Vad ska jag plugga?
Få hjälp att välja högskoleutbildning!

Här hittar du allt du behöver för att välja utbildning på högskola! Boka tid med våra studievägledare inför ditt val av högskola och program. Vi hjälper dig både med att hitta rätt utbildning, ta fram en plan för hur du kommer in och med att coacha dig tills du når ditt mål!

Vad ska jag plugga?

Så hjälper vår studievägledning dig att välja utbildning

Kom i kontakt med vårt team av motiverande studie- och yrkesvägledare, som har stor erfarenhet av att hjälpa till med att hitta rätt utbildning på högskola och universitet.

Vi kan exempelvis hjälpa till med att:
 • Ta reda på vad du vill göra i framtiden
 • Kartlägga dina möjligheter till val av utbildning
 • Ta fram topp 3 val av utbildning för dig
 • Lägga en plan för hur du ska nå drömutbildningen
 • Coacha och hjälpa dig hela vägen till målet
 • Höja dina betyg eller preppa inför högskoleprovet

Vår studievägledning för att välja utbildning finns i hela Sverige. Kom igång och träffa din studievägledare online, kontakta oss nu!

Vad ska jag plugga?

Fyra digitala möten: Så hjälper vi dig till bästa valet av utbildning

 • Vad ska jag studera?

  1 Hitta vad du vill göra

  Under första mötet lär du och din studievägledare känna varandra. Ni kartlägger nuvarande betyg och behörighet — och diskuterar vitt och brett om vilka yrken och utbildningar som du skulle vilja inrikta dig på.

 • Välja utbildning

  2 Ta fram en topp 3-lista

  Under andra mötet går ni sedan tillsammans igenom vilka val av högskola och program som skulle passa dig. Efter mötet har du en topp 3-lista över vad du vill ansöka till!

 • Vad ska jag studera

  3 Planen: Så når du ditt mål

  Vi lägger upp en plan för hur du tar dig till din drömutbildning. Om det behövs, så tar våra utbildningsspecialister fram en studieplan för att höja dina betyg eller besegra högskoleprovet.

 • Välj utbildning universitet

  4 Efter antagningsbeskedet

  Kom du in? Ska du satsa på nästa antagning eller välja det du kom in på? Hur förbereder du dig inför studierna? Vi hjälper dig med alla eventuella frågor, så att du är helt redo!

Våra paket för att hjälpa dig att välja högskoleutbildning

Enskilt rådgivningsmöte

Sätt ihop din egen rådgivning eller fokusera på ett område i taget! Du kan välja ett av fyra möten ovan om du endast vill ha rådgivning kring ett enskilt område, eller om du vill kombinera fritt bland de olika mötena. Priset är per enskilt möte.

1 995 kr

Vårt mest populära alternativ

Komplett rådgivningspaket

Det bästa sättet! Få fyra digitala möten på 60-90 minuter per möte med en studie- och yrkesvägledare, fullspäckade med precis det du behöver. Dessutom kan du ställa frågor mellan dina möten.

5 995 kr
 • Ta reda på vad du vill och dina möjligheter
 • Ta fram dina topp 3 val av högskolor och program
 • Ta fram en plan för hur du kommer in
 • Få vägledning efter antagningsbeskedet
 • Upp till 10 frågor på mail mellan era möten

Få betygen för att komma in

Vi hjälper även till med löpande studiecoachning. Få privatlektioner som fokuserar på att höja dina betyg, oavsett om du läser på gymnasiet eller vill läsa upp betyg. Dessutom hjälper vi dig till ditt drömresultat på högskoleprovet.

Fr. 399 kr/t

Vad tycker andra om vår studievägledning?

Välj utbildning Välj utbildning
Moa Johansson

”Superbra! Min studievägledare hade stenkoll och brydde sig verkligen om att jag skulle hitta rätt utbildning för mig!”

Erik Ragnarsson

”Jag har länge funderat på vad jag ska plugga efter gymnasiet. Nu har jag mycket bättre koll och känner mig mycket mer motiverad!”

Stana Delibasic

”Rekommenderar starkt att köra detta! Det är en väldigt gedigen metod för att få förslag på vad man ska plugga och hur man tar sig dit.”

Timothy Folkesson

”Så mycket värdefull information som är svår att hitta på egen hand. Att få en egen coach och studievägledare är något helt annat än att söka information själv.”

Diana Hultin

”Undrar du vad du ska plugga på högskola eller universitet? Prova detta, det hjälpte mig väldigt mycket. Grymt bra vägledning!”

