Sara Wångmar

Publicerad 2022-12-20

Minnesträning – Så tränar du minnet

Har du svårt att komma ihåg det du läser? Att minnas är något som många studenter har svårt med, speciellt när man har ett stort prov man måste tackla. Här har vi samlat våra allra bästa tips på hur du tränar upp ditt minne med hjälp av minnesträning!

En personlig studiecoach kan hjälpa dig att nå toppresultat!

Hjärnans två typer av minnen är långtidsminne och korttidsminne.

Långtidsminne och korttidsminne

Det finns två huvudsakliga typer av minne – långtidsminne och korttidsminne. Båda typer fyller olika funktioner i vår hjärna. Korttidsminne är bra när vi behöver komma ihåg någonting en liten stund, såsom om man spelar memory eller vad du åt till lunch igår. 

Långtidsminne däremot är det man måste fokusera på ifall man vill nå toppresultat i skolan eftersom det hjälper en att plugga bättre på lång sikt.

Ta en sak i taget när du försöker minnas något!

En sak i taget

Det är svårt att minnas saker när man har många bollar i luften. Att strukturera upp det du måste komma ihåg med en checklista ger dig en tydlig översikt över dina prioriteringar. 

Dela upp ditt arbete i kategorier med undersektioner. Om du exempelvis behöver komma ihåg vad som hände under första världskriget, börjar du med att memorera skottet i Sarajevo innan du hoppar på nästa del. 

Kom enkelt ihåg geografi-provet med minnesträning.

Stycka upp och repetera

En smart metod för att träna minnet är att stycka upp ämnet i små delar. Du kommer till exempel ihåg ett mobilnummer enklast ifall du klumpar ihop siffrorna – exempelvis “079 24 89”.

Ett exempel där minnesträning är kan vara ett geografiprov där du måste komma ihåg alla länder i Europa. Arbeta kumulativt och börja med Sverige, lägg till ett land i taget och repetera. Alltså, när du har memorerat Sverige och Danmark, kan du “lägga till” Norge. När du har memorerat de tre kan du sedan lägga till exempelvis Finland. 

Genom att bygga sig uppåt land för land blir det genast mycket enklare att minnas!

Öva varje dag för bäst resultat!

Öva varje dag

Det tar ungefär 21 dagar för att göra något till en vana. Att göra minnesträning till en del av din dagliga rutin kan därför säkerställa att ett ämne blir en del av ditt långtidsminne och inte korttidsminne.

Öva på ämnet lite grann varje dag och bygg upp både din kunskap och ditt minne!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Minnesträning hjälper dig att lagra informationen på rätt sätt.

Lär dig lagra

Forskning visar att våra hjärnor lagrar information på olika ställen. Därför är det viktigt att man lär sig att lagra information på det mest effektiva sättet. Målet med minnesträning är att  lagra information i den delen av hjärnan som har hand om långtidsminne. Med andra ord, om du kan ett ämne innan och utantill slipper du att anstränga dig för att minnas! 

Ju bättre man förstår ett ämne, desto mindre tid behöver man lägga på att försöka komma ihåg. Varför stressa att försöka komma ihåg ett helt kapitel i matteboken kvällen innan provet när man kan lagra kapitlet i långtidsminnet?

Nyckeln till att lagra information rätt är att plugga smart och effektivt, vilket kan göras med exempelvis Feynman metoden som har syftet att prioritera förståelse över korttidsminne.

Våra privatlärare är experter på Allakando-metoden och många andra studietekniker.

Lär dig minnesträning med en egna privatlärare

Våra certifierade privatlärare kan hjälpa dig att plugga mer effektivt på lång sikt. Oavsett vilken årskurs eller kunskapsnivå du ligger på så hjälper vi dig hitta en personlig studiecoach som kan hjälpa dig att nå dina specifika studiemål!

Allakando har personliga studiecoacher över hela landet – hitta din här!