Sara Wångmar

Publicerad 2023-12-22

Hur får man jobb utan erfarenhet? 11 tips som landar dig ditt första jobb

Är det dags att söka ditt allra första jobb? Spännande! Att kliva in på arbetsmarknaden för första gången är ett stort steg men det kan vara lite knepigt att hitta rätt väg in. Många jobbannonser söker kandidater med år av erfarenhet och hur fyller man ut ett CV utan några tidigare jobb? Oroa dig inte; alla måste börja någonstans. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips här – allt du behöver veta för att framgångsrikt landa ditt första jobb!

Jobba som studiecoach på Allakando – ingen erfarenhet behövs!

Hitta lediga jobb utan erfarenhet
För att hitta ett jobb utan erfarenhet är det viktigt att nätverka och hitta rätt kontakter!

1. Nätverka

Det lönar sig att känna rätt personer när det kommer till att hitta ett första jobb. Genom att nätverka kan du skapa viktiga kontakter inom branschen du vill arbeta i. När du lär känna dem bättre kan du få smarta tips och vägledning som hjälper dig få in en fot på marknaden. Genom att visa att du finns till och är intresserad av jobb kan du få erbjudanden som du aldrig hade vetat fanns innan! 

Ett riktigt bra tips för att knyta kontakter är att använda sig av LinkedIn – där kan du snabbt och enkelt se om ni har några gemensamma kontakter som kan introducera er!

2. Praktik

Att börja med en praktikplats är ett utmärkt sätt att komma in i arbetslivet! Du behöver sällan någon tidigare erfarenhet och är där för att lära dig hur branschen fungerar. Du får även en möjlighet att skapa kontakter och bygga ditt professionella nätverk – något som definitivt kommer att gynna dig när du börjar leta riktiga jobb. En lyckad praktik kan också leda till referenser och rekommendationer som kan vara ovärderliga i en rekryteringsprocess!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

3. Fritidsintressen

Inkludera dina fritidsintressen och andra meriter på ditt CV! Kanske har du spelat fotboll i fem år? Då har du bevis på att du jobbar utmärkt i team. Gillar du strategispel eller är du kanske intresserad av friluftsliv såsom att campa? Ja, då har du säkerligen behövt utveckla bra kunskaper i problemlösning! Allt handlar om hur du presenterar dina intressen och att du visar hur de har gynnat dig.

4. Visa att du är engagerad

När du saknar tidigare arbetslivserfarenhet är det viktigt att sticka ut på andra sätt under rekryteringsprocessen. Visa upp ditt engagemang, motivation och genuina intresse för jobbet! Gör din research om företaget – förstå deras kultur, arbetssätt och värderingar. Om företaget har specifika kännetecken, se till att dessa överensstämmer med dina egna värderingar och framhäv din passion för deras mål. Poängtera också att din brist på erfarenhet kompenseras av din vilja att lära och din flexibilitet. Genom att framhäva ditt engagemang och anpassningsförmåga kan du göra ett starkt intryck trots bristen på arbetslivserfarenhet.

5. Bredda din sökning

När du börjar söka jobb, var inte rädd för att utforska olika branscher eller positioner. Att vara flexibel och öppen för olika möjligheter kan öka dina chanser att få erfarenhet och lära dig nya färdigheter. Ibland kan ett tillfälligt jobb inom en annan sektor ge dig de kompetenser och kontakter du behöver för att ta steget in i din önskade bransch.

Så landar du ett jobb utan erfarenhet
Med hjälp av en portfolio behöver du inte ett jobb för att visa upp dina kunskaper!

6. Ta fram en portfolio

Om du letar efter jobb utan erfarenhet kan du ibland kompensera genom att skapa egna projekt och bygga en portfolio. Med en portfolio kan du visa upp dina färdigheter och din förmåga att lösa problem kreativt. Detta är särskilt värdefullt inom områden som design, fotografi och skrivande, men även inom tekniska områden som webbutveckling eller programmering. Även om du inte har några tidigare projekt kan du alltid hitta på en uppgift att jobba med. Vill du jobba med grafisk design kan du till exempel skapa en logga och en grafisk identitet åt ett påhittat företag och inkludera det i din portfolio.

7. Fokusera på mjuka färdigheter

När du saknar arbetslivserfarenhet är det klokt att istället fokusera på dina mjuka färdigheter. Detta är de kunskaper som representerar dina icke-tekniska kompetenser och därmed inte nödvändigtvis är kopplade till tidigare anställningar. Exempel på sådana färdigheter kan vara kommunikationsförmåga, problemlösning, flexibilitet, kreativitet och självdisciplin. Du kan framhäva dessa färdigheter genom att dela med dig av konkreta exempel, såsom din roll i ett framgångsrikt grupparbete i skolan eller ditt engagemang i olika fritidsaktiviteter. På så sätt kan du tydligt illustrera och bevisa dina förmågor även om du inte har en formell arbetsbakgrund att hänvisa till.

8. Utbildningar

Ta initiativet att förbättra dina färdigheter genom till exempel online-kurser, workshops eller certifikatprogram. Det ger dig inte bara viktiga kompetenser utan visar även att du är motiverad att lära dig och investera i din utveckling. Oavsett om det är specifika tekniska färdigheter eller övergripande kompetenser, kan olika utbildningar väga upp det du saknar i erfarenhet.

9. Slipa på ditt CV

Ett snyggt och professionellt CV är alltid viktigt när du ska söka jobb men särskilt viktigt är det när du saknar erfarenhet. Undvik att låta CV:et stå och eka tomt, fyll istället på annan information som kan framhäva dina bästa egenskaper! Kanske kan du inkludera fler fritidsintressen, mjuka egenskaper eller gå djupare in på vilka kurser du läst i skolan?

Tips: Bläddra genom våra exempel och hitta en snygg CV-mall att utgå från!

10. Våga fråga

Var inte rädd för att nå ut till personer som redan jobbar inom din drömbransch! Det ger dig en chans att ställa frågor om deras karriär och vilka erfarenheter de har. De kan även dela med sig av eventuella råd för någon som är ny på området. De flesta gillar att dela med sig av sin historia och vilka insikter de fått under tiden, och du kan få ovärderlig vägledning som hjälper dig på din väg till att landa drömjobbet.

Lediga jobb i Stockholm utan erfarenhet)
Att jobba som studiecoach är ett utmärkt första jobb – ingen erfarenhet krävs!

11. Sök jobb som personlig studiecoach på Allakando

En del jobb marknadsför sig som just entry-level jobb, alltså att de passar utmärkt som ett första jobb. Du kan till exempel jobba som studiecoach på Allakando och samla på dig erfarenhet och meriter inför framtiden. Som studiecoach får du chansen att hjälpa yngre elever med skolan och göra en verklig skillnad! Det finns heller inga geografiska krav, oavsett om du bor i en storstad som Stockholm, eller en mindre stad ute på landsbygden finns det elever som behöver din hjälp. Ta chansen att samla viktiga meriter och få referenser som hjälper dig landa drömjobbet i framtiden.

Läs mer om Allakandos läxhjälp och hur du blir en studiecoach här!