studiemotivationen kan du läsa vidare här!

6. Bättre tidsplanering: Du blir mer medveten om hur du använder din tid och blir bättre på att planera och organisera dina studier. Genom att bryta upp uppgifter i mindre delar kan du göra realistiska tidsuppskattningar och skapa en mer effektiv arbetsstruktur.

Alla potentiella störningsmoment måste väck!

Så här fungerar pomodoro-metoden:

1. Ställ in en timer på 25 minuter. Ta den timern som fungerar bäst för dig – vare sig det är en fysisk äggklocka eller en digital klocka. 

2. Ta bort alla störningsmoment, såsom notiser, sociala medier eller andra distraherande flikar. Ett tips är att lägga mobilen upp och ner utom synhåll, så att det inte finns någon chans att de kan distrahera dig!

3. Under de 25 minuterna studerar du med fullt fokus på din uppgift. När klockan ringer är det dags för en 5 minuters paus!

4. Dags för en till pomodoro-session! När dina 5 minuter är över, är det bara att ställa in klockan på ytterligare 25 minuter. 

5. När du har gjort fyra stycken pomodoro-pass tar du en hel kvarts paus!

Läs vår lista på mat som gör dig smartare!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Kom ihåg att sträcka på dig i pauserna för bra blodcirkulation!

Tips för pomodoro-metoden!

En stor del av pomodoro-metoden är att man ska ta pauser på fullt allvar. Så fort klockan ringer ska du lägga ner boken eller sluta skriva – skriv inte ens klart meningen! Poängen med metoden är att du ska känna dig ofärdig när pausen väl kommer. När man påbörjar en ny sida eller en ny mening så kan det vara svårt att komma igång igen. Genom att fortsätta på något som inte är fullt avslutat, kommer du snabbt in i flow igen!

Under dina pauser kan du stretcha dig, dricka ett glas vatten eller varför inte fortsätta med pomodoro-temat och mumsa på några körsbärstomater som ett mellanmål? Om du inte är ett fan av tomater kan du istället testa några så kallade brainfoods i pausen!

Det viktigaste är att du tar en ordentlig paus från skärmar – inklusive mobilen – för att verkligen fräscha upp hjärnan och ögonen. Att sitta stilla länge är inte bra för blodcirkulationen och det är därför viktigt att du tar en stund till att röra på dig.

Våra privatlärare är experter på Allakando-metoden och massor andra studietekniker.

Lär dig fler studietekniker med läxhjälp

Visste du att 9 av 10 studenter höjer sina betyg med Allakando? En av våra duktiga studiecoacher kan hjälpa dig med att studera mer effektivt – oavsett vilken kunskapsnivå du ligger på eller vilken årskurs du går i. Våra certifierade privatlärare finns tillgängliga i hela Sverige och online!

Ta hjälp av en personlig studiecoach – läs mer här!