Sara Wångmar

Publicerad 2022-11-18

Brainfood – mat som gör dig smartare

Som student är det viktigt att man håller hjärnkontoret i toppform. Så kallade “brainfoods” hjälper med hjärnans utveckling och ger den energin som kroppen behöver för att orka med studierna. Dessa fem tips på brainfoods är både goda och enkla att lägga till i dina rutiner!

Lär dig plugga smartare med en studiecoach från Allakando!

Brainfood bär
Bär kan göra under för koncentrationen.

#1 Bär

Bär är ett hälsosamt mellanmål och vi svenskar har turen att till exempel blåbär finns att plocka i många av våra skogar. Inte bara är bär fiberrika, utan de är även fulla med B-, C-vitaminer och järn. Som om det inte vore nog visar studier att bär kan förbättra hjärnans funktion och koncentration!

En liten skål med bär är ett utmärkt mellanmål. Du kan även lägga bär i frukostflingorna eller i filmjölken för en morgon-boost innan lektionen.

Brainfood färska grönsaker
Sallad behöver inte vara den enda sättet att få i sig grönsaker.

#2 Färska grönsaker

”Ät upp dina grönsaker” har vi nog alla hört. Grönsaker är fulla med antioxidanter, vitamin A och K. Bladgrönt – såsom spenat, ruccola och broccoli – innehåller järn och kan göra att man känner sig mer pigg under dagen. Kombinera detta med våra bästa tips för studiemotivation så får du ett recept som övervinner skoltrötthet på nolltid!

Bra tips för att äta mer grönt i vardagen kan vara att skiva upp grönsakerna och servera det med en god yoghurt-dipp.

Ännu ett bra tips är att leta efter kött-substitut som innehåller mycket bladgrönt. 

Brainfood nötter
Nötter är ett nyttigt och proteinrikt mellanmål, perfekt för plugget.

#3 Nötter

Visste du att valnötter kan vara bra för minnet? Det visar en studie från UCLA. Andra nötter är också suverän brainfood eftersom det är fullproppat med protein och zink. 

Frukost är den perfekta måltiden för att få i sig nötter – strö lite nötter i yoghurten eller gör en macka med jordnötssmör och banan! Jordnötssmör är äve perfekt att dippa skivor av frukt i när man behöver ett snabbt, gott och nyttigt mellanmål under tentaplugget! 

Brainfood fisk
Fet fisk toppar listan av brainfoods – av god anledning.

#4 Fisk

Några av de mest välkända exemplen på brainfood är fisk. Fet fisk såsom lax, makrill och sill innehåller gott om omega-3-fettsyror och protein. Ett förslag på hur man kan göra fisken lite godare är att lägga till färskost på laxfilén.

Varför inte byta ut köttfärsen i fredagstacon mot fisk? Släng enkelt ihop en nyttig tacokväll med hackade grönsaker, torsk och avocado.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Brainfood ägg
Ägg funkar lika väl på mackan som i soppan.

#5 Ägg

Ägg är mer känt som en bra proteinkälla, men det är även väldigt rikt på choline och vitamin B12 vilket gör under för minnesutvecklingen och produktionen av röda blodkroppar!

En äggmacka till frukost eller en ägghalva i soppan är två enkla förslag på hur du kan integrera denna brainfood i vardagen.

En privatlärare kan ge dig ny motivation för studierna.

Förbättra dina studieresultat med läxhjälp!

Visste du att 9 av 10 elever höjer sina betyg med Allakandos läxhjälp? Våra duktiga privatlärare kan hjälpa dig – oavsett ämne eller kunskapsnivå. Det som gör våra privatlärare unika är deras fokus på att även förbättra motivationen, självförtroendet och studietekniker. Lär dig att plugga smartare med en studiecoach från Allakando och kom igång med läxhjälp idag!

Vill du lära dig att plugga smartare? Få hjälp av en studiecoach från Allakando!

Källor:

GCBH. Nourish Your Brain With a Healthy Diet: Infographic. (2018)

Harvard Health. (2021). Foods linked to better brainpower. Tillgängligt: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-linked-to-better-brainpower.

1177. Brist på vitamin B12. Tillgängligt: https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodsjukdomar/blodbrist-pa-grund-av-for-lite-vitamin-b12/

Livsmedelsverket. Bär – analys av näringsämnen. Tillgängligt: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/publikationer/sok-publikationer/artiklar/2011/2011-nr-12-bar-analys-av-naringsamnen

Jeanie Lerche Davis (2008). Top 10 Brain Foods for Children. WebMD. Tillgängligt: https://www.webmd.com/parenting/features/brain-foods-for-children

njaes.rutgers.edu. Eat Berries to Improve Brain Function (Rutgers NJAES). Tillgängligt: https://njaes.rutgers.edu/sshw/message/message.php?p=Health&m=350

McCarthy, C. (2018). The crucial brain foods all children need – Harvard Health Blog. Harvard Health Blog. Tillgängligt: https://www.health.harvard.edu/blog/brain-food-children-nutrition-2018012313168