Av Sara Wångmar

Publicerad 2023-04-06

Slipp bråket om läxläsningen – experternas bästa tips

Det är inte alltid lätt att få ihop läxläsningen hemma. Forskning visar att läxor är den vanligaste anledningen till bråk. I denna artikel har vi samlat våra bästa tips på hur du kan underlätta läxläsningen för både dig och ditt barn!

Vår läxhjälp finns i hela Sverige – i hemmet och online!

Läxläsning kan ofta leda till bråk hemma.

Skapa en rutin för läxläsning

Det första steget till att göra läxläsningen mer produktiv är att skapa en rutin. När du gör läxläsningen är minst lika viktigt som hur du gör läxläsningen. Genom att göra läxorna på samma tid varje vecka blir läxläsningen en naturlig del av barnet veckorutin. Undvik att göra läxorna när barnet är trött efter en lång dag eftersom det kan leda till bråk. Därför är det viktigt att du väljer en tid när barnet har tillräckligt med energi till att göra läxorna.

Fler tips på hur du hjälper ditt barn att plugga smart

Välj en lugn miljö

Hitta en plats i hemmet där ni kan göra läxorna i lugn och ro. Undvik alla distraktioner såsom TV och mobiltelefoner. Enligt forskning gör blotta närvaron av en mobiltelefon att hjärnan inte kan koncentrera sig. 

Skapa en bra stämning för läxläsningen för bäst resultat.

Ha en positiv inställning

Att ha en positiv inställning är A och O för att undvika bråk vid läxläsning. Ha tålamod med varandra och se det som en utmaning att besegra tillsammans. Det är också viktigt att du inte jämför ditt barns skolgång med hur det var när du gick i skolan. Det kan leda till mycket frustration eftersom barnet uppfattar det som att du inte tar deras upplevelse på allvar. Se läxläsning som ett tillfälle för er båda att lära er något nytt!

Test: Vilket betyg får ditt barn i matte?

Gör vårt snabba mattetest och få en prognos!

Använd studietekniker som passar eleven

Alla elever är unika och för att lyckas med läxläsningen gäller att identifiera ditt barns styrkor. Prova olika studietekniker och se vilka som passar dem bäst. Kanske har barnet enklare att lära sig geografi om ni hittar på en rolig ramsa eller så förstår de en text bättre om ni högläser.

Se vår guide till hur du tränar minnet!

Hela 9 av 10 elever höjer sina betyg med vår läxhjälp!

Få hjälp av en certifierad privatlärare

Det är viktigt att våga be om hjälp om läxläsningen blir överväldigande för dig eller ditt barn. För många familjer är den bästa lösningen att anlita en privatlärare. Våra utbildningsspecialister kan handplocka en studiecoach åt er utifrån era specifika behov – oavsett ålder eller nivå.

Nå toppresultat med våra personliga privatlärare – få ett gratis prisförslag!