Sara Wångmar

Publicerad 2023-12-21

Lär dig räkna på danska – danska siffror och tal

Sverige och Danmark är lika på många sätt, kulturen och miljön är sig lika och de flesta klarar av att hålla en konversation trots att de talar olika språk. När du åker till Danmark klarar du dig säkert utmärkt utan att behöva en tolk eller att byta till engelska, många ord betyder samma sak på danska som de gör på svenska. Går du däremot till en kiosk för att köpa dig en rød pølse vill du säkert veta hur mycket den kostar – och det är där problemen ofta uppstår. Det danska sättet att räkna är inte alltid helt lätt att förstå! 

Nå toppresultat i språk med den unika Allakando-pedagogiken!

Räkna på danska till 100
Lär dig räkna till 100 på danska!

Danska siffror – 0 till 10

Vi börjar från början! Att räkna till tio på danska är inte särskilt svårt, siffrorna är väldigt lika våra svenska. Här nedan ser du de danska siffrorna 0 till 10.

SvenskaDanska
0NollNul
1EttEn
2TvåTo
3TreTre
4FyraFire
5FemFem
6SexSeks
7SjuSyv
8ÅttaOtte
9NioNi
10TioTi

Räkna till 20 på danska

Därefter följer ett liknande system till vårt svenska räknesätt. I Sverige lägger vi på “ton” i slutet på siffrorna 13 till 19, och i Danmark blir det “ten”.

SvenskaDanska
11ElvaElleve
12TolvTolv
13TrettonTretten
14FjortonFjorten
15FemtonFemten
16SextonSeksten
17SjuttonSytten
18ArtonAtten
19NittonNitten
20TjugoTyve

Så räknar du upp till 50 på danska

Upp till 50 fungerar det relativt bra att räkna på danska. Det följer nästan samma princip som vi gör i Sverige när vi lägger på tjugo (20) och ett (1) för att få tjugoett (21) men i Danmark blir det tvärtom! Där kommer entalet före tiotalet. Alltså blir det en og tyve för tjugoett och fire og tyve för tjugofyra. 

Likadant blir det med trettio- och fyrtio-talen. Trettio är tredive och fyrtio är fyrre. Därmed blir syv og tredive, 37 och en og fyrre, 41.

Fila på danska-kunskaperna inför nästa gång du hälsar på “Den lille havfrue”!

50 till 59 på danska

Det är nu det börjar bli lite krångligt! 50 heter halvtreds på danska… Vilket inte ens innehåller ordet “fem”. Förutom det annorlunda ordvalet är dessa tal uppbyggda på samma sätt – 59 bli ni og halvtreds och 54, fyr og halvtreds.

Räkna 60 till 69 på danska

I det svenska språket räknar vi i tiotal, det är därför fyrtio, femtio och sextio blir så lätt att komma ihåg. I Danmark räknar de istället i tjog, där ett tjog är 20. Räknar vi till 60 i tjog får vi att tre tjog är 60, därför säger vi tresindstyve på danska. Tre är tre, sind betyder gånger och tyve är tjugo. Sextio blir alltså “tregångertjugo”! Det kan bli lite långt att säga och därför förkortas det till tres. När du räknar från 60 till 69 blir det alltså tres, en og tres, …, ni og tres.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Räkna 70 till 79 på danska

För att räkna med sjuttio måste vi igen tänka på tjog. Men sjuttio går ju inte att dela jämnt på tjugo? Därför blir sjuttio halvfjerds på danska! Vi tänker oss fyra gånger tjugo som skulle bli åttio men vi räknar bara hälften av den sista tjugan. Vi får alltså 20 + 20 + 20 + 10 vilket är sjuttio eller halvfjerdsindstyve på danska. När vi kortar ner blir det helt enkelt halvfjerds! Även här fungerar det på samma sätt när du lägger på entalen – en og halvfjerds (71), to og halvfjerds (72), tre og halvfjerds (73) och så vidare.

80 till 89

För åttio blir det enklare igen. Åttio är firs på danska och en og firs är därför 81, to og firs 82 och tre og firs 83.

Räkna från 90 till 100 på danska

Nästan där! De sista tio siffrorna följer samma princip som sjuttio. Nittio på danska är halvfems då vi räknar fem tjog men endast tar med hälften av det sista tjoget. 99 blir till exempel ni og halvfems och 92, to og halvfems.

Till sist, 100 på danska heter hundrede! Därefter är det bara och lägga på talen du redan lärt dig. På danska börjar man med hundratalet, därefter kommer entalet och sist tiotalet. 143 skulle alltså bli hundrede og tre og fyrre!

Räkna på danska till 100
Det danska och svenska språket är hyfsat lika, men när det kommer till att räkna skiljer de sig!

Så räknar du från 0 till 100 på danska

Nu kan du äntligen räkna till 100 på danska! Det kanske kräver lite träning men snart kommer du att kunna förstå de danska siffrorna snabbt och enkelt! Här hittar du en sammanfattning på alla tiotal upp till hundra.

SvenskaDanska
10TioTi
20TjugoTyve
30TrettioTredive
40FyrtioFyrre
50FemtioHalvtreds
60SextioTres
70SjuttioHalvfjerds
80ÅttioFirs
90NittioHalvfems
100HundraHundrede
Räkna på danska till 100
Lär dig tillsammans med en personlig studiecoach – plugget blir både lättare och roligare!

Alla kan lära sig precis vad de vill

På Allakando tror vi stenhårt på att alla kan lära sig precis vad de vill – och de inkluderar språk! Allt som krävs är rätt strategier och lite motivation. Det är där våra fantastiska studiecoacher kommer in i bilden. Genom att plugga tillsammans med en personlig studiecoach får du skräddarsydd undervisning och extra stöd i precis de ämnen du behöver lite extra hjälp med. Oavsett om du vill lära dig räkna på danska eller fila på spanska-kunskaperna finns det en studiecoach som gärna hjälper till!

Få en personlig studiecoach som hjälper dig nå dina studiemål!