Digital klocka

Digital klocka är en klocka som skriver ut tiden med siffror, till exempel 10:20, där 10 anger timmen och 20 anger minuter. Till skillnad från en analog klocka så går timmarna upp till 24 och inte upp till 12. Det betyder att man kan avgöra om ett klockslag är på morgonen eller på kvällen med en digital klocka, vilket man inte kan med analog klocka.

Det finns två sätt att uttala klockslaget. Antingen så läser man siffrorna som de står (14:20 utläses “fjorton tjugo”) eller så uttalar man det som en analog klocka (14:20 utläses “tjugo över två”).

Räkneexempel och förklaringar
för digital klocka:

Säg att vi har följande klockslag:

Det står alltså 09:10.  Det innebär att timmen är 9, och att minuterna är 10. Med andra ord  är vi 10 minuter förbi klockan 9. Detta kan läsas på två olika sätt: antingen som en digital klocka, “Nio och tio” eller som en analog klocka, “tio över nio”.

Test: Vilket betyg får ditt barn i matte?

Gör vårt snabba mattetest och få en prognos!

Låt oss kolla på följande klockslag:

Vi kan direkt läsa av hur man läser det här som en digital klocka: “Sexton och femton”. För att läsa det som en analog klocka så måste vi tänka till lite först. Först och främst så har vi ju  att timmen är 16, men en analog klocka går ju bara till 12!

Eftersom timmen är högre än 12,  så innebär det att vi är på eftermiddagen. För att hitta när på eftermiddagen så tar vi bort 12 från timmen. 16 – 12 = 14,  så timmen är 4. Alltså kan vi läsa det här som “Femton över fyra (på eftermiddagen)”. Vanligtvis så säger man kvart istället för 15, när man pratar om minuter. Alltså utläses det är vanligast “kvart över fyra”.


Ett till exempel:

Läser vi det som en digital klocka så får vi “elva och fyrtio”. Då kanske man skulle tro att man läser det som “fyrtio över elva” med en analog klocka. Men icke! När minuterna är förbi 30 så räknar man istället hur långt det är till nästa timme. Eftersom det är 60 minuter i en timme så är det tjugo minuter kvar innan klockan är tolv. Därför utläses det som “tjugo i tolv”.

Övningsuppgifter

Frågor med svarsalternativ:

Rätt svar markeras i grönt

Fråga 1: Hur uttalar man tiden som en digital klocka?

Svarsalternativ 1.1: “Sex och tjugo”
Svarsalternativ 1.2: “Tjugo och sex”
Svarsalternativ 1.3: “Arton och tjugo”
Svarsalternativ 1.4: “Tjugo och arton”

Fråga 2: Hur uttalar man tiden som en analog klocka?

Svarsalternativ 2.1:  “Tre över sju”
Svarsalternativ 2.2:  “Sju över tre”
Svarsalternativ 2.3:  “Tre i sju”
Svarsalternativ 2.4:  “Sju i tre”

Fråga 3: Hur uttalar man tiden som en analog klocka?

Svarsalternativ 3.1: “Femtio över tjugo”
Svarsalternativ 3.2: “Tio i tjugoett”
Svarsalternativ 3.3: “Femtio över åtta”
Svarsalternativ 3.4: “Tio i nio”

Så hjälper Allakando dig till toppresultat i skolan

Plugga högskoleprov

Läxhjälp i alla ämnen

Slipp stressen och höj betygen med en personlig studiecoach! Allakando har över 15 års erfarenhet och hjälper varje år 26 000+ elever.

Plugga till högskoleprovet

Effektiva kurser som höjer betygen

Lär dig hela nästa års matte på bara fem halvdagar, kom förbered till nationella proven och mycket mer!

Plugga högskoleprovet

Allt du behöver inför högskoleprovet

Plugga på tusentals uppgifter med förklaringar, videofilmer och guider i vår webbkurs. Gå en intensivkurs eller få en personlig HP-coach!