Hur skriver man ett hyllningstal
Sara Wångmar

Publicerad 2023-12-05

Hur skriver man ett hyllningstal? Exempel och tips för ett minnesvärt tal

Ett hyllningstal är en vacker gest som kan riktas till nästan vilken person eller händelse som helst – vare sig det är till din förälder på deras födelsedag, när syskonet tar examen eller till en förebild som inspirerat dig. Det är ett tillfälle att uttrycka känslor från hjärtat, men det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. I denna guide har vi samlat våra bästa tips för att hjälpa dig skriva och hålla ett enastående hyllningstal.

Nå toppresultat med en studiecoach från Allakando!

Skriv ett hyllningstal till mamma
Ett hyllningstal brukar handla om någon som betyder mycket för dig så gör det personligt!

Vad är ett hyllningstal?

Ett hyllningstal är en form av tal som syftar till att hedra, fira eller uppmärksamma en person eller en grupp personer på något sätt. Det kan röra sig om speciella prestationer, som en befordran på jobbet, eller betydelsefulla ögonblick, exempelvis ett bröllop. Inom skolsammanhang kan du bli ombedd att hålla ett hyllningstal för att öva och då kan det även handla om att lyfta fram en person som haft en betydande påverkan på ditt liv.

Ett hyllningstal innehåller ofta personliga anekdoter, gemensamma minnen och berömmande ord. Det är vanligt att använda många känslor i ett hyllningstal för att göra det engagerande och minnesvärt. Generellt sett är hyllningstal en form av retorik som bygger på positiva och stärkande uttryck för att fira och lyfta fram individer som förtjänar en extra hyllning.

Hur skriver man ett hyllningstal
För att få till ett riktigt bra hyllningstal behöver du planera och förbereda dig väl!

Hur skriver man ett hyllningstal?

Ett hyllningstal är ofta väldigt personligt och det är därför viktigt att tala från hjärtat. Börja med att sätta dig ner och fundera över vem det är du vill hylla. Kanske ska du skriva ett hyllningstal till mamma, pappa eller en idol du haft länge? Fundera sedan över vad det är hos dem som inspirerar dig och gör dig glad. Om ni har fina minnen tillsammans är det alltid kul att inkludera dem!

Hur börjar man ett hyllningstal?

När du inleder ditt hyllningstal är det avgörande att du tydligt presenterar den person du hyllar och därmed främst vänder dig till. Även om du kanske talar direkt till personen du hyllar, gör du det ofta inför andra eller en publik. Därför behöver även de få en klar bild av vem talet handlar om och er relation.

Om du exempelvis ska hålla ett hyllningstal till en vän som fyller år, kan du inleda med något i stil med: ”Kära Anna, idag står jag här framför dig på din födelsedag för att inte bara fira ditt liv, utan även den underbara vänskap vi har delat genom åren…”

Det är även snyggt att inleda talet med någon form av stilmedel som du senare kan återkoppla till i avslutningen. Använd gärna retoriska frågor, liknelser eller metaforer för att väcka intresse och engagera publiken.

Hur börjar man ett hyllningstal
Det viktigaste för ett bra hyllningstal är att du är självsäker!

