Sara Wångmar

Publicerad 2023-05-27

Allt du behöver veta om studenten

Denna guide tar dig genom allt du behöver veta om studenten. Här hittar du svar på allt från när man tar studenten till en förklaring om hur själva studentdagen går till!

Höj dina betyg och kom in på din drömutbildning med Allakando!

Att ta studenten är en milstolpe i livet.

Hur gammal är man när man tar studenten?

Man tar studenten året man fyller 19 år. I år betyder det att det är elever födda 2004 som tar studenten. Vissa elever kan ta studenten tidigare eller senare om de har valt alternativa utbildningsvägar eller om de har uppskjutit sin gymnasieexamen av olika skäl. 

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

När tar man studenten?

Studenten sker vanligtvis i juni månad – efter balen och andra studentaktiviteter såsom studentskivor, skattjakt/poängjakt och karneval. Däremot finns det ett par gymnasieskolor i Sverige där man tar studenten i slutet av maj. Det exakta datumet kan variera beroende på kommun och gymnasium, så kolla direkt med din gymnasieskola för att veta när just din student är! 

För att kunna ta en gymnasieexamen måste man ha godkänt i minst 2250 poäng.

Vilka ämnen måste man ha godkänt i för att ta studenten?

Vilka ämnen som man måste ha godkänt i kan variera beroende på om du läser ett högskoleförberedande program eller yrkesförberedande program. Gemensamt för båda typer av program är att man måste vara godkänt i minst 2250 poäng – det vill säga att du högst kan vara underkänd i 250 poäng.

De som inte får minst 2250 poäng får istället ett studiebevis och kan fortfarande vara med på studentfirandet. För att få en högskoleförberedande examen och därav kunna läsa vidare på universitet eller högskola måste du ha grundläggande behörighet. Du kan läsa mer om betyg och betygskriterier här.

För att ta studenten i ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i:

  • Minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Gymnasiearbete
  • Svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 6 och matematik 1

För att ta studenten i ett yrkesförberedande program måste du ha godkänt i:

  • Minst 2250 av 2800* möjliga gymnasiepoäng
  • Gymnasiearbete
  • Svenska eller svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5 och matematik 1
  • 400 poäng av de programgemensamma ämnena

*Från 2023 kan du läsa 2500-2800 poäng på yrkesförberedande program

Hur mycket kostar studenten?

Kostnaden för studenten kan variera avsevärt beroende på individuella preferenser, budget och traditioner i olika regioner och skolor. Här är några vanliga utgifter att tänka på:

  • Studentmössa
  • Klänning/kostym (samt hår, smink och accessoarer) till balen
  • Biljett till balen
  • Utklädnad till fester eller aktiviteter såsom poängjakt
  • Klänning/kostym (samt hår, smink och accessoarer) till studenten
  • Studentflak

Många skolor har dessutom “studentkort” som är obligatoriskt för att kunna gå på balen och delta i andra studentaktiviteter. I regel är det studentkommittén som bestämmer hur mycket kortet kostar.

Många studenter börjar dagen med en champagnefrukost i parken.

Hur går studenten till?

Så här brukar schemat för studentdagen vanligtvis se ut:

Champagnefrukost

Studentdagen inleds ofta med en champagnefrukost tillsammans med klasskompisarna – oftast i en park eller hemma hos någon i klassen. Under frukosten brukar man dela ut klassens nomineringar, det vill säga att varje student får en varsin titel – exempelvis ”klassens pajas” eller ”klassens prinsessa”. Champagnefrukosten ger en perfekt start på den stora dagen och är ett mysigt tillfälle att reflektera över de tre åren ni haft tillsammans som en klass.

Fotografering

Efter champagnefrukosten är det dags för fotografering! Under fotograferingen tar man både individuella bilder och en gemensam bild på hela klassen. Många väljer att anlita en professionell fotograf för att få högkvalitativa bilder som kan bevara minnena från studentdagen för alltid.

Lunch

Innan utspringet njuter man av en god måltid – ofta tillsammans med de andra studentklasserna från ditt gymnasium. Under lunchen brukar både lärare och studenter hålla tal och dela ut priser eller stipendium.

Utspring

Nu är det dags för själva höjdpunkten av studentdagen – utspringet. Klasserna ropas ut en och en. När din klass ropas upp ska ni springa ut till musik och dansa loss. Ni har nyss tagit studenten! Vänner och familj finns på plats för att fira och heja på när ni tar era första steg som nyblivna studenter.

Studentflak

Efter utspringet är det dags för studentflaken att ta över gatorna. Studenter hoppar upp på dekorerade flak eller andra fordon för att åka genom staden. Det är en festlig och högljudd parad där studenter viftar med flaggor, spelar musik och sprider glädje till de människor som möter dem längs vägen. Flaken brukar vara kantade av glada åskådare och vänner och familj som firar studenterna med skrik, applåder och ballonger.

Studentmottagning

Därefter skiljs alla studenter åt och går till sina individuella studentmottagningar. Det är vanligt att föräldrarna ordnar en mottagning hemma eller på en annan plats där de kan välkomna gäster för att fortsätta festligheterna. Studentmottagningen är en avslappnad tillställning för familj och vänner med mat, dryck och presenter.

Att veta vad man borde önska sig i present till studenten är inte alltid lätt.

Studentpresent

Vet du inte vad du ska önska dig i studentpresent eller behöver du tips på vad du kan ge bort till en kompis som tar studenten? Det finns ett brett utbud av presenter att välja mellan, beroende på personliga intressen och preferenser.

Populära studentpresenter inkluderar praktiska föremål ifall studenten ska flyttar hemifrån – såsom glas, tallrikar och andra saker som man kanske inte hade köpt till sig själv. Andra presenter kan vara personliga och minnesvärda, såsom smycken eller flasköppnare med studentens initialer. Utöver materiella presenter kan även upplevelser vara en unik och minnesvärd gåva, som exempelvis en resa, en konsertbiljett eller ett presentkort för en spännande aktivitet.

Viktigt att komma ihåg inför studenten

Studenten är en dag som kommer med många förväntningar – från dig själv, klasskamrater och från din familj. Glöm därför inte bort att att studentdagen trots allt bara är en dag och att det är okej om det inte går precis så som du trott. Kanske så råkar de spela fel låt vid utspringet eller så blir flaket försenat. Oavsett vad som händer så är är det viktigt att du gör det mesta utav dagen, har roligt och njuter av den sista dagen tillsammans med dina klasskompisar!

Få en personlig studiecoach och höj dina betyg!

Säkra din plats på din drömutbildning med läxhjälp

Oavsett vad dina planer efter studenten är, kan en privatlärare från Allakando vara nyckeln till att lyckas. Kanske vill du förbättra dina betyg för att nå behörighet till högre utbildning eller stärka dina kunskaper inför framtida karriärmöjligheter? Vi erbjuder skräddarsydd läxhjälp utifrån dina specifika behov och mål – oavsett om du pluggar på gymnasiet eller om du har tagit studenten och vill läsa upp dina betyg.

Nå toppresultat med läxhjälp – läs mer här!