Sara Wångmar

Publicerad 2023-01-26

Skriva PM – hur du skriver ett PM som kommer imponera på din lärare

Att skriva ett bra PM kräver mer än bara kunskap om det ämne du ska skriva om. Det handlar också om att kunna strukturera din tankegång, presentera dina argument på ett övertygande sätt och använda korrekt språk. Men oroa dig inte, med lite vägledning och träning kan vem som helst lära sig att skriva ett PM som imponerar både din lärare och dina klasskamrater.

Läs mer om varför vår läxhjälp ger toppresultat!

Det blir genast enklare att skriva ett PM om man väljer ett intressant ämne.

Hur skriver man ett PM?

För att skriva ett bra PM är det viktigt att välja ett ämne som du tycker är intressant och är relevant för ditt kursområde.

Ett annat viktigt steg i processen är att strukturera din tankegång. Det är viktigt att ha en tydlig inledning, en analys och en avslutning. Dessutom ska du ha en tydlig problemformulering och en frågeställning som du följer i hela PM:et. Det viktigaste är egentligen inte vad du argumenterar om, utan hur väl du argumenterar för det.

Boosta studiemotivationen med våra 5 enkla tips!

Var noggrann med vilka källor du använder – det är viktigt att vara källkritisk!

Gör grundlig research

För att skriva ett bra PM är det viktigt att göra en grundlig research. Det innebär att du bör samla in så mycket information som möjligt om ditt ämne och att du ska vara noga med att källorna du använder är tillförlitliga. Det innebär att du bör använda dig av pålitliga källor för att stödja dina påståenden och vara tydlig med vilka slutsatser du drar från dem. 

Presentera dina argument på ett övertygande sätt

När du har samlat in all din information är det dags att börja skriva själva PM:et. Det är viktigt att du presenterar dina argument på ett tydligt och övertygande sätt. Välj ett argument för din frågeställning och använd källor som stödjer argumentet. Du ska undvika att ha med dina egna personliga åsikter i ditt PM eftersom det ska vara en objektiv text. Var noggrann med att du använder korrekt formatering, språk och citering!

Be gärna en kompis, klasskamrat eller familjemedlem att läsa igenom ditt PM.

Granska och redigera ditt PM

När du har skrivit klart ditt PM är det viktigt att granska och redigera det. Läs igenom det noga och se till att det är felfritt i fråga om grammatik och stavning. Dessutom bör du kolla att det är logiskt uppbyggt och att det följer den struktur du tidigare har satt upp.

Ett tips är att be någon annan att läsa PM:et för att säkerställa att du inte missat något!

Säkra försprånget i höst med läxhjälp från Allakando

Höj betygen och stärk motivationen!

Checklista för att skriva PM

För att se till att du har fått med allt kan det vara bra att använda en checklista. Nedan finns en lista med viktiga punkter att tänka på när du skriver ditt PM:

  • Att du har gjort en grundlig research med relevanta och tillförlitliga källor
  • Att du har en tydlig och logisk struktur i din text
  • Att du har presenterat dina argument på ett övertygande sätt
  • Att du har använt ett formellt språk och korrekt grammatik
  • Att du har reviderat och redigerat ditt arbete
  • Att du har hänvisat till alla källor
  • Att du har kontrollerat påståenden, fakta och källor

Genom att följa denna lista och att checka av varje punkt innan du lämnar in ditt PM kan du vara säker på att du har skapat en bra och välstrukturerad text!

Tre anledningar till varför betyg är viktigare än vad du tror!

Skrivandet är en viktig del av gymnasiet

Att skriva PM är en viktig del av gymnasiets utbildning och kan vara svårt i början. Men med rätt vägledning och träning kan vem som helst lära sig att skriva ett PM som imponerar både på läraren och klasskamraterna. Lägg en plan, gör en grundlig research, strukturera din tankegång, presentera dina argument på ett övertygande sätt och granska och redigera ditt PM. Med dessa tips i åtanke, kommer du att kunna skriva ett PM som du kan vara stolt över!

Få en skräddarsydd studieplan med en av våra duktiga privatlärare!

Lär dig konsten att skriva med en personlig studiecoach

Allakandos certifierade privatlärare kan bland annat hjälpa dig att utveckla dina skrivkunskaper – med vårt unika fokus på att förbättra självförtroende, motivation och studieteknik höjer hela 9 av 10 elever sina betyg!

Läxhjälp som stärker betygen – få ett gratis prisförslag!