Tips för ett riktigt bra hyllningstal

  • Tala högt och i en lagom takt. När man är nervös är det lätt att tala för snabbt, vilket gör det svårt för publiken att följa med i det du säger. Så, när du håller ditt tal, ta ett djupt andetag, var medveten om din takt och var inte rädd för att pausa när det behövs. Det är inte bara vad du säger, utan också hur du säger det som gör talet minnesvärt!
  • Använd dig av pauser i talet. När du sagt något extra viktigt kan du ta en längre paus innan du fortsätter. Då får publiken tid till att verkligen ta in det du sagt. Det ger även dig utrymme att samla tankarna och komma ihåg vad du ska säga därefter.
  • Öva, öva, öva! Visst är det okej att ha med sig några talkort som stöd men ett hyllningstal är menat att komma från hjärtat, så du bör känna dig hyfsat säker på det du säger utan stöd. Det är därför viktigt att du övar flera gånger innan du håller ditt tal, på så sätt kan du också känna dig lugnare när det väl är dags.
  • Försök förmedla ett självsäkert kroppsspråk även om du i själva verket är nervös. Stå stadigt och upprätt, det kommer få publiken att verkligen vilja lyssna på vad du har att säga. 
  • Var positiv. Ett hyllningstal handlar om att hylla någon så se till att hålla det positivt! Använd gärna känslor och humor för att engagera publiken men se till att det inte är på bekostnad av personen du hyllar. 
  • Avsluta starkt. Avsluta ditt tal med en stark slutkläm som summerar huvudbudskapet och lämnar ett varaktigt intryck. Det kan vara ett tankeväckande citat eller en uppmaning till handling – försök gärna att återkoppla det till din inledning.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

Mall får ett hyllningstal – exempel

För att hjälpa dig på traven med ditt hyllningstal har vi tagit fram ett exempel som du kan använda som en mall.

En målande inledning: Kärlek. När jag reflekterar över pappa, fylls mitt sinne av kärlek. Kärlek som strålar från honom som en outtömlig källa, kärlek som omger honom som en osynlig aura av trygghet och stöd. Han är en levande manifestation av kärlek, en hjälte i min vardag.

Inled hyllningstalet med en målande beskrivning, kanske finns det ett citat eller dikt som får dig att tänka på dem? Med en intresseväckande inledning fångar du publikens uppmärksamhet direkt.

Beskriv personen: Min 72-åriga pappa, med det silvergrå håret som bär på årens visdom och ögon som blickar genom tid och minnen, är själva kärnan av varmt stöd. Han är en oändlig källa av visdom och erfarenhet, alltid redo att dela med sig av sina berättelser och lärorika ögonblick. Han är den som tar emot alla – alla oroliga tankar, alla tuffa beslut, alla komplicerade problem. Pappas närvaro är som en lugnande balsam för själen, en trygg hamn mitt i livets stormar.

Beskriv personen som du vill hylla och berätta om deras positiva egenskaper.

Minnen: Jag minns de stunderna när livet var som mest krävande, och pappa stod där som en klippa, redo att möta utmaningarna tillsammans med mig. Han är den som lärde mig att vara stark, att ha tålamod och att aldrig ge upp. Hans exempel är en levande läxa om kärlek, engagemang och hängivenhet.

Berätta om ett minne du har av personen du vill hylla. Vad hände? Hur hjälpte de dig? Varför är just detta minne så viktigt för dig?

Avslut: Pappa är och kommer för alltid vara min hjälte, min mentor och min vän. När jag tänker på honom, tänker jag på kärlek – en kärlek som går bortom ord, en kärlek som är tidlös och oändlig. Tack, pappa, för att vara den fantastiska person du är och för att fylla mitt liv med en sådan överflödande kärlek.

Avsluta starkt genom att återkoppla till inledningen och knyt ihop säcken. 

Hyllningstal exempel
En studiecoach kan hjälpa dig med skrivandet, oavsett om det är ett tal eller en uppsats!

Få hjälp med skrivandet av en studiecoach

Ibland kan det vara riktigt knepigt att komma igång med skrivandet, då kan en studiecoach vara till stor hjälp. En studiecoach kan hjälpa dig att hitta rätt struktur för det du ska skriva och erbjuda värdefull feedback under skrivandets gång. När du har fått ihop ett riktigt bra tal kan du även öva på det framför din coach. Våra studiecoacher har själva nått toppresultat i sina ämnen och kan se till att hjälpa dig med skrivandet oavsett om det gäller en kurs i svenska, engelska eller moderna språk!

Få en personlig studiecoach som kan hjälpa dig med skrivandet!