Sara Wångmar

Publicerad 2022-11-30

Plugga smartare med hjälp av pomodoro-metoden

För att få bra studieresultat gäller det att plugga smart. En populär metod som används för att göra pluggandet mer effektivt är den så kallade “pomodoro-metoden” – som är döpt efter uppfinnaren Francesco Cirillos tomat-formade klocka.

Nå toppresultat med Allakando-metoden för läxhjälp!

Allt du behöver för pomodoro-metoden är en timer och en uppgift att jobba med.

Vad är pomodoro-metoden?

Pomodoro-metoden uppfanns av italienaren Francesco Cirillo på 1980-talet och har sedan dess hjälpt tusentals att förbättra sin koncentrationsförmåga. Metoden går ut på att man studerar i fokuserade intervaller utan några som helst distraktioner.

Se till att du väljer uppgifter som är enkla att arbeta isolerat med – såsom att läsa en bok inför ett prov eller att skriva en uppsats. 

Alla potentiella störningsmoment måste väck!

Så här gör du:

1. Ställ in en timer på 25 minuter. Ta den timern som fungerar bäst för dig – vare sig det är en fysisk äggklocka eller en digital klocka. 

2. Ta bort alla störningsmoment, såsom notiser, sociala medier eller andra distraherande flikar. Ett tips är att lägga mobilen upp och ner utom synhåll, så att det inte finns någon chans att de kan distrahera dig!

3. Under de 25 minuterna studerar du med fullt fokus på din uppgift. När klockan ringer är det dags för en 5 minuters paus!

4. Dags för en till pomodoro-session! När dina 5 minuter är över, är det bara att ställa in klockan på ytterligare 25 minuter. 

5. När du har gjort fyra stycken pomodoro-pass tar du en hel kvarts paus!

Läs vår lista på mat som gör dig smartare!

Test: Vilket betyg får ditt barn i matte?

Gör vårt snabba mattetest och få en prognos!

Kom ihåg att sträcka på dig i pauserna för bra blodcirkulation!

Tips för pomodoro-metoden!

En stor del av pomodoro-metoden är att man ska ta pauser på fullt allvar. Så fort klockan ringer ska du lägga ner boken eller sluta skriva – skriv inte ens klart meningen! Poängen med metoden är att du ska känna dig ofärdig när pausen väl kommer. När man påbörjar en ny sida eller en ny mening så kan det vara svårt att komma igång igen. Genom att fortsätta på något som inte är fullt avslutat, kommer du snabbt in i flow igen!

Under dina pauser kan du stretcha dig, dricka ett glas vatten eller varför inte fortsätta med pomodoro-temat och mumsa på några körsbärstomater som ett mellanmål?

Det allra bästa är om du kan ta en längre paus från skärmar – inklusive mobilen – för att verkligen fräscha upp hjärnan och ögonen. Att sitta stilla länge är inte bra för blodcirkulationen och det är därför viktigt att du tar en stund till att röra på dig.

Våra privatlärare är experter på Allakando-metoden och massor andra studietekniker.

Lär dig fler studietekniker med läxhjälp

Visste du att 9 av 10 studenter höjer sina betyg med Allakando? En av våra duktiga studiecoacher kan hjälpa dig med att studera mer effektivt – oavsett vilken kunskapsnivå du ligger på eller vilken årskurs du går i. Våra certifierade privatlärare finns tillgängliga i hela Sverige och online!

Kontakta oss idag för ett gratis prisförslag på en privatlärare!