Sara Wångmar

Publicerad 2022-12-20

Hjälp ditt barn att plugga smart – våra 10 bästa tips för dig som förälder

Föräldrar kan spela en stor roll i att hjälpa sina barn med läxorna. Genom att ge barnet verktyg och strategier för att studera smart kan du hjälpa dem att bli mer självständiga och framgångsrika studenter. Vi har samlat massor av bra tips på hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att plugga smart!

Så kan en Allakando-coach hjälpa ditt barn att nå toppresultat!

Låt barnet få lösa kluriga problem själv – men ge dem ordentligt med stöd!

Ge stöd

Som förälder är det viktigt att du finns tillgänglig för barnet när de behöver hjälp eller råd. Däremot ska du inte bara ger barnet färdiga svar på läxorna. Hjälp barnet att förstå koncepten om det behövs, men låt barnet försöka lösa problemen själv först! Här har vi samlat fler tips för hur du på bästa sätt kan hjälpa ditt barn med läxorna.

Nyckeln till bra resultat är att organisera sin tid på rätt sätt.

Hjälp barnet att organisera sin tid

Hjälp barnet att sätta upp en plan för deras studier och dela upp stora uppgifter i mindre delar och hjälp barnet att sätta upp en tidsplan för att få allt gjort. Bestäm exempelvis att barnet ska ha läst ett visst antal sidor per dag eller att de ska ha gjort en läxa klart till en särskild tidpunkt. Detta gör att läxorna blir mindre överväldigande!

Det gäller att ha förståelse och tålamod när man hjälper sitt barn med läxorna.

Ha förståelse och tålamod

Ibland kan läxor vara frustrerande och upplevas som jobbiga för barn. Det är därför viktigt att du som barnets förälder visar förståelse och har tålamod. Bli inte blir arg eller oroad om barnet har svårt att förstå en uppgift, utan ge dem istället hjälpen de behöver för att komma vidare!

En lugn arbetsmiljö är A och O!

Skapa en lugn arbetsmiljö

Se till att barnet har en tyst och avskilt plats att arbeta på, med tillgång till alla verktyg som behövs – såsom papper, penna och kalkylator. Försök att minimera avbrott och distraktioner som mobiltelefon, TV eller dator under studietiden. Följ ditt egna exempel och undvik att titta på din mobil själv.

Tydliga studiemål hjälper med motivationen.

Sätt upp studiemål

Diskutera med barnet vad som behövs för att nå målen och hjälp sedan att sätta upp en studieplan. Hjälp barnet att hålla sig motiverade genom att följa upp och uppmuntra dem att nå sina mål. Belöna barnet när målen nås, till exempel med ett extra spelkväll eller en favoritmat!

Hitta bra material och källor som barnet kan använda.

Hjälp barnet att hitta bra material

Läsning är en stor del av studierna och kan hjälpa barnet att få en djupare förståelse av materialet. Hjälp barnet att hitta lämpliga böcker och artiklar som är intressanta och utmanande, men inte för svåra. Detta är också ett utmärkt sätt att lära barnet om källkritik!

Positiv feedback och gott om kramar är bra för självförtroendet.

Ge positiv feedback

Det är viktigt att föräldrar ger sina barn positiv feedback och uppmuntran när de gör bra ifrån sig i skolan. Det kan ge barnet motivation att fortsätta arbeta hårt och kan också öka deras självkänsla!

Att kunna anteckna är viktigt för att minnas lektionerna.

Lär barnet hur man antecknar

Att skriva ner viktig information under lektioner kan hjälpa barnet att förstå och komma ihåg materialet. Lär barnet hur man använder olika tekniker för att ta anteckningar, som att använda symboler eller att skapa mindmaps. Det blir genast roligare att ta anteckningar om barnet har ett fint anteckningsblock eller en rolig penna!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Hjälp barnet att hitta studietekniker som passar deras specifika behov.

Hitta bra studietekniker

Studieteknik kan vara ett bra verktyg för att hjälpa barnet att studera smart. Det finns massor av metoder att välja från! Det viktigaste är att barnet hittar en studieteknik som är anpassat efter deras behov och styrkor.

Läxhjälp kan både höja betygen och motivationen!

Prova läxhjälp med en privatlärare

I slutändan handlar det om att hitta en balans mellan att ge barnet stöd och frihet att lära sig på ett självständigt sätt. En studiecoach kan vara ett bra sätt att ge barnet precis det stödet som den behöver! Våra privatlärare är pedagogiska och duktiga på att ge elever personlig hjälp utifrån deras specifika behov.

Kom igång med en studiecoach – läs mer här!