Vi hjälper 26 000+ varje år till sin drömutbildning

Kom igång i tid för bästa resultat.
9 av 10 når sina mål!

Vill du få hjälp att hitta vad du ska plugga?

Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till med val av utbildning

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Hjälp med vad du ska plugga:
 • Träffa någon med personlig erfarenhet
 • Få hjälp att välja rätt högskola
 • Hitta rätt högskoleprogram för dig
 • Få en skräddarsydd plan
 • Nå ditt mål med en egen studiecoach
 • Och mycket mer!
Ikon för att ringa Allakando för privatlärare, läxhjälp, mattehjälp, studiehjälp Ring (vard. 09-19)

Vad ska jag plugga?

Vi hjälper dig att hitta vad du ska plugga och tar dig till utbildningen!

Fredrik om vår läxhjälp i svenska
Fredrik om vår läxhjälp i svenska

Fredrik Fridlund, VD & Grundare

Har själv undervisat över 3 000 elever sedan 2007

Vanliga frågor om hur man väljer vad man ska plugga på högskolan

Vad är det bästa sättet att ta reda på vad jag vill plugga?

Det finns många metoder för att ta reda på vad man vill plugga och det har faktiskt forskats en del på området.

Att göra olika typer av test och få reda på vad man ska plugga eller jobba med har ofta dålig träffsäkerhet — de är mest roliga.

Samtidigt har det visat sig att det sämsta alternativet är att komma på det på egen hand. Det har i princip inget samband med vad du kommer att trivas med och vara framgångsrik inom.

Vår skräddarsydda rådgivning hjälper dig att hitta vad du ska plugga på ett sätt som gör att du verkligen hittar rätt. När du sedan har kommit fram till dina bästa alternativ, har forskning visat att nyckeln är att testa.

Kontakta oss för att få hjälp med en topp 3-lista över vad du ska plugga på högskolan. Sedan är det helt enkelt bara att testa!

Vad ska jag plugga för att få jobb?

Vilka kompetenser och utbildningar som efterfrågas varierar mycket över tid. Däremot ser arbetsmarknaden ut att ha ett stort behov av ingenjörer, inte minst högskoleingenjörer. Likaså råder det brist på sjukvårdspersonal och behöriga lärare.

I slutändan är det däremot så att det bästa sättet att få ett jobb är att vada duktig på något — och då behöver man också tycka om det man gör för att kunna bli riktigt bra.

Svaret är därför att du ska plugga den högskoleutbildning som passar dig och som leder till ett jobb du kommer att tycka om. Då kommer du också att kunna få jobb, även i branscher som inte på pappret har brist på kompetens.

Vilken utbildning passar mig bäst?

Den utbildning som passar dig bäst beror på många faktorer. Vill du studera för att främst lära dig ett ämnesområde, eller för att nå ett specifikt arbete?

Som utgångspunkt pluggar de flesta vidare på högskola och universitet för att det ska leda till ett arbete.

Därför kan en utbildning som du egentligen inte tycker låter så rolig passa dig bäst, för att den leder till arbete efter examen som du verkligen vll ha!

Exempel: Du vill arbeta med mänskliga rättigheter. Då kan det vara väldigt bra att läsa Juristprogrammet, även om du då också behöver plugga andra rättsområden som du inte är intresserad av. Däremot kommer du i slutändan att ha kompetens som ger dig de bästa jobben inom det du är intresserad av.

Hur vet jag vilket universitet jag ska plugga på?

Sverige har många fantastiska universitet och högskolor, som faktiskt är högt rankade internationellt trots att de är gratis för de flesta studenter!

Många av de klassiska universiteten som Lunds Universitet och Uppsala Universitet har, utöver hög akademisk nivå, ett fantastiskt roligt studentliv.

Samtidigt finns det mer specialiserade högskolor — på Jönköping International Business School åker exempelvis i princip alla på utbyte under sina studier!

Gör en lista på vad du tycker är viktigt med den högskola du ska plugga på. Är det det sociala? Är det att programmet är perfekt anpassat för dig? Det finns också många praktiska frågeställningar, exempelvis om det är enkelt att hitta studentbostad och vilka antagningspoäng som krävs.

Våra studievägledare kan hjälpa dig att orientera genom alla dessa val och beslut. Du får gärna höra av dig till oss för att få hjälp med att välja vad du ska studera på högskolan och vilket lärosäte som passar dig!