• 26 000+ nöjda elever
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Så presterar du på topp under själva nationella provet

Här är de smartaste tipsen på hur du presterar under själva nationella provet och maxar betygen. Guiden är skriven av Fredrik Fridlund, experten som själv skrev alla rätt på fyra av fem nationella prov i matte.

Tips 1/7: Använd hela provtiden

Om du blir färdig innan tiden är slut har du tid över till att kontrollera dina svar/lösningar. Det kan många gånger vara det som avgör om du får ett betyg eller inte. Många missar nämligen värdefulla poäng bara för att de inte har utnyttjat tiden till att kontrollera sina svar.

Så kontrollerar du dina svar/lösningar:

  • Har jag besvarat frågan?
  • Har jag svarat i rätt enhet?
  • Är svaret rimligt?
  • Löser svaret ursprungs ekvationen om jag sätter in det?
  • Om jag räknar om uppgiften – får jag samma svar som första gången?

Intensivkurs: Lär dig allt inför nationella provet i matte på bara två dagar

Tips 2/7: Känner du dig stressad inför provet? Skriv ned dina oroliga tankar

Den allra mest effektiva metoden för att minska din nervositet är att ta 3-5 minuter och skriva ner dina oroliga tankar nu innan provet. Ha ett anteckningsblock och en penna och skriv bara fritt vad du tänker.

Du behöver inte skriva något speciellt utan det handlar om att få ur tankarna ur hjärnan. Inne i hjärnan snurrar de nämligen bara runt fram och tillbaka. Man kan inte bearbeta dem och gå vidare. Skriv ner dem så kan du lugna ner dig och fokusera bättre på plugget.

Tips 3/7: Plugga inte sent natten innan

Plugga inte sent natten innan provet. Att sova ut ordentligt är viktigare än att få in någon extra timme plugg. Se till att gå och lägga dig i tid, så att du har gott om energi när det väl är dags att skriva provet.

Oroa dig inte om du inte lyckas somna direkt, du får mycket vila av att bara ligga i sängen och ta det lugnt. Skriv ner dina tankar enligt tips 2 om du känner dig för orolig, det hjälper!

Prova gratis: Matteappen som automatiskt väljer ut rätt uppgifter för ditt betygsmål

Tips 4/7: Andas och ta det lugnt

Du har gott om tid för några djupa andetag och att läsa varje uppgift noga. Några djupa andetag gör att stressen i kroppen dämpas och du gör färre slarvfel. Dessutom får du bättre fokus och då går uppgifterna snabbare att lösa!

Tips 5/7: Gå in med självförtroende i varje ny uppgift!

Studier visar att de personer som verkligen tror på att de kan lösa en uppgift klarar fler uppgifter än de som tänker tvärtom, även om de egentligen kan exakt lika mycket just då. Du har inget att förlora – och allt att vinna – på att tänka att alla uppgifterna kommer att gå! Vi tror på dig!

Tips 6/7: Påbörja samtliga uppgifter

Ge inte upp för snabbt på en uppgift. Skriv upp allt du kan komma på. Även ifall du inte skulle komma fram till ett svar, så kan du vinna många värdefulla poäng på vägen.

Lämna verkligen aldrig en uppgift obesvarad – chansa om du måste! Som sista utväg kan du chansa på den mest rimliga formeln i formelbladet som du får ha med dig.

Testa att skriva in dina siffror och lösa ekvationen. På vissa uppgifter får man poäng för att man ens kommit på rätt formel, så det är mycket bättre att chansa på något än att inte besvara en uppgift alls!

Tips 7/7: Undvik onödiga slarvfel med Allakandos steg för steg-metod!

Många gör så pass många slarvfel på prov att de förlorar ett helt betygssteg. De missar värdefulla poäng på provet bara på grund av att de inte har en tydlig struktur på uppgifterna.

Därför har vi tagit fram 5 steg som hjälper dig att få en bra och tydlig struktur. Använd dig av de här punkterna när du räknar, så slipper du få onödiga poängavdrag på provet och gå miste om betyg:

Exempeluppgift

1337. Vattenvolymen I en tank kan beskrivas med formeln 𝑦=2100−5𝑥 där y är vattenvolymen i liter efter x timmar. Efter hur många timmar är tanken tom?

1. Börja alltid med att skriva upp uppgiften, dvs. det du ska ta reda på eller lösa.

2. Skriv upp eventuella formler och vad bokstäverna betyder.

3. Ta ett steg i taget – en ny rad för varje steg (de vanligaste slarvfelen görs när vi vill ta flera steg på samma gång).

4. Markera ditt svar tydligt.

5. Dubbelkolla att du har besvarat frågan och att det är i rätt enhet.

Med vår effektiva struktur som du kan använda till alla frågorna, sparar du dessutom tid på provet. Du slipper sitta och tveka på vad du ska göra härnäst!

Stort lycka till på nationella provet önskar vi alla på Allakando!

Tre alternativ: Så tar Allakando dig till toppresultat på nationella proven

Personlig studiecoach för alla åldrar och ämnen

Träffa din personliga Allakando-coach i hemmet eller online för skräddarsydda lektioner. Höj betygen och slipp stressen, kontakta oss nu!

Sammanfattning nationella provet matte 1 a b c

Intensivkurs: Lär dig allt inför nationella provet i matte på två dagar

Under två lördagar innan nationella i matte lär vi dig allt du behöver för att komma förberedd på provet. Kursen ger dig ett stort försprång.

Sammanfattning nationella provet matte 1 Allakando

Öva online med vår webbkurs för matte 1-3 på gymnasiet

Lär dig snabbt och enkelt med betygsprognoser, noggrant utvalda uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!