Lär dig läsa en digital klocka

Digitala klockor är de klockor som skriver ut tiden med siffror, till exempel 10:20, där 10 anger timmen och 20 anger minuter. Till skillnad från en analog klocka så går timmarna upp till 24 och inte upp till 12. Det betyder att man kan avgöra om ett klockslag är på morgonen eller på kvällen med en digital klocka, vilket man inte kan med analog klocka.

I den här guiden har vi samlat flera uppgifter och exempel för att du snabbt och enkelt ska kunna lära dig klockan digitalt!

Räkneexempel och förklaringar
för den digitala klockan:

Det finns två sätt att uttala klockslaget på digitala klockor. Antingen så läser man siffrorna som de står (14:20 utläses ”fjorton tjugo”) eller så uttalar man det som en analog klocka (14:20 utläses ”tjugo över två”).

Säg att vi har följande klockslag:

Det står alltså 09:10.  Det innebär att timmen är 9, och att minuterna är 10. Med andra ord  är vi 10 minuter förbi klockan 9. Detta kan läsas på två olika sätt: antingen som en digital klocka, “Nio och tio” eller som en analog klocka, “tio över nio”.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Låt oss kolla på följande klockslag:

Vi kan direkt läsa av hur man läser det här som en digital klocka: “Sexton och femton”. För att läsa det som en analog klocka så måste vi tänka till lite först. Först och främst så har vi ju  att timmen är 16, men en analog klocka går ju bara till 12!

Eftersom timmen är högre än 12,  så innebär det att vi är på eftermiddagen. För att hitta när på eftermiddagen så tar vi bort 12 från timmen. 16 – 12 = 14,  så timmen är 4. Alltså kan vi läsa det här som “Femton över fyra (på eftermiddagen)”. Vanligtvis så säger man kvart istället för 15, när man pratar om minuter. Alltså utläses det är vanligast “kvart över fyra”.


Ett till exempel för att få koll på tiden:

Läser vi det som en digital klocka så får vi “elva och fyrtio”. Då kanske man skulle tro att man läser det som “fyrtio över elva” med en analog klocka. Men icke! När minuterna är förbi 30 så räknar man istället hur långt det är till nästa timme. Eftersom det är 60 minuter i en timme så är det tjugo minuter kvar innan klockan är tolv. Därför utläses det som “tjugo i tolv”.

Kolla även in vår guide till hur du läser av den analoga klockan!


Olika format på den digitala klockan

Det är inte alla länder i världen som har samma system som vi i Sverige. Den digitala klockan visar tiden med siffror och det finns två olika sätt att göra detta på, antingen med 24-timmarsformatet eller 12-timmarsformatet med AM/PM. Det första, 24-timmarsformatet, räknar timmarna från 00 till 23. Detta är vanligt i många länder, speciellt i Europa och Asien, eftersom att det gör det enkelt att se om det är morgon eller kväll.

Det andra formatet, med AM/PM använde främst i USA och några andra engelsktalande länder. Detta format delar upp dagen i två halvor, AM från midnatt till mitt på dagen och PM från mitt på dagen till midnatt. I detta format räknar man alltså timmarna från 00-12. Enligt detta system räknar man upp till tolv timmar och skiljer istället på dag och natt genom att använda PM och AM.

Timmarna som är PM är från tolv på dagen till tolv på natten. Efter detta är det AM som gäller, från midnatt från till mitt på dagen. Detta system kan vara förvirrande eftersom att siffrorna på klockan kan vara både natt och dag.


Fler tips för att läsa av en digital klocka

Att hålla koll på tiden är viktigt. I denna video ger Jenny Paulsson smarta tips för att lära sig klockan digitalt!

Övningsuppgifter

Frågor med svarsalternativ:

Rätt svar markeras i grönt

Fråga 1: Hur uttalar man tiden som en digital klocka?

Svarsalternativ 1.1: “Sex och tjugo”
Svarsalternativ 1.2: “Tjugo och sex”
Svarsalternativ 1.3: “Arton och tjugo”
Svarsalternativ 1.4: “Tjugo och arton”

Fråga 2: Hur uttalar man tiden som en analog klocka?

Svarsalternativ 2.1:  “Tre över sju”
Svarsalternativ 2.2:  “Sju över tre”
Svarsalternativ 2.3:  “Tre i sju”
Svarsalternativ 2.4:  “Sju i tre”

Fråga 3: Hur uttalar man tiden som en analog klocka?

Svarsalternativ 3.1: “Femtio över tjugo”
Svarsalternativ 3.2: “Tio i tjugoett”
Svarsalternativ 3.3: “Femtio över åtta”
Svarsalternativ 3.4: “Tio i nio”

Fredrik tipsar

Så bemästrar du digitala klockan

Fredrik om vår läxhjälp i svenska
Fredrik om vår läxhjälp i svenska

Fredrik Fridlund, VD & Grundare

Har själv undervisat över 3 000 elever sedan 2007

Så hjälper Allakando dig till toppresultat i skolan

Plugga högskoleprov

Läxhjälp i alla ämnen

Slipp stressen och höj betygen med en personlig studiecoach! Allakando har över 15 års erfarenhet och hjälper varje år 26 000+ elever.

Plugga till högskoleprovet

Effektiva kurser som höjer betygen

Lär dig hela nästa års matte på bara fem halvdagar, kom förbered till nationella proven och mycket mer!

Plugga högskoleprovet

Allt du behöver inför högskoleprovet

Plugga på tusentals uppgifter med förklaringar, videofilmer och guider i vår webbkurs. Gå en intensivkurs eller få en personlig HP-coach!