Tips för att plugga matte
Sara Wångmar

Publicerad 2023-10-24

14 tips för när matten känns svår – hur du pluggar på bästa sätt

Matte är det ämne som flest elever kämpar med. Det kan vara lätt att vilja ge upp när du känner att du kör fast med en uppgift men oroa dig inte – vi hjälper dig! Oavsett om det handlar om att bemästra multiplikationstabellen eller förstå linjära ekvationer så finns det sätt att underlätta plugget. Här har vi samlat våra 14 bästa tips som gör matten enklare! 

Hitta en studiecoach från Allakando som hjälper dig med matten – läs mer här!

Skriv listor när du pluggar matte
Organisera skolarbetet – det tjänar du alltid på i längden!

1. Skriv listor med allt som ska göras

Att strukturera dina mattestudier med hjälp av listor hjälper dig att snabbt få en översyn över vad som behöver göras. Det är också otroligt motiverande att kunna bocka av listan allt eftersom att du gör uppgifterna – på så sätt kan du följa din utveckling, milstolpe för milstolpe! 

2. Ta en sak i taget

Många kapitel i matematiken bygger på varandra och det kan därför bli svårt om du hoppar över något. Planera ditt arbete i förväg och börja i god tid så att du kan ta det i din egen takt. Att försäkra dig om att du förstår ett område innan du går vidare till nästa kommer att öka ditt självförtroende och ge bättre resultat!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

3. Gör upp en noggrann planering

Ta fram kalendern och bestäm när samt hur länge du ska plugga. Skriv gärna ner några specifika uppgifter eller kapitel som du planerar att fokusera på vid varje tillfälle. På så sätt får du en tydlig överblick över dina studier och när du behöver börja för att inte hamna efter. Se även till att börja med planeringen i tid! Att enbart plugga inför prov är inte en hållbar studieteknik i längden och kan leda till onödig stress. Du lär dig bäst när du har gott om tid för att öva och ställa frågor.

4. Använd en formelsamling

När du kommer till områden i matten som kräver formler kan det vara bra att alltid ha en formelsamling nära till hands när du pluggar. Genom att skapa din egen samling med de svåra formlerna du stöter på, kan du inkludera kommentarer och förklaringar som funkar för just dig. Även om du inte får ha med dig formelsamlingen på provet kan den hjälpa dig att memorera dem i takt med att du pluggar.

Tips för att plugga matte
Använd gärna miniräknaren men kom ihåg att skriva ner dina uträkningar!

5. Skriv ner alla uträkningar

Du har säkert hört dina lärare tjata om att det är viktigt att visa sina uträkningar på prov, och det finns goda skäl till det! Dels är det viktigt för läraren att se hur du kommit fram till ditt svar. Det kan hända att du har gjort ett slarvfel, som att placera decimaltecknet fel någonstans i din uträkning. Om du har tänkt rätt men fått ett felaktigt svar, kan läraren se detta och ge dig delvis rätt.

Det är också viktigt att skriva ner uträkningarna för din egen del! När du skriver ner alla steg hjälper det dig att visualisera lösningen och det blir lättare att komma ihåg hur du ska lösa liknande uppgifter i framtiden.

6. Plugga matte i en bra studiemiljö

När du pluggar är det viktigt att du befinner dig i en bra studiemiljö med lugn och ro så att du kan fokusera. Se till att lägga bort alla distraktioner som till exempel mobilen och flytta dig en bit ifrån andra människor. Om du slipper bli distraherad kan du plugga mer effektivt och få mer tid till det roliga senare! Det kan också vara en bra idé att få ett miljöombyte då och då. Försök att hitta tre eller fyra ställen där du känner dig produktiv och varva mellan dem.

7. Ta en paus

Ibland när du fastnar på en matteuppgift är det helt enkelt bäst att ta en paus och komma tillbaka senare med nya ögon. Om du fortsätter öva på andra uppgifter kanske du stöter på en liknande som du lyckas lösa och då blir den första mycket lättare! Det är också viktigt att ta riktiga pauser där du kliver ifrån all matte ett tag. Gå ut på en promenad eller umgås med familjen en stund. På så sätt blir du ännu mer produktiv när du väl pluggar.

8. Ställ alltid frågan “Varför?”

När det kommer till att lära sig matte kan det ibland kännas som att det är mycket som bara måste memoreras. Till exempel kan det vara lockande att bara memorera alla steg i vissa uträkningar men det är viktigt att du förstår varför du gör som du gör. Ta det därför till vana att ifrågasätta och verkligen förstå det du lär dig. Genom att förstå grunderna och logiken bakom koncepten kommer du att lära dig bättre. Dessutom kan du använda dina kunskaper mer effektivt i framtiden när du bygger vidare på dem!

Plugga matte tillsammans
Hjälp varandra med matten och plugga tillsammans!

9. Plugga tillsammans 

Om du har kört fast med ett område i matten kan det ibland hjälpa att plugga tillsammans med en vän. På så sätt kan ni ställa frågor till varandra eller förklara svåra koncept med egna ord. Tillsammans kan ni hjälpa varandra se på problemen ur ett annat perspektiv vilket är svårt att göra på egen hand! Se bara till att ni klarar av att hålla er till ämnet och att det inte blir för mycket av en distraktion när ni jobbar med varandra.

10. Undvik att kolla facit direkt

När du fastnar på en fråga är det lätt att vilja kolla facit direkt. Kanske jobbar du baklänges från svaret för att lista ut hur uppgiften ska lösas? Det är inte en dålig taktik men det borde vara den sista utvägen! Fastnar du med något är det bättre att hoppa över just den för stunden och gå tillbaka lite senare. Sitter du i klassrummet och jobbar kan du be läraren om hjälp. De kan se till att du hamnar på rätt spår utan att ge dig svaret. Kollar du facit är det lätt att det blir till en vana och du förlorar uppgifter som du hade kunnat använda till att öva.

11. Ta till vara på lektionstiden

När du arbetar med uppgifter på egen hand kan det vara bra att skriva ner allt som verkar oklart och ta med till lektionen. Använd sedan lektionstiden för att vara aktiv och ställa många frågor till läraren. Det blir ofta lättare att diskutera sig fram till svar än om du måste läsa dig till det.

12. Repetera varje lektion

Avsätt en eller två minuter i slutet av varje lektion för att sammanfatta det du lärt dig. Innan nästa lektion kan du plocka fram sammanfattningen och gå igenom den för att fräscha upp ditt minne. Eftersom att matten ofta bygger på tidigare kunskaper och är sammanlänkad, är dessa påminnelser riktigt bra när du lär dig något nytt. När det är dags att plugga till ett prov är sammanfattningarna även ett bra ställe att börja på, då får du en bra överblick över vad ni har gått igenom! 

13. Öva, öva, öva!

Matte kan vara riktigt knepigt men som med mycket annat blir det lättare allt eftersom att du övar. Se till att ha många uppgifter och övningar att gå igenom. Kanske kan du be läraren om gamla prov och extentor? På så sätt får du in bra med övning på den typen av frågor som kommer att ställas!

Plugga matte med en studiecoach
Med en studiecoach blir det både lättare och roligare att plugga matte!

14. Få hjälp av en personlig studiecoach

Det kan vara frustrerande när du känner att du fastnar med matten. Då kan en personlig studiecoach från Allakando vara ett bra stöd som gör plugget både lättare och roligare. Alla våra studiecoacher har själva fått bra betyg i matte och vet vad som krävs för att hjälpa dig nå dina mål. Det är ingen slump att 9 av 10 elever som får hjälp av en Allakando-coach höjer sina betyg!

Läs mer om våra läxhjälp och få en personligt utvald studiecoach här!