Sara Wångmar

Publicerad 2022-12-19

Plugga smart med Feynman tekniken

Den så kallade Feynman-tekniken har blivit ett populärt verktyg för att plugga smart. Kända figurer såsom Albert Einstein och Bill Gates är båda stora fan av tekniken – av god anledning! Feynmans teknik går ut på att man ska kunna förklara ett komplicerat ämne på ett så enkelt sätt att ett 12-årigt barn hade förstått det!

Höj dina betyg med läxhjälp från våra certifierade privatlärare!

Vad är Feynman tekniken?

Feynman tekniken är döpt efter Nobelpristagaren och fysikern Richard Feynman, som utvecklade en teknik för att lära sig i princip vad som helst – snabbt och enkelt! Nyckeln till att lära sig något, menar Feynman, är att kunna det så pass bra att man lära ut det till någon annan – till och med ett 12-årigt barn!

Att förklara ett komplicerat ämne eller ett komplext koncept för ett barn är en utmaning. För att lyckas å gäller det att man verkligen förstår ämnet på djupet och att man kan använda sina egna ord för att förklara det. Feynman menade att en person bara kan bemästra ett ämne ifall de kan prata om det enkelt och avslappnat. För att citera Feynman själv: “Om du inte kan förklara ämnet till ett barn, kan du inte ämnet alls!”

Det som gör Feynman tekniken så bra är att det är en aktiv studieteknik som engagerar hjärnan, till skillnad från passiva studietekniker såsom att läsa anteckningar eller böcker.

Feynman tekniken går ut på att man förklarar ett ämne så att även ett barn förstår.

Feynman tekniken fyra enkla steg

Tips 1: Välj ditt ämne

Det första steget är att välja ett ämne eller ett koncept som du vill lära dig. Ta sedan fram ett tomt papper eller skapa ett nytt dokument på din dator i exempelvis Microsoft Word eller Google Docs. Ha ämnet som huvudrubrik och gör en sammanfattande lista på allt du kan om det – använd anteckningar från lektioner eller från din egna forskning om ämnet. Studera dina anteckningar och få en god förståelse för ämnet och din kunskap inom det. 

När du känner att du kan ämnet kan du hoppa på nästa steg!

Tips 2: Förklara det till en 12-årig

Nu när du känner att du kan ämnet är det dags att sätta din kunskap och ditt minne på prov! Skapa ett nytt dokument eller ta fram ett nytt papper och skriv ner allt du kan om ämnet, fast denna gång som om du förklarade det för ett barn som aldrig har hört talas om det. Se till att du bara använder ord som är enkla att förstå. Ifall du måste använda ett svårt begrepp måste du isåfall förklara det. Om du trots allt måste använda ett svårt begrepp så se till att förklara det tydligt och kortfattat. 

Om du stöter på en del som är klurig att förklara så ställ frågor till dig själv, precis som en 12-åring hade gjort – “vad betyder det?”, “varför då?” eller “vad kan jag jämföra det med?”. Ifall du har ett yngre syskon eller kusin kan du alltid högläsa din text för dem och se om dem förstår.

Ett tips är att använda liknelser eller metaforer som hade gjort det enklare för ett barn att förstå!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Tips 3: Reflektera och förfina 

Gå över din text och se så att du inte råkat använda fraser eller begrepp som är komplicerade. Utvärdera även ifall det är några delar av ämnet som saknas. 

Det är fullkomligt normalt att man inte kan förklara alla delar av ett  ämnet för ett barn – det är just därför Feynman tekniken är så effektiv! 

Anteckna de områdena du behöver förbättra dig på, så att du vet precis vad dina kunskapsluckor är.

När din lista är redo är det bara att komplettera med det du missade. Använd din lista på kunskapsluckor och studera de specifika områdena. Om dina anteckningar inte är nog behöver du skapa en strategi för hur du kan lära dig ämnet. Vilka ord förstår du inte? Leta upp bra förklaringar och genomgångar på nätet eller fråga någon annan som har bra koll på ämnet!

Fler tips för att plugga smartare? Lär dig pomodoro metoden!

Tips 4: Organisera och repetera

Uppdatera din text med den nya informationen som du har lärt dig. Skriv också om hela meningar eller paragrafer ifall det behövs. När du har gjort om din text kan du läsa upp den till någon annan för att se om det finns ytterligare saker som kan förbättras.

Upprepa detta steg tills du är nöjd med din text och att du känner att du kan ämnet!

En privatlärare kan hjälpa dig nå toppresultat med de rätta studieteknikerna!

Lär dig fler smarta metoder för plugget med läxhjälp

För att nå toppresultat gäller det att man använder rätt studietekniker. Våra duktiga studiecoacher kan hjälpa dig att studera smartare och mer effektivt, vare sig ditt mål är att få ett E eller ett A. Hela 9 av 10 elever höjer sina betyg med Allakandos läxhjälp – kom igång och gör det du med!

Få fler tips och hjälp av en personlig studiecoach – läs mer här!