4.9 · Utmärkt
  • 26 000+ nöjda studenter
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

Högskoleprovet – här hittar du upplägg för testdagen

Här går vi igenom upplägget innan och under provdagen för HP.

Skapa gratiskonto
TrustScore 4.8
306 omdömen
Högskoleprovet upplägg

Cirka en vecka innan nästa högskoleprov ska skrivas så får de som har anmält sig och betalat anmälningsavgiften information om var provet ska hållas. Man får en kallelse med email och man kan också hämta denna på hogskoleprov.nu. Det är ofta så att provet ges i en skola där det finns gott om lokaler med stolar och bord som man kan sitta vid. Ta en ordentligt titt på kallelsen som kommer att ha den information som du behöver för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Kommer du försent så har du missat hela provet! Låt oss se lite närmre på det högskoleprovet upplägg som alltid förblir detsamma, år efter år…

När börjar man skriva provet?

Man börjar inte skriva förrän klockan 9.00 på morgonen då det första provpasset drar igång. Men man bör ta sig till plats vid 8-tiden. Då kommer man nämligen att få genomgå en legitimationskontroll och så får man veta i vilket rum man ska skriva. Mellan 8.30 och 9.00 så genomförs en slags introduktion och den är faktiskt rätt bra att vara med på så att man är helt på det klara med vad som gäller för prov-dagen.

Vad får man ta med sig?

Man får ta med sig blyertspenna, suddgummi, linjal och en neonpenna som man kan stryka över och belysa text med. Det går alltså inte att ta med miniräknare eller andra hjälpmedel. Om man ändå gör det så kan man bli anklagad för fusk. Man får ett kontrollpapper på plats. Det kan man använda efter varje pass för att föra över svar så att man senare kan se hur många rätt man fick då facit släpps.

Viktigt att tänka på tiden

Under dagen så kommer du att skriva fem olika pass. Varje pass är på 55 minuter. Man skriver två delar som är kvantitativa och de innehållet övningar som kräver matte. Två pass är verbala och det innebär att man testas på sina språkkunskaper i svenska och engelska. Det finns också ett femte pass som kallas för utprövningspass där man testar nya uppgifter inför kommande prov.

Du får inte veta i förväg vilken ordning det kommer att vara på passen, men det är alltid 55 minuter som gäller så se till att du är väl förberedd på att skriva på rätt sätt så att du får ut mesta möjliga av tiden. Vår kurs kommer att hjälpa dig att läsa och räkna snabbt så att du även kan hinna med att gå igenom dina svar en extra vända innan passet är över.