Sara Wångmar

Publicerad 2023-05-26

Vad kan man göra efter studenten?
– 8 förslag för livet efter gymnasiet

Efter studenten står man inför en mängd olika mål och drömmar att förverkliga. Efter år av studier och hårt arbete öppnar sig plötsligt en värld av valmöjligheter. Här är några vanliga alternativ att överväga till efter att du tagit studenten!

Kom in på din drömutbildning – 9 av 10 höjer sina betyg med Allakando!

Det finns oändligt med möjligheter efter studenten.

Läsa vidare på universitet

Många studenter väljer att fortsätta sin utbildning genom att ansöka till universitet eller högskola. Detta kan innebära att man tar en kandidatexamen, magisterexamen eller doktorsexamen inom ett specifikt ämnesområde. Genom att fortsätta studera kan man fördjupa sina kunskaper och öppna upp fler karriärmöjligheter. 

Tips! Du kan även välja att läsa en individuell kurs för att få mer erfarenhet inom den branschen som du vill jobba med. Detta kan få dig och ditt CV att stå ut för framtida arbetsgivare.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Utbilda dig i ett yrke

Istället för att fortsätta på universitetet kan man istället välja att gå en yrkesutbildning. Det finns olika typer av yrkesutbildningar inom olika branscher, såsom sjukvård, teknik, bygg eller kreativa yrken. Genom att välja en yrkesutbildning kan man förvärva praktiska färdigheter och kompetens som är direkt tillämpliga inom ett specifikt yrke eller bransch.

Att jobba efter studenten är perfekt för dig som vill spara pengar.

Jobba och tjäna pengar

Många väljer att jobba efter studenten för att tjäna pengar och att få extra tid på sig att lista ut vad man vill göra i framtiden. Detta kan innebära att man söker anställning inom det område man har studerat eller att man utforskar olika jobbmöjligheter för att få erfarenhet och bygga upp sin karriär. De flesta brukar dock ta ett servicejobb på exempelvis ett café eller i matbutik.

Ta ett sabbatsår

Det är även vanligt att ta en välförtjänt paus efter studenten – speciellt om man är skoltrött och/eller inte vet vad man vill jobba med i framtiden. Kanske så vill du studera något helt annat än vad du läste på gymnasiet? Du kan alltid ta en paus för att lista ut vad dina mål och prioriteringar är i livet. 

Upptäck världen tillsammans med dina kompisar efter studenten!

Resa utomlands

Många studenter väljer att använda tiden efter studenten till att resa och uppleva nya kulturer. Det finns olika sätt att göra detta, som att arbeta eller volontärarbeta utomlands, åka på en språkresa eller delta i utbytesprogram. Att få en internationell erfarenhet kan bidra till personlig utveckling, språkkunskaper och ge dig oförglömliga minnen för livet.

Låter detta som rätt val för dig? Se till att öva upp engelskan inför resan – här hittar du tips på hur du blir bättre på ett språk snabbt och enkelt!

Praktisera eller bli volontär

Att vara volontär ger dig chansen att ge tillbaka, engagera dig i samhället och lära dig nya saker samtidigt som du utvecklar värdefulla färdigheter som organisationsförmåga, samarbete och problemlösning. Det kan ge värdefull erfarenhet och ger dig en chans att förbättra dina färdigheter, samtidigt som du gör dig mer attraktiv för framtida arbetsgivare.

Högskoleprovet ger dig fler alternativ om du väljer att plugga vidare.

Skriv högskoleprovet

Om man vill öka sina möjligheter till att komma ut på en utbildning efter gymnasiet kan man välja att skriva högskoleprovet. Provet kan vara särskilt hjälpsamt för dig som vill läsa ett annat program än vad du gjorde på gymnasiet, eftersom högskoleprovet ger dig behörighet till två antagningsgrupper. Man kan skriva högskoleprovet vid två tillfällen varje år – en gång på våren och en gång på hösten.

Här hittar du tips och allt som kan vara bra att veta om högskoleprovet när du skriver det för första gången.

Läsa upp betygen

Att läsa upp betyg på Komvux är ett vanligt alternativ för de som vill förbättra sina tidigare skolresultat och läsa vidare på universitet eller högskola. Komvux ger flexibilitet i studierna genom att erbjuda både dag- och kvällskurser samt möjligheten till att studera på distans. 

Läs upp dina betyg med hjälp av en personlig privatlärare!

Få hjälp av en personlig studiecoach

Oavsett vad du väljer att plugga efter gymnasiet kan en studiecoach hjälpa dig förverkliga dina studiemål. En privatlärare från Allakando kan ge dig personlig och skräddarsydd läxhjälp så att du kan komma in på din drömutbildning!

Säkra försprånget till ditt drömuniversitet – få en personlig studiecoach!