Sara Wångmar

Publicerad 2023-01-27

Hur man skriver en utredande text

En utredande text är en kombination av att samla information, analysera och källhänvisa. Men hur skriver man egentligen en utredande text? Här har vi samlat allt du behöver veta!

Läs mer om hur vår betygshöjande läxhjälp fungerar!

Rätt struktur är A och O när det kommer till en utredande text.

Vad är en utredande text?

Att skriva en utredande text handlar om att förklara och fundera på varför saker händer. Du måste vara noga med att samla in relevant fakta och att analysera data som du sedan presenterar på ett tydligt och objektivt sätt. Till skillnad från exempelvis en resonerande text så är en utredande text subjektiv.

En utredande text ska struktureras upp i tre delar: inledning, avhandling och avslutning. I inledningen introducerar du läsaren till problemet och förklarar bakgrunden. I avhandlingen ska du gå in på mer detalj och går igenom orsaker och eventuella lösningar på problemet. I avslutningen gör du en sammanfattning av vad du har kommit fram till och drar slutsatser.

Här hittar du mer information om hur man skriver en resonerande text!

Välj ett relevant och intressant ämne

För att skapa en utredande text som sticker ut är det först och främst viktigt att välja ett ämne som är relevant för det område du ska skriva om. Samtidigt ska ämnet också vara intressant för dig att skriva om eftersom det gör det lättare att hålla motivationen uppe!

Så skriver du en resonerande text!

Säkra försprånget i höst med läxhjälp från Allakando

Höj betygen och stärk motivationen!

Använd källkritik

För att skapa en utredande text krävs det att man använder sig av många källor. Det innebär att du behöver samla in så mycket information som möjligt om ditt ämne och att du ska vara noga med att källorna du använder är pålitliga. Se till att använda flera olika källor för att få en bredare bild och djupare förståelse för ämnet

Avhandlingen är den viktigaste delen i en utredande text.

Analysera problemet

När du har samlat in och analyserat din information, är det dags att börja skriva din utredande text. Det är viktigt att presentera din fakta på ett tydligt och objektivt sätt. Även om självaste analysen är mer subjektiv måste du ändå vara noggrann med att ha ett korrekt språk och att du är petig när det kommer till att källhänvisa.

Flera sätt att förbättra din utredande text

Att få feedback på din utredande text är en viktig del i skrivprocessen. Det kan vara svårt att upptäcka egna fel och brister och därför är det bra att låta någon annan läsa igenom texten och dela sina tankar. En lärare, förälder eller kompis kan vara bra att fråga, eftersom de kan ge objektiva synpunkter på din text.

Ett annat sätt att få feedback är att läsa den utredande texten högt för dig själv. Det kan hjälpa dig att upptäcka fel eller olämpliga formuleringar som du annars inte skulle ha märkt. Det kan också hjälpa dig att se hur texten låter och om den är lätt att förstå.

Här är en checklista så att du kan säkerställa att du har fått med alla viktiga delar av en utredande text:

  • Ha med en inledning, avhandling och avslutning
  • Kontrollera din grammatik och stavning
  • Se till att din text är tydlig och lätt att förstå
  • Använd ett formellt språk
  • Revidera och redigera ditt arbete
  • Granska fakta och källor
  • Följ rätt formatering och källhänvisning
Vårt fokus för läxhjälp är att förbättra studietekniker, motivation och självförtroende.

Nå toppresultat i svenska med Allakando

För att bli duktig på att skriva och nå toppbetyg i svenska gäller det att man lär sig rätt studietekniker. En personlig studiecoach från Allakando kan vara den perfekta lösningen! Vi ser till att personligt matcha dig med en privatlärare som du passar bra ihop med. 

Med över 15 års erfarenhet med läxhjälp bakom oss vet vi precis vad som krävs för att lyckas i skolan – oavsett årskurs och kunskapsnivå. Varje år hjälper vi över 26 000 elever och resultatet av det är att 9 av 10 elever höjer sina betyg!

Få en handplockad privatlärare – kontakta oss för ett gratis prisförslag!