Sara Wångmar

Publicerad 2023-04-16

Hur viktigt är motivation? Så hjälper du ditt barn att hitta motivation för plugget

För att ditt barn ska lyckas och trivas i skolan är det viktigt att hen är motiverad. Men vad gör man när ens barn är skoltrött och inte vill plugga? I denna guide har vi listat värdefulla tips för föräldrar till skoltrötta barn att hitta motivationen till att plugga!

Boosta motivationen med en personlig studiecoach!

Många barn upplever att de saknar motivation till att plugga.

Varför är motivation så viktigt?

Motivation är nyckeln till att nå mål och bra resultat. Utan motivation är det svårt att våga ta sig an nya ämnen och utmaningar. Motiverade elever är också mer engagerade i skolarbetet, vilket kan leda till både bättre betyg och ökat självförtroende.

Motivation är viktigt för att få bra betyg och att stärka självförtroende.

Så boostar du ditt barns studiemotivation

Så hur kan man hjälpa sitt skoltrötta barn att hitta motivationen till att plugga? Här här våra bästa tips:

1. Identifiera orsaken

För att kunna hjälpa ditt barn att hitta motivationen är det viktigt att förstå varför de känner sig omotiverade. Är det på grund av ett ämne känns svårt, problem med kompisarna eller något annat? Genom att identifiera orsaken till varför barnet är omotiverat kan du bättre förstå vad ni kan göra för att förbättra situationen.

2. Hjälp ditt barn att sätta upp mål

Sätt upp konkreta mål tillsammans med ditt barn och hjälp dem att bryta ner dem i mindre delmål. Om ditt barn har svårt med matte kan ni till exempel göra en punktlista med de specifika områdena som barnet inte förstår. Genom att sätta konkreta mål blir detgenast enklare att äta den stora elefanten – en bit i taget.

Läs om varför betyg är viktigare än vad du tror!

Det viktigaste som en förälder kan göra för att motivera sitt barn är att ge stöd.
3. Ge ditt barn positiv feedback

Ge ditt barn ordentligt med positiv feedback när de når ett mål. Att känna sig duktig och uppskattad gör under för motivationen!

4. Uppmuntra barnet till att dela med sig

En vanlig anledning till att barn känner sig omotiverade i skolan på grund av att de känner sig ensamma i deras upplevelse. Detta kan göra att barnet hamnar i en negativ spiral som är svår att komma ur. Därför är det viktigt att du uppmuntrar barnet till att öppna upp sig och berätta om hur det går i skolan och vad det är som gör att de känner sig omotiverade. Att ge ordentligt med stöd och att skapa en trygg miljö är ofta allt som behövs för att bli mer motiverad.

Test: Vilket betyg får ditt barn i matte?

Gör vårt snabba mattetest och få en prognos!

5. Hitta det roliga i lärandet

Att lära sig behöver inte vara tråkigt. Hjälp ditt barn att hitta det roliga i lärandet genom att använda olika strategier, studietekniker och roliga övningar. Att göra lärandet roligt kan hjälpa till att öka motivationen och intresset för ämnet – till exempel blir kemi genast roligare när man får prova på häftiga experiment!

Här hittar du fler tips på hur du motiverar ditt barn att få bra betyg!

Vi erbjuder individuell undervisning med fokus på att stärka elevens motivation.

Få hjälp av en personlig privatlärare

Det bästa sättet att motivera ditt barn i skolan är att skaffa en personlig studiecoach. Våra utbildningsspecialister kan handplocka en privatlärare åt dig efter ditt barns specifika behov och inlärningssätt. Att ha en förebild som själva fått toppresultat i skolan är även väldigt värdefullt för att stärka motivationen för framtida studier. Hela 9 av 10 elever stärker sin motivation och höjer betygen med Allakando! 

Boosta motivationen och få toppbetyg – få ett gratis prisförslag!