Av Sara Wångmar

Publicerad 2023-04-06

Våra 10 bästa tips på hur du kan bli bättre på engelska

Att lära sig ett nytt språk kan vara en utmaning, men med rätt verktyg och tekniker kan du snabbt förbättra dina språkkunskaper. Här är våra 10 bästa tips på hur du blir bättre på engelska!

Våra duktiga studiecoacher kan hjälpa dig med engelskan!

Bli bättre på engelska genom att läsa böcker.
Att läsa böcker kan hjälpa dig att bli bättre på engelska.

1. Läs på engelska

Läs engelska böcker, tidningar, artiklar och andra texter för att förbättra ditt ordförråd och din grammatik. Ett tips är att välja en text du läst innan på svenska eller en text som du redan är väldigt bekant med. Att ha en grundläggande förståelse för handlingen kan ofta hjälpa dig att bara fokusera på själva språket.

2. Titta på engelska filmer och TV-serier

Titta på filmer och TV-serier på engelska för att förbättra din hörförståelse och känsla för meningsuppbyggnader. Nyckeln är att du har på undertexter! När du känner dig redo kan du öka svårighetsgraden genom att titta på filmer och TV-serier utan undertexter. Realityprogram är ett bra förslag ifall du vill få en bättre förståelse för vardaglig engelska!

Bli bättre på engelska med en podcast.
Sätt på en engelsk podcast och fokusera.

3. Lyssna på engelska podcasts

Att lyssna på podcasts kan bland annat hjälpa dig med din förmåga att förstå olika engelska dialekter. Börja med ett kortare podcastavsnitt om ett ämne som du tycker är intressant och öka svårighetsgraden efter hand som du känner dig bekväm. Det finns också podcasts som är gjorda specifikt för att lära sig engelska!

Att förstå uttal och dialekter är en viktig del av den engelska kursplanen och podcasts är det perfekta sättet att öva på detta. Ett bra tips för att förbättra ditt tal är att pausa podden då och då för att härma samtalsledarens uttal och dialekt. 

4. Skriv på engelska

Prova att skriva dagboksinlägg, mejl eller brev på engelska för att förbättra din skriftliga förmåga. Be gärna en kompis eller familjemedlem att läsa igenom det för att få värdefull feedback!

Bli bättre på engelska med en kompis.
Ha en konversation med en kompis på engelska.

5. Konversera med en kompis på engelska

Bli bättre på att prata engelska genom att prata engelska tillsammans med en kompis, familjemedlem eller studiecoach som du känner dig trygg med. Att öva med en person som du känner dig trygg med kan även boosta ditt självförtroende, eftersom du kommer att ha en person att öva med som kan ge dig feedback och stöd.

6. Prata högt med dig själv

Visst, det kanske låter lite galet, men att öva på att tala engelska genom att tala med dig själv hjälper! Att repetera fraser högt för dig själv kan förbättra ditt uttal och självförtroende när du pratar. Att eller repetera glosor är ett bra exempel på hur du kan göra detta.

Bli bättre på engelska med grammatikövningar.
Det finns gott om grammatikövningar på engelska online.

7. Gör övningar

Klassiska grammatikövningar och uppgifter är ett säkert sätt att förbättra dina engelskakunskaper på. Vare sig du övar på gamla engelska nationella prov eller om du laddar ner en app för språkinlärning, kan traditionella övningsuppgifter vara hjälpsamt även fast du gör det efter skoltid.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

8. Översätt texter från svenska till engelska

Att översätta en text från svenska till engelska kan vara en lärorik uppgift eftersom det kan hjälpa dig att identifiera dina kunskapsluckor – vare sig det gäller grammatik eller ditt ordförråd.

9. Sök upp okända ord som du stöter på

Det är viktigt att du alltid söker upp engelska ord som du inte förstår. Det är väldigt lätt att bara hoppa över ett ord som man inte känner igen i en text, men man lär sig mycket från att ta sig tid till att faktiskt söka upp det. Att samla på sig ett rikt och varierat ordförråd även förbättras ens tal och skrivande!

Bli bättre på engelska med en privatlärare.
En studiecoach kan hjälpa dig att höja ditt betyg i engelska.

10. Ta hjälp av en studiecoach i engelska

Vårt bästa tips är att ta hjälp av en studiecoach som själv har fått toppbetyg i engelska. En studiecoach från Allakando kan även ge dig feedback och stöd för att förbättra ditt uttal, ordförråd och grammatik, samt lära dig smarta studietekniker. 

Genom att arbeta tillsammans med en studiecoach kan du få en personlig och effektiv inlärningsupplevelse som hjälper dig att nå dina mål för det engelska språket. Hela 9 av 10 elever höjer sitt betyg i engelska med oss!

Nå toppresultat i engelska med våra privatlärare – läs mer